Правоохоронці і журналісти є союзниками в пошуку вбивць Шеремета – Сюмар

Правоохоронці і журналісти є союзниками в пошуку вбивць Шеремета – Сюмар

18 Травня 2017
3056
18 Травня 2017
11:37

Правоохоронці і журналісти є союзниками в пошуку вбивць Шеремета – Сюмар

3056
Правоохоронні органи та журналісти є союзниками в пошуку вбивць журналіста Павла Шеремета. Про це 17 травня заявила голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар під час засідання комітету, одним із пунктів порядку денного якого був розгляд питання про хід розслідування цього вбивства.
Правоохоронці і журналісти є союзниками в пошуку вбивць Шеремета – Сюмар
Правоохоронці і журналісти є союзниками в пошуку вбивць Шеремета – Сюмар

«Ми всі тут є союзниками в тому, щоб знайти вбивць журналіста. Бо мені дуже не подобається версія про те, що це резонансне вбивство журналіста могло бути якимось чином санкціоноване якимись представниками влади. Мені б дуже не хотілося, щоб такий лейтмотив десь простежувався. А він може простежуватися лише за тієї умови, якщо ми не будемо комунікувати між собою», – звернулася Вікторія Сюмар до присутніх на засіданні журналістів «Слідства.Інфо» (авторів фільму «Вбивство Павла», який тиждень тому вийшов на кількох українських телеканалах) та представників СБУ.

Журналісти «Слідства.Інфо» Дмитро Гнап і Анна Бабінець в ході засідання комітету висловили свої побажання щодо подальшої співпраці з правоохоронцями. Зокрема, вони б хотіли, щоб прес-служби правоохоронних органів не ігнорували їхні запити. Також вони просять у слідства для аналізу відео з кількох камер спостереження поблизу місця вбивства Павла Шеремета, які не потрапили до рук журналістів, бо їх одразу ж вилучила СБУ.

«Ми збираємося далі працювати над цією темою. Звісно, ми будемо співпрацювати, готові надавати дані. Але так само ми хочемо, щоб із нами співпрацювали, щоб це не був односторонній порядок, як раніше.

Є деякі точки, з яких ми не змогли отримати відео. У нас є деякі питання до СБУ, яка офіційно нам відповідала, що не бере участі в цій справі – тим не менше, в нас є факти, що СБУ чомусь забирала відео з відеокамер поруч із місцем вбивства.

Я розумію, зараз нам почнуть розказувати про таємницю слідства. Але справа стала резонансною і публічною. Я вважаю, що, як у цивілізованих країнах, навіть у найтаємничіших речах завжди є моменти, які можна оприлюднити.

Пан Устименко в понеділок був допитаний. Я вважаю, що можна було б попрацювати прес-службі Нацполіції і оприлюднити якісь меседжі, які він сказав на допиті, – зробити це так, щоб це не зашкодило слідству», – заявила Анна Бабінець.

У відповідь присутній на засіданні заступник голови СБУ Михайло Глуговський повідомив, що представники СБУ входять до міжвідомчої слідчої групи, але не доповідають деталі слідства СБУ. Також в СБУ виділена окрема група для проведення оперативної роботи. Всю отриману в ході оперативних заходів інформацію вона передає слідству. І ті носії з камер спостереження, які були вилучені СБУ з будинку за адресою вулиця Франка, 5, були також офіційно передані слідству.

Пан Глуговський також повідомив, що Ігор Устименко до 2014 року проходив службу в Кримському главку СБУ (в підрозділі «Альфа»), звідки «у зв’язку з відомими подіями» перевівся до Одеси, а 29 квітня 2014 року звільнився за станом здоров’я. За словами Михайла Глуговського, з того часу жодної його взаємодії з СБУ не було. Колега пана Глуговського також запевнив присутніх на засіданні комітету, що в ніч убивства СБУ не працювала в районі проживання Павла Шеремета.

Після короткої доповіді Михайла Глуговського журналісти «Слідства.Інфо» намагалися поставити йому додаткові запитання, але він залишив засідання комітету, пославшись на те, що журналісти спізнилися на засідання на 30 хвилин, а в нього вже запланована наступна зустріч. Вікторія Сюмар запевнила журналістів, що допоможе їм влаштувати зустріч із співробіниками СБУ тет-а-тет.

На засідання комітету не прийшли представники Нацполіції, за якою закріплена підслідність цієї справи. Вікторія Сюмар повідомила, що причина їхньої відсутності полягає в тому, що вони потребують ще два тижні на перевірку викладених у фільмі фактів. Вона запевнила, що після цього Нацполіція буде готова надати проміжний публічний звіт, а також запропонувала ще раз розглянути це питання на комітеті вже за участі Нацполіції – орієнтовно за три тижні.

«Ми ініціювали сьогоднішній розгляд, щоб спробувати стати майданчиком, де можна було б обмінятися цими думками. Але ключове – щоб далі налагодити ефективне співробітництво. Я особисто зустрілася з керівниками силових структур, аби ми мали тісніший контакт і активну позицію по висвітленню.

Устименка допитали. Він здійснював нагляд за певною особою, яка, як каже поліція, не має стосунку до справи. Власниця Skoda так само допитана. Пошуки підозрюваних тривають – не тільки в Києві, але й в інших регіонах – і опрацьовуються», – повідомила очільниця комітету. Також вона підкреслила, що журналістам дійсно вдалося з’ясувати певні моменти, яких не було в слідства: зокрема, мова про номер Skoda.

Наостанок Дмитро Гнап попросив народних депутатів за нагоди поставити представникам міжвідомчої слідчої групи питання стосовно співпраці в цій справі з ФБР та слідчими з інших країн. «Наскільки нам відомо, ця співпраця виявилася неефективною, вона фактично не склалася, була дуже поверхнева. І як нам переказували джерела, саме через не дуже активну позицію українських правоохоронців», – аргументував своє прохання журналіст. Він розповів, що його команда зверталася з проханням про інтерв’ю також і до ФБР, але бюро їм відмовило.

«Щодо номеру машини мені сказали, що відповідний запит до ФБР був відправлений українською стороною. Але нібито та сторона не змогла (розшифрувати номер. – ДМ). Але журналісти змогли», – відповіла Вікторія Сюмар.

Журналісти також уточнили, що за результатами виходу фільму їх не допитували як свідків.

«У нас була перша зустріч з головою Нацполіції Князєвим. Ми обмінялися думками щодо фільму. Це не був офіційний допит. Ми домовилися про співпрацю. Як це буде відбуватися, ми наразі не знаємо, нам потрібні подальші зустрічі», – розказала Анна Бабінець.

«У разі потреби – і ми про це повідомили Князєва – я особисто готовий в рамках чинного законодавства підписати угоду про нерозголошення, наступаючи на горло своїй журналістській пісні. Набути процесуального статусу свідка заради того, щоб просто зрушити це розслідування з місця», – додав Дмитро Гнап.

Нагадаємо, 10 травня журналісти «Слідства.Інфо» та OCCRP презентували  фільм «Вбивство Павла» про свого колегу Павла Шеремета. У фільмі, зокрема, повідомляється, що Національна поліція не допитувала кількох можливих свідків убивства журналіста Павла Шеремета, які можуть мати стосунок до Служби безпеки України. 

11 травня голова Національної поліції України Сергій Князєв зібрав усю слідчу групу Нацполіції у справі щодо вбивства журналіста Павла Шеремета. За словами Князєва, Нацполіція приєднала розслідування журналістів до матеріалів справи.

Згодом міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив, що МВС викликає на допит авторів фільму-розслідування «Вбивство Павла» й Ігоря Устименка. 15 травня колишній співробітник СБУ з'явився на допит в Нацполіцію.

Петро Порошенко заявив, що вважає незаконним створення якогось окремого підрозділу в Адміністрації Президента, який буде розслідувати вбивство Павла Шеремета паралельно із Національною поліцією, і закликав журналістів почекати разом результатів розслідування.

Автори фільму-розслідування «Вбивство Павла» Ганна Бабінець та Дмитро Гнап зустрічалися з головою Нацполіції Сергієм Князєвим по справі вбитого журналіста Павла Шеремета.

Фото: скріншот з сюжету «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3056
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду