Держсекретар Мінінформполітики не бачить у блокуванні соцмереж наступу на свободу слова

Держсекретар Мінінформполітики не бачить у блокуванні соцмереж наступу на свободу слова

18 Травня 2017
1745
18 Травня 2017
18:23

Держсекретар Мінінформполітики не бачить у блокуванні соцмереж наступу на свободу слова

1745
Державний секретар Міністерства інформаційної політики України (МІП) Артем Біденко заявив, що блокування російських соцмереж «ВКонтакте» і «Одноклассники» не має відношення до утисків свободи слова.
Держсекретар Мінінформполітики не бачить у блокуванні соцмереж наступу на свободу слова
Держсекретар Мінінформполітики не бачить у блокуванні соцмереж наступу на свободу слова

Про це він заявив під час круглого столу «Що означатиме для України блокування російських сервісів? Свобода Інтернету vs інформаційна безпека держави», повідомляє «в Укрінформ».

«Абсолютно дивно чути, що є обмеження свободи слова, коли ми говоримо про санкції проти “ВКонтакте” та “Одноклассники”, адже три роки у нас триває війна, і, чесно кажучи,  я не чув, що саме ці мережі були форпостом свободи слова... Ну, не мають ні “Одноклассники”, ні “ВКонтакте” жодного відношення до  свободи слова. Ніхто не обмежує свободу слова тим, що забороняє, чи обмежує управління, роботу в деяких видах комунікації», - сказав він. 

Артем Біденко підкреслив, що мова не йде про політичну боротьбу чи обмеження свободи слова: «Адже в чому сенс обмеження, якщо  та соціальна мережа, де найбільше можуть критикувати владу — вона не обмежується?».

Держсекретар МІП зазначив, що обмежувальні заходи накладені «на те середовище, яке несе потенційні загрози Україні», і спрямовані проти російського бізнесу, який заробляє на українцях.  

Окремо він вказав на негатив, який «ВКонтакте» несе для малолітніх користувачів соцмереж:  «Оці  всі “сині кити” — це такий експеримент, який лежить на поверхні. Який не має відношення до  того, що реально відбувається у “ВКонтакте” по відношенню до дітей від 6 і до 15 років. Як  тільки ви почнете конкретно вивчати, що там є, то у вас справді волосся дибки стане. Це я вам кажу як батько».  

Він також  не погодився з твердженням про те,  що нові санкції України проти РФ були несподіваними.

«Тема була порушена в такому  вигляді, саме санкційних заборон, ще в грудні. У січні-лютому була дуже активна дискусія, у тому числі, між народними депутатами, у Верховній Раді. Частина народних депутатів виступила з пропозицією внесення у тому числі через своїх колег на РНБО саме цих соціальних мереж, про які йде мова. Підключалося і міністерство у цю дискусію, пропонуючи своє певне бачення. Включалися провайдери», - заявив він. 

Держсекретар також вказав на те, що санкції є тимчасовим заходом, «який втілюється на період особливого стану,  на період фактично війни».

Нагадаємо, у лютому міністр інформаційної політики України Юрій Стець заявив, що вважає блокування соцмереж цензурою і наступом на конституційні права громадян.

 «Чи можна закрити доступ до соцмедіа в цій країні? Ні не можливо. З двох причин. Перше - це не врегульовано законодавчо. Друге - якщо ми почнемо це робити, де гарантія, що влада не добере смаку і не почне закривати все підряд? А може, інший скаже: "Закрий Фейсбук!"? Чи не буде такого. Інакше ми дограємося. Інтернет - це вільне поле», - сказав Юрій Стець.

У відповідь на питання журналістів  «Цензор.net».:«З сайтами справи йдуть інакше? Туди лізти можна?» міністр зауважив відмінність між діяльністю сайту і правами громадянина на обмін інформацією.

«Соцмедіа - це світ, де люди можуть обмінюватися інформацією. Якщо ти залазиш туди для того, щоб цензурувати (а це чиста цензура), ти цензуруєш не соцмережі, а конкретну людину, яка там поставила свій пост. Це вже наступ на речі, прописані в Конституції», - сказав Юрій Стець.

Нагадаємо, 15 травня Президент України Петро Порошенко своїм указом увів у дію рішення РНБО «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», які передбачають блокування Mail.ru, «Яндекса», соцмереж «ВКонтакте» та «Однокласники». Крім того, суттєво розширено коло російських телерадіокомпаній, IT-компаній і виробників програмного забезпечення, які потрапили під обмеження. 17 травня після офіційної публікації указ набув чинності.

Свою стурбованість щодо блокування інтернет-ресурсів в Україні висловили представники Ради Європипредставництва ЄС, а з критикою цього указу виступили представники «Репортерів без кордонів»Human Rights WatchFreedom House. Водночас у НАТО сказали, що блокування сайтів – це питання безпеки, а не свободи слова.

Представник уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Михайло Чаплига нагадав, що за українським законодавством блокування будь-яких інтернет-ресурсів можливе лише у судовому порядку.

НКРЗІ заявила, що інтернет-провайдери, які не виконають рішення РНБО «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)» будуть притягнуті до адміністративної відповідальності та накладення штрафу.

Експерти, яких опитав «Детектор медіа», не впевнені, що указ президента й рішення РНБО має виконуватися приватними компаніями та особами, а не лише державними органами.

Натомість Президент України Петро Порошенко заявив, що всі його сторінки в російських соціальних мережах «ВКонтакте», «Одноклассники», а також в пошуковику і поштовому сервісі «Яндекс» будуть закриті, і заявив, що провайдери повинні блокувати ці ресурси.

Інтернет-асоціація України звернулася до Служби безпеки України за роз’ясненнями, зокрема: чи розповсюджується дія указу на приватних осіб, а не лише на державні служби, яким буде покарання за невиконання указу, як досягти ефективності, якщо будь-яке блокування інтернет-ресурсів можна обійти за допомогою спеціальних програм, тощо.

17 травня Служба безпеки України повідомила, що разом з іншими правоохоронними органами розробляє зміни до законодавства України щодо механізму блокування російських інтернет-ресурсів.

З 16 травня ураїнські користувачі російської соцмережі «Вконтакте» отримують повідомлення від служби підтримки з інструкцією обходу блокування сайту на території України.

На фото - Артем Біденко

Фото: news.tut.by

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1745
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду