Тріумфальний вікенд подружжя Порошенків

Тріумфальний вікенд подружжя Порошенків

19 Травня 2017
3522
19 Травня 2017
11:30

Тріумфальний вікенд подружжя Порошенків

3522
До «переможної ходи» телеекранами Президента України Петра Порошенка з нагоди надання Євросоюзом безвізового режиму для громадян України, якою ознаменувався минулий вікенд, раптово, але, вочевидь, дуже природно приєдналася дружина гаранта.
Тріумфальний вікенд подружжя Порошенків
Тріумфальний вікенд подружжя Порошенків

Перша леді держави 14 травня, в День матері та за кілька годин до початку великої прес-конференції свого чоловіка, нарешті дала розгорнуте інтерв'ю програмі «Рандеву» Яніни Соколової на 5 каналі. Тут можна було би криво посміхнутися, процідивши «Хто б сумнівався!», але не вийде. Бо дружину Президента перед цим піарили не на президентському, а на ахметовському телеканалі «Україна». Що дозволило розгніваній громадськості звинуватити Петра Олексійовича в черговому «договірнякові» з найбагатшим українським олігархом. Відео з анонсом спортивної рубрики Марини Порошенко в «Ранку з “Україною”», де вона крутить хула-хуп, обійшло всі соцмережі, викликавши практично одностайне засудження в користувачів. Тим часом велике інтерв'ю Першої леді 5 каналові подібної уваги не удостоїлося. По-перше, розмова Яніни Соколової з Мариною Порошенко була майже сімейною. Називати її сервільною не повертається язик — усе-таки Марина Порошенко якщо й заслужила на тролінг, то хіба що через сумнівний анонс на олігархічному каналі. Хоча журналістка не оминула цього моменту, акцентуючи увагу, втім, не на тому, кому належить канал, де дружина Президента збиралася вести рубрику про здоровий спосіб життя. Яніна Соколова, навпаки, зробила все, щоби підтримати починання пані Марини, й навіть щиро поспівчувала їй через несправедливу критику. Проте героїня інтерв'ю проігнорувала більшу частину запитання ведучої, де йшлося про критику в соцмережах, обравши для відповіді набагато комфортніший і безпечніший варіант самопіару власних досягнень у здоровому способі життя та ще й анонсувавши благодійний флеш-моб.

Яніна Соколова:

- ...Перша леді України Марина Порошенко буде заохочувати підняти сідниці українців, займатися зарядкою. Давайте подивимося анонс одного з українських телеканалів. Знаєте, коли з’явилося це відео в Інтернеті, я зробила над собою зусилля, я почитала коментарі під постом, їх було там сотні. І я дуже багато побачила такого засудження і аналізу, мовляв, перша леді, краще вона пішла б там у госпіталь, перев’язувала рани бійцям, аніж тут зараз присідає і скаче. Тоді я зайшла і подивилася дуже схоже на це відео, відео Мішель Обами, яка в ефірі танцювала, займалася зарядкою. Казала: «Гей, американці, дайте мені п'ять, ми з вами маємо рухатися, робити нашу націю здоровою!» В коментарях під цим відео були виключно позитивні відгуки американців. І тоді я поставила собі запитання: в чому суть оцієї критики? В мене запитання до вас: це наша ментальна звичка чи щось інше? Як ви ставитися до цієї критики?

Марина Порошенко:

Мені захотілося поділитися просто частинкою свого життя. Кожного ранку я займаюся спортом, і вважаю, що це дуже важливо, коли кожна людина займається спортом і веде здоровий спосіб життя – це те, що приведе до здорового українського суспільства. І якщо в результаті цієї передачі хоч якийсь відсоток людей заохотиться і почне займатися спортом, я думаю, що моя місія буде виконана в цьому сенсі. Але ще цей проект – це така маленька таємниця, забігаючи наперед – має і соціальну складову. Ми вирішили на цій передачі пропонувати флешмоб, і щоб в соцмережах люди виклали відео, як вони займаються спортом. І від кількості викладених відео Благодійний фонд Порошенка перерахує суму для підтримки Луганської дитячої молодіжної школи для людей з інвалідністю, яка є школою паралімпійського резерву України.

Жодного слова про те, чому рубрика вийде на каналі Ахметова, а не рідного чоловіка, ведуча від своєї візаві не почула. Марина Порошенко, вочевидь, за 33 роки настільки зріднилася з чоловіком, що перейняла навіть його манеру ігнорувати незручні запитання, переводячи розмову на приємніші для себе теми.

Зрозуміло, що Яніна Соколова, витративши, вочевидь, немало часу на організацію цього ефіру, не ставила перед собою мети потролити Марину Порошенко. Та й жанр іміджевого інтерв'ю нічого подібного не передбачає.

Інша річ, і в цьому чи не головна проблема українського, ще й досі надзвичайно патріархального суспільства, — сприйняття публічної діяльності дружини Президента. Відсутність інституту першої леді, якщо хочете. Марина Порошенко, попри весь негатив, який вилився на неї через злощасний хула-хуп, все-таки намагається цей інститут розбудувати. У «Рандеву» вона так і каже: «І мені захотілося зробити цей статус (першої леді. — Авт.) як об’єднуючий для українців, щоб вони пишалися. Пишалися статусом першої леді без прізвища. Це неважливо – буду я чи хтось інший, але у нас так мало речей, які об’єднують українців, якими ми всі пишаємося».

Не думаю, що пані Марина настільки наївна, щоб не розуміти, наскільки декого дратує вся її публічна або ж непублічна робота, хай це буде відкриття інклюзивних шкіл, випікання пасок разом із «особливими дітьми» чи пропаганда здорового способу життя. Пробити стіну упередження, змішаного з ненавистю й заздрістю, між родиною глави держави й «простими» (та й «непростими» також) українцями наразі, здається, неможливо. Але Марина Порошенко дуже старається. В тому числі й на телебаченні. Яніна Соколова, яка з нею спілкувалася 14 травня, під час усієї розмови не могла приховати свого захвату й подиву. По-перше, тим, що вона запопала в ефір саму дружину Президента. По-друге, вочевидь, тим фактом, що Марина Порошенко, як виявилося, цілком жива людина й навіть уміє розмовляти, хоча й трохи повільно й силувано через невпевнену, бо вивчену, українську мову, розповідаючи про своїх чоловіка, дітей і батьків. Ну й про особливих дітей, звісно ж.

Задля справедливості зазначу: авторка й ведуча «Рандеву» завжди доброзичлива й поблажлива до всіх своїх гостей, навіть до тих, хто гірко розчаровує своїми відповідями. Коли Яніна Соколова ставить своїм героям гострі запитання, її інтонації часто-густо скидаються на вибачення. Можливо, тому, що саме так, незалежно від свідомих установок на журналістську безкомпромісність, спрацьовує акторська природа ведучої — емпатичне й геть ірраціональне влізання в шкуру співрозмовника. Бо Яніна Соколова все-таки актриса. З відповідним дипломом і практикою знімання в кіно.

Останні тонкощі, вочевидь, геть чужі для колишньої зірки президентського каналу Тетяни Даниленко. Того ж таки 14 травня, коли на 5 каналі тривав якийсь геть нескінченний день під знаком родини Порошенків, нинішня ведуча власної авторської програми FACE TO FACE на каналі ZIK під час першої за майже рік президентської прес-конференції  поставила Петрові Порошенку запитання на тему «не за те стояв Майдан». Тобто, виявляється, поява дружини Президента на телеканалі Ахметова — це зрада ідеалів Майдану, бо «чому, зрештою, не на 5-му», як сказала Тетяна Даниленко, Марина Порошенко вирішила піарити активний спосіб життя?

Відповідь Президента, який явно скликав прес-конференцію не для того, щоб докладно пояснювати публіці свої «договірняки» з донецьким олігархом, перегукувалася, принаймні стилістично, зі словами його дружини, сказаними перед тим у програмі «Рандеву». Йому, виявляється, все, що робила його дружина в анонсі ранкового шоу на каналі «Україна», сподобалося. А для того, щоб скласти повне враження про те, як Марина Порошенко долучатиме глядачів до спорту, Президент порадив своїй колишній працівниці дочекатися першої програми з власною дружиною.

«Моя дружина вирішила зробити програму абсолютно не політичну, і вона зі мною не радилась. Потім я подивився анонс, і мені сподобалось», — сказав Президент під час прес-конференції. (Щоправда, власні джерела «ДМ» кажуть, що програма першої леди була спущена каналу «згори», що, власне, якщо це є правда, тільки підтверджує те, про що ми й так усі здогадуємося: не був Президент щирим, коли говорив, що дружина з ним не радилася. — «ДМ»).

Те, що з цього вийшло, можна подивитися на сайті каналу «Україна».

Із того, як фамільярно Петро Порошенко разом зі своїм прес-секретарем Святославом Цеголком поводився в прес-наметі під Адміністрацією Президента з тією ж таки Тетяною Даниленко, було помітно, наскільки ревниво ставиться Петро Порошенко до своїх найманих працівників. Надто ж до тих, хто посмів піти з його каналу. Тут особливо вразила така собі «сімейна» перепалка між прес-секретарем Президента з приводу каналу, де перша леді зібралася з 15 травня вести ранкову рубрику («Так і ти ж не на 5-му!»), Тетяною Даниленко («Треба рухатися далі») та самим Петром Порошенком («Може, не в тому напрямку?»).

Тему родини Порошенків під час прес-конференції 14 травня підхопила Світлана Крюкова (видання «Страна.ua»), яка поставила запитання, чому син Президента Михайло, який навчається в англійському коледжі, засвітився на фото в соцмережі в футболці з написом RUSSIA. Відповідь Президента, здається, була узгоджена на сімейній раді з дружиною, адже дуже вже вона скидалася на твердження Першої леді, що в їхній родині не виховують «мажорів».

«Це фотокартка з private Instagram. І вона стосується ночі на Гелловін. Це був вертеп. З цього приводу у мене була розмова з моїм 15-річним сином. Це була не його футболка. Але я вважає це неприйнятним навіть на Гелловін. Я провів з ним розмову. Я вас запевняю, я знайшов правильні слова для того, щоб він все зрозумів».

Не знаю, наскільки в родині, як стверджують Петро та Марина Порошенки, панує демократія, але з того, що президентське подружжя продемонструвало 14 травня, видно, що ця родина, навпаки, абсолютно монолітна. Цей нехитрий висновок випливає бодай із того, наскільки болюче подружжя Порошенків реагує на слово «мажори» щодо всіх своїх нащадків.

До речі, жоден із журналістів, акредитованих на велику прес-конференцію 14 травня, не мав жодних запитань про старшого сина Президента Олексія Петровича, який восени 2014 року пройшов до Верховної Ради за списком БПП. Тим часом коли журналісти тоді цікавилися в Петра Порошенка, чи його син, балотуючись у народні депутати, часом не скористався становищем власного батька, останній відповів, що Олексій Петрович, балотуючись у депутати Верховної Ради, з батьком... не радився.

Виявилося, що з Президентом, як випливає з «телевізійного тріумфу» від 14 травня на 5 каналі, досі ніхто не радиться — ані дружина, ані діти. Дивно, але у глядачів, які провели телевізійний вікенд із родиною Порошенків, склалося геть протилежне враження.

Фото: 5 канал

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3522
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
В мире животных
2495 дн. тому
Этой пенсионерке лучше сидеть в схроне рядом с Мишель Обамой, у них много общего, но мало человеческого.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду