Порошенко заявив, що його роль у розслідуванні вбивства Шеремета – гарантувати прозорість слідства

Порошенко заявив, що його роль у розслідуванні вбивства Шеремета – гарантувати прозорість слідства

14 Травня 2017
1693
14 Травня 2017
16:35

Порошенко заявив, що його роль у розслідуванні вбивства Шеремета – гарантувати прозорість слідства

1693
Петро Порошенко заявив, що вважає незаконним створення якогось окремого підрозділу в Адміністрації Президента, який буде розслідувати вбивство Павла Шеремета паралельно із Національною поліцією, і закликав журналістів почекати разом результатів розслідування.
Порошенко заявив, що його роль у розслідуванні вбивства Шеремета – гарантувати прозорість слідства
Порошенко заявив, що його роль у розслідуванні вбивства Шеремета – гарантувати прозорість слідства

Про це він сказав під час прес-конференції 14 травня у відповідь на запитання журналістки видання «Українська правда» Марії Жартовської.

Петро Порошенко сказав, що не бачив записок від редакції «Української правди», які згадувались у запитанні, і не знає джерел отримання інформації журналістів: «Зараз оскільки мені це невідомо, я не можу це коментувати».

Він підкреслив, що зустрічався із слідчою групою у справі вбивства журналіста шість разів.

«Як тільки будуть додаткові новини, я залюбки попрошу, щоб мене проінформували. Але підміняти слідство, як що ви вважаєте, що в цьому моя функція, ви помиляєтесь. Я маю забезпечити прозорість слідства і якщо хтось захоче його заволокитити, я цього не допущу. Якщо ви маєте будь-яку інформацію, що слідство ведеться не так і не туди, то запрошую до себе – скажіть, де ви бачите мою допомогу…Кожен має робити свою справу. Я маю гарантувати захист конституційних прав», - сказав глава держави.

Порошенко також заявив, що пропонував учасникам розслідування у разі, якщо їхні версії не находять підтримки у рамках загальної слідчої групи, звернутися до нього, щоб мати можливість захистити свою позицію. За його словами, поки до нього ніхто не звертався.

«В мене не було інформації, що ми маємо дослідити ту чи іншу особу, ту чи іншу машину», - запевнив Петро Порошенко і запросив журналістів звертатися з пропозиціями того, де глава держави може надати допомогу у розслідуванні.

Петро Порошенко також повідомив, що минулого місяця мав «довгу і ґрунтовну» розмову з матір’ю і донькою загиблого Павла Шеремета.

«В мене це знаходиться на дуже суворому контролі…Ми при ній зв’язалися з керівником слідства, який дав матері всю інформацію, яку я мав можливість отримати», - наголосив президент.

Після цього ведучий програми «Слідство.Інфо» каналу «Громадське ТБ» Дмитро Гнап повідомив Петру Порошенку, що має інформацію щодо неповного допуску фахівців ФБР США до всіх оперативних матеріалів справи про вбивство Павла Шеремета і до розслідування злочину.

Петро Порошенко також вибачився перед журналістом програми «Схеми» (проект «Радіо Свобода») Михайлом Ткачем, який перед початком прес-конференції повідомив, що у нього були проблеми щодо присутності на прес-конференції глави держави через те, що він був одягнений у футболку з написом «Хто вбив Павла?», маючи на увазі відсутність результатів розслідування вбивства журналіста Павла Шеремета.

Раніше журналісти «Слідства.Інфо» та OCCRP презентували  фільм «Вбивство Павла» про свого колегу Павла Шеремета. У фільмі, зокрема, повідомляється, що Національна поліція не допитувала кількох можливих свідків убивства журналіста Павла Шеремета, які можуть мати стосунок до Служби безпеки України. 

11 травня стало відомо, що голова Національної поліції України Сергій Князєв збирає всю слідчу групу Нацполіції у справі щодо вбивства журналіста Павла Шеремета. Крім того, за словами Князєва, Нацполіція приєднає розслідування журналістів до матеріалів справи.

Згодом міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив, що МВС викликає на допит авторів фільму-розслідування «Вбивство Павла» й Ігоря Устименка.

Нагадаємо, 20 липня 2016 року внаслідок вибуху автомобіля в Києві загинув  український журналіст Павло Шеремет.

Генпрокурор Юрій Луценко заявив, що Павло Шеремет загинув у результаті спрацювання вибухового пристрою, журналіста вбили. Вбивство кваліфіковано прокуратурою Києва за статтею «умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб». 

4 серпня Генпрокуратура повідомила, що слідство наразі розглядає чотири основні версії злочину: неприязні особисті стосунки загиблого; професійна журналістська діяльність Павла Шеремета; можлива дестабілізація обстановки в Києві та Україні у зв’язку із загибеллю відомого журналіста; помилка об’єкту злочину – ціллю зловмисників могла бути засновниця «Української правди» Олена Притула, яка теж користувалася автівкою, в яку була закладена вибухівка. За словами представника ГПУ, всі версії є робочими, слідство поки не визначило основну.

21 липня Федеральне бюро розслідувань (ФБР) почало надавати допомогу українській владі в розслідуванні вбивства журналіста Павла Шеремета.

11 серпня стало відомо, що Національна поліція України  звернулася до Федерального бюро розслідувань (ФБР) за допомогою щодо встановлення осіб, які заклали вибухівку під машину журналіста Павла Шеремета.

20 січня 2017 року стало відомо, що за півроку з дня загибелі Павла Шеремета слідство не встановило ані вбивць, ані замовників, Генпрокурор тримає розслідування на контролі, про нього інформують президента.

Голова Служби безпеки України України Василь Грицак заявив, що СБУ поки що не має доказів схожості у справах про замах на нардепа Антона Геращенка і вбивства журналіста Павла Шеремета.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1693
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду