Пояснювальна записка до проекту "Громадське радіо"

25 Листопада 2001
960
25 Листопада 2001
10:46

Пояснювальна записка до проекту "Громадське радіо"

960
Що конкретно і яким чином передбачається здійснити впродовж терміну реалізації проекту Назва проекту: Громадське радіо в Україні
Пояснювальна записка до проекту "Громадське радіо"
Назва організації, що подає проект: Громадська організація «Громадське радіо»

Що конкретно і яким чином передбачається здійснити впродовж терміну реалізації проекту:.

Проект передбачає створення українського аналога “public radio”. Актуальність теми в тому, що попри всю розмаїтість радіо форматів, присутніх в українському ефірі, цей проект має стати “піонером”. Існуючі формати – від державної радіокомпанії на середніх хвилях до комерційного-музичного FM переконливо засвідчили свою фундаментальну нездатність а) виробляти якісний і збалансований інформаційний продукт; б) відійти від стандарту монологічного мовлення “на публіку”. Натомість, прямий і відвертий громадський діалог, здійснюваний на засадах актуальності, коректності, толерантності й плюралізму, має стати “форматною нішею” Громадського радіо, основною адресною аудиторією якого стане “думаюча” публіка, 30-50-річна.

Йдеться не просто про радіомовлення, незалежне від влади, політичних партій чи бізнес-інвесторів, а про опінієтворчий чинник, здатний змінити політичний та культурний дискурс у суспільстві. За рахунок співпраці з існуючою (проліцензійованою) радіостанцією Радіо ЛЮКС Громадське радіо з самого початку зможе щоденно впродовж 16 годин бути доступним слухачам у Києві (аби дотриматись коректності щодо українських правових норм, зазначимо, що мова йде про спільний проект, в який учасники входять своїм технічним, матеріальним й творчим ресурсом), а також завдяки співпраці з іншими легітимними радіо мовниками мати певну кількість мовлення в інших містах (сигнал з Києва передаватиметься через супутник Сіріус-2, яким з вересня користуватиметься ЛЮКС). За рахунок співпраці з Інтерет-газетою ФОРУМ Громадське радіо отримає потужну промоцію власного сайту серед користувачів Мережі.

Водночас Громадське Радіо у режимі продакшин студії надаватиме власні інформаційні програми іншим українським радіостанціям. Програми будуть вироблені в студії у Києві і передані станціям через Інтернет чи супутник.

Які результати очікуються від реалізації проекту: В умовах домінуючого контролю в українському радіоефірі кланових груп та засилля низькопробної продукції громадськість зможе отримувати актуальну, достовірну та професійно подану інформацію про суспільно важливі теми. А перше “розмовне радіо” стане лідером у рейтингу довіри слухачів. Які кошти і з яких джерел передбачається використати для здійснення проекту: Оскільки проект доволі коштовний (що зумовлено значним штатом через “розмовність” радіо та відсутністю надходжень від реклами) та суспільно важливий необхідна кооперація донорів. Але основним серед них бачаться структури Дж.Сороса.

Які ще організації братимуть участь у реалізації проекту:

У визначенні партнерів з реалізації проекту відправною позицією стане критерій якості. За попередніми домовленостями такими партнерами мають стати різні структури, як от: a) Бі-Бі-Сі – не лише як квалітетний виробник новин, а як станція-“прототип”-орієнтир того, що хочеться створити в Україні: присутність різних точок зору, дистанційованість журналістів від подій, а навіть система фінансування станції – це перевірений часом орієнтир для створення public radio;

b) Інтерньюз – який з досвідом навчання різних категорій радійників цілком може стати опорою професіоналізму нового радіо;

c) радіо “Континент” та радіо “Люкс” з їхнім досвідом створення інформаційного продукту та дотримання балансу в умовах політичного збурення суспільства;

d) Центр “Розмай” який об’єднав професіоналів, здатних продукувати, зокрема, модерні циклові програми;

e) громадська організація “Хартія-4”, яка спрямовує зусилля журналістського загалу на встановлення в медіа просторі та суспільстві взагалі прозорих та чесних стандартів.

Сказане зовсім не означає, що цим вичерпується реєстр можливих співтворців Громадського радіо. ІІІ. Опис проекту

1. Проблема, на вирішення якої спрямовано проект

Назвіть реальну проблему в житті суспільства, на вирішення якої спрямовано проект.

У західних демократичних країнах громадянське суспільство формувалося “знизу” впродовж тривалого часу. Відтак такий феномен як громадські електронні ЗМІ постав там на економічній базі, скомпонованій з абонентської плати громадян-споживачів та підтримки державного бюджету, як консолідованої калитки тих самих громадян. Однак перед Україною, як частиною посттоталітарного життєвого та ментального простору, стоїть нагальна потреба “інтенсивного” формування структур і традицій громадянського суспільства, з певним випередженням темпів становлення ринкової економіки. В умовах постінформаційного суспільства та глобалістичних тенденцій у сучасному світі практика стимуляції сivil soсiety “згори” є не авантюрою прогресивних еліт, а єдиним шансом для нації не загубитися на узбіччі цивілізаційного діалогу.

В нинішніх економічних умовах розраховувати на те, що громадяни України зможуть утримувати незалежне і неупереджене mass-media своїми абонентськими внесками ще більш утопічно, ніж думати, що корумповано-кланова влада зробить це коштом поділеного нею державного бюджету. Відтак ініціативу створення громадського радіо (як найдешевшого та ефективного засобу донесення правдивої інформації до суспільства) мають взяти на себе західні донори та ті українські приватні й юридичні особи, яких важко запідозрити в корисних цілях чи заангажованості владою. А становлення і розвиток цього “привнесеного феномену” має опиратися на допомогу та співучасть тих соціальних одиниць, які готові послідовно не сплутувати власну економічну вигоду з громадським добром.

У такий спосіб має постати в Україні перша насправді незаангажована та професійна інформаційна радіомережа, адресною аудиторією якої стане думаючий слухач, зацікавлений у дискусії і роздратований тотальним інформаційним голодом у країні. Основними характеристиками нового радіо формату будуть оперативність, плюралізм та зворотній зв’язок. Громадське радіо існуватиме у двох вимірах: як студія-продакшин, програми якої зможуть транслювати радіостанції в регіонах; та як ефірна станція (на хвилі радіо ЛЮКС).

Обгрунтуйте, чому реалізація саме цього проекту сприятиме розв`язанню зазначеної проблеми. Розмовне радіо в Україні є в зародковому стані, більшість радіостанцій в державі веде музичне мовлення у FM форматі. Кілька станцій приділяють певну увагу новинам, але ніде (якщо не брати до уваги іноземних мовників, які надають свої програми українським станціям) розмовне радіо в Україні не працює на серйозному рівні. Натомість громадське (тобто ідеологічно непідконтрольне державній владі, політикам чи бізнес-інвесторам) радіо – практично відсутнє. І не лише через відсутність відповідного фінансового ресурсу. А й через наявність мовчазно схваленої домовленості про “недоцільність” реального суспільного діалогу. В результаті нинішнє державне радіо є насправді владним радіо, на якому політика мовлення визначається в кулуарний спосіб, а приватне – провладним і не менш непідконтрольним громадянам. Нам же йдеться про заіснування продержавного публічного радіо.

Реалізація проекту дозволить виготовляти інформаційно-суспільний радіопродукт такої високої якості, яка лише можлива, та розповсюджувати його через власні канали, що в перспективі зробить радіо доступним для мешканців всієї країни. Ставка на якість, так само як і ставка на громадянське суспільство, передбачає довготривалість процесу, зате гарантує фундаментальність змін.

2. Мета проекту

Метою проекту є створення громадського мовлення в Україні – незалежної від влади, політиків та приватних капіталів радіомовної служби, що вестиме громадське мовлення (вироблятиме новини, програми громадсько-політичного спрямування; інкорпоруватиме новини Бі-Бі-Сі, тощо з активним використанням зворотнього зв’язку для діалогу безпосередньо в ефірі київської студії) і розповсюджуватиме їх серед недержавних регіональних радіостанцій України. МФВ
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
960
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду