Російська омбудсмен заявила, що Сущенко у СІЗО ні на що не скаржиться

Російська омбудсмен заявила, що Сущенко у СІЗО ні на що не скаржиться

12 Травня 2017
1546
12 Травня 2017
18:19

Російська омбудсмен заявила, що Сущенко у СІЗО ні на що не скаржиться

1546
Уповноважений з прав людини в РФ Тетяна Москалькова поінформувала Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Валерію Лутковську про результати перевірки, здійсненої з метою моніторингу дотримання прав громадянина України, журналіста Романа Сущенка, який утримується за сфабрикованим звинуваченням у СІЗО «Лефортово» в Москві.
Російська омбудсмен заявила, що Сущенко у СІЗО ні на що не скаржиться
Російська омбудсмен заявила, що Сущенко у СІЗО ні на що не скаржиться

Відповідь Тетяни Москалькової опублікована на сайті українського омбусдмена.

Російський омбудсмен стверджує, що «під час бесіди» Роман Сущенко не висловив скарг на умови утримання і претензій до адміністрації слідчого ізолятора.

Як йдеться у листі Москалькової, перевіркою встановлено, що за час утримання в СІЗО-2 українському журналісту надали 9 побачень, 8 з яких - з працівником консульського відділу посольства України в Росії і один - з дружиною.

Москалькова також стверджує, що Роман Сущенко начебто отримав всю кореспонденцію, що надходила йому в СІЗО.

Нагадаємо, у квітні Марк Фейгін, адвокат незаконно затриманого в Росії кореспондента Романа Сущенка, який побував у свого підопічного, повідомив, що цензура пропустила до нього 21 лист.

Водночас російський омбудсмен заявляє, що молитвослов, який адміністрація СІЗО заборонила передавати журналісту, начебто «не надходив в СІЗО для передавання». Раніше священик Української православної церкви Київського патріархату у Підмосков'ї Святослав Скороход заніс у СІЗО для Романа Сущенка молитовник та продукти. Проте ФСБ не дозволила передати журналісту молитовник від Патріарха УПЦ КП Філарета.

Після цього митрополит Адріан (Богородська єпархія УПЦ КП) подав звернення до ФСБ і СІЗО «Лефортово» на відвідування священиком Романа Сущенка, який незаконно утримується в СІЗО №2 у Москві. Однак у цьому було відмовлено.

Раніше уповноважена Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська повідомила, що нею досягнуто домовленість про відвідання у СІЗО Москви українського журналіста Романа Сущенка, який утримується в РФ за гратами через сфабриковане звинувачення у шпигунстві.

10 січня Марк Фейгін, адвокат незаконно заарештованого в Москві українського журналіста Романа Сущенка, повідомив, що його підзахисний чекає анонсованого раніше візиту українського омбудсмена Валерії Лутковської.

Представник секретаріату Уповноваженої Верховної Ради з прав людини Михайло Чаплига повідомив, що омбудсмен Валерія Лутковська зможе відвідати українських громадян Романа Сущенка та Євгена Панова у СІЗО Москви тільки після того, як російський омбудсмен Тетяна Москалькова отримає дозволи прокуратури, суду і пенітенціарної системи Росії.

На даний момент РФ не надала дозволу на зустріч Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Валерії Лутковської і Романа Сущенка.

Як писав «Детектор медіа», власного кореспондента інформаційного агентства «Укрінформ» у Франції Романа Сущенка затримали 30 вересня 2016 року у Москві, куди він прибув з приватним візитом. Увечері 2 жовтня російські ЗМІ повідомили, що Сущенка тримають у СІЗО «Лефортово» і звинувачують у «шпигунстві». Покарання за ст. 276 КК РФ («Шпигунство») передбачає до 20 років позбавлення волі.

15 грудня Московський міський суд відхилив скаргу на арешт журналіста агентства «Укрінформ» Романа Сущенка, за допомогою якої захист намагався змінити запобіжний захід на домашній арешт. Суд залишив у силі рішення Лефортівського районного суду Москви від 28 листопада 2016 року про продовження утримання українця під вартою до 30 січня 2017 року. Тоді Міністерство закордонних справ України (МЗС) висловило рішучий протест у зв’язку з рішенням російського суду продовжувати тримати під вартою українського журналіста Романа Сущенка.

25 січня Лефортовський районний суд Москви відмовився приймати лист від Головного управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України (МОУ), в якому заявлено, що Сущенко не є співробітником управління та продовжив арешт незаконно затриманого в РФ журналіста Сущенка ще на три місяці, до 30 квітня 2017 року. Пізніше Слідче управління (СУ) ФСБ долучило до справи журналіста «Укрінформу» Романа Сущенка документи, запитані і одержані адвокатом Марком Фейгіним від українських відомств.

26 квітня Лефортовський районний суд Москви подовжив арешт українському журналісту Роману Сущенку до 30 червня 2017 року.

18 травня Московський міський суд РФ розгляне апеляційну скаргу адвоката Марка Фейгіна щодо подовження арешту його підзахисного, українського журналіста Романа Сущенка.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1546
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
анна
2534 дн. тому
та Сущенко просто щасливий що у вас сидить і йому нічого не потрібно.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду