Мінінформполітики заявляє, що подавала РБНО інший перелік сайтів для рішення про блокування

Мінінформполітики заявляє, що подавала РБНО інший перелік сайтів для рішення про блокування

16 Травня 2017
1848
16 Травня 2017
19:36

Мінінформполітики заявляє, що подавала РБНО інший перелік сайтів для рішення про блокування

1848
Міністерство інформаційної політики України (МІП) заявляє, що вказані в указі Президента України №133/2017 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 28 квітня 2017 року "Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)» інтернет-ресурси не входять до переліку, які були напрацьовані відомством.
Мінінформполітики заявляє, що подавала РБНО інший перелік сайтів для рішення про блокування
Мінінформполітики заявляє, що подавала РБНО інший перелік сайтів для рішення про блокування

Вказані в указі президента ресурси, зокрема такі як «ВКонтакте», «Одноклассники», «Яндекс», «Мэйл.РУ ГРУП» та інші, не входять до переліку, який напрацювала робоча група при МІП під керівництвом заступника міністра Дмитра Золотухіна та розглянула Експертна рада при відомстві, повідомляє Мінінформполітики. МІП зазначає, що власний перелік відомство передало до СБУ.

«Між тим, на засіданні Ради національної безпеки і оборони України 28 квітня 2017 року її членам було надано перелік фактів та аргументів на підтримку застосування санкцій до російських соцмереж», - зазначає Мінінформполітики.

Далі МІП наводить цитату державного секретаря МІП Артема Біденка: «Міністерство інформаційної політики України незмінно вважає ключовою цінністю свободу вираження думки та робить максимум для захисту ЗМІ та журналістів. Водночас, враховуючи надані факти та дбаючи про безпеку країни, рішення РНБОУ відповідає завданням, які сьогодні стоять перед державою з проблематики територіальної цілісності та соціального захисту. Такі ресурси як «Вконтакте», «Одноклассники», «Яндекс», «Мэйл.РУ ГРУП» давно вже використовуються російськими спецслужбами як інструмент гібридної війни».

Нагадаємо, 15 травня Президент України Петро Порошенко своїм указом ввів у дію рішення РНБО «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», які передбачають блокування mail.ru, «Яндекса», соцмереж «ВКонтакте» та «Однокласники». Указ набирає чинності з дня його опублікування.

Представник уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Михайло Чаплига заявляє, що за українським законодавством блокування будь-яких інтернет-ресурсів можливе лише у судовому порядку.

Раніше, 25 лютого Президент України Петро Порошенко підписав указ, яким увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони «Про Доктрину інформаційної безпеки України» та затвердив Доктрину.

Після цього на прес-конференції 2 березня міністр інформаційної політики Юрій Стець заявив, що очікує від свого заступника Дмитра Золотухіна подання йому протягом двох тижнів списку антиукраїнських сайтів для ініціювання процедури їх закриття.

Згодом міністр інформаційної політики України Юрій Стець роз’яснив «Детектору медіа», яким чином має відбуватися процедура закриття антиукраїнських сайтів та про які саме ресурси йдеться. Міністр вважає, що процес закриття ресурсів є недосконалим і має бути врегульований на законодавчому рівні. На думку Юрія Стеця, остаточне рішення про закриття того чи іншого сайту має приймати виключно суд.

В інтерв’ю виданню «Цензор.НЕТ» Юрій Стець також заявляв, що виступає проти закриття доступу громадян до деяких соціальних мереж, але казав про регуляцію в інтернеті.

У лютому глава Департаменту кіберполіції Нацполіції України Сергій Демедюк заявив, що  з блокуванням російських соціальних мереж «ВКонтакте» та «Одноклассники» можуть виникнути проблеми через відсутність в Україні відповідного законодавства.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1848
Читайте також
17.05.2017 13:09
Олександра Горчинська
для «Детектора медіа»
2 667
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ольга
2507 дн. тому
Теперь смешно читать ваши недавние статьи о диктаторских законах Януковича и тотальный одобрямс нынешнего беспредела и цензуры
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду