Держприкордонслужба не дозволила в’їзд в Україну трьом російським журналістам через незаконне відвідування Криму

Держприкордонслужба не дозволила в’їзд в Україну трьом російським журналістам через незаконне відвідування Криму

7 Травня 2017
1475
7 Травня 2017
10:01

Держприкордонслужба не дозволила в’їзд в Україну трьом російським журналістам через незаконне відвідування Криму

1475
У суботу, 6 травня, і зранку 7 травня співробітники Державної прикордонної служби України відмовили у праві перетину кордону трьом журналістам з РФ - фотожурналісту російських інформагентств Russia Тoday і «РИА Новости» Рамілю Сітдікову та ще двом російським медійникам, прізвища яких поки не називаються, що раніше без дозволу відвідували окупований Росією Крим.
Держприкордонслужба не дозволила в’їзд в Україну трьом російським журналістам через незаконне відвідування Криму
Держприкордонслужба не дозволила в’їзд в Україну трьом російським журналістам через незаконне відвідування Криму

Про це йдеться у повідомленнях «Української правди» та речника Держприкордонслужби Олега Слободяна у Facebook.

Як стверджує  керівництво Russia Тoday (RT), фотожурналіст Раміль Сітдіков прямував до Києва для висвітлення пісенного конкурсу «Євробачення-2017». Директор об'єднаної дирекції фотоінформації RT Олександр Штоль заявив, що українські прикордонники пред'явили Сітдікову постанову про відмову у в'їзді в Україну, вмотивовану неможливістю підтвердити мету перебування в країні.

В інформагентстві стверджують, що акредитація в Раміля Сітдікова була оформлена «по всій формі», при собі він мав роздруківку з її підтвердженням. Однак прикордонники нібито зажадали у нього офіційний лист із запрошенням від організаторів конкурсу.

За даними сайту «Миротворець», Раміль Сітдіков неодноразово порушував правила перетину українського кордону під час відвідувань окупованого Криму.

Пізніше надійшла інформація, що співробітники Держприкордонслужби не пропустили через кордон України ще двох російських журналістів.

«Сьогодні зранку Державна прикордонна служба не пропустила через кордон та заборонила в'їзд в Україну на 3 роки ще двом журналісткам російського видання, які порушували законодавство України та відвідували тимчасово окупований півострів через тимчасово закриті пункти пропуску», - повідомив речник Держприкордонслужби Олег Слободян у Facebook.

Держприкордонслужба також наголошує, що наявність акредитації на Євробачення не є документом, який надає право для перетину кордону. За словами Олега Слободяна, у прийнятті рішень Держприкордонслужба спільно із СБУ та Національною поліцією керуються виключно інтересами та законодавством України.

Пізніше в Держприкордонслужбі уточнили, що двоє представниць одного з російських періодичних видань, яких не пустили в неділю в Україну, прямували поїздом через пункт контролю «Конотоп».

«Під час оформлення та перевірки громадянки Росії не змогли підтвердити мети своєї подорожі в Україну, а також з’ясувалися обставини порушення законодавства України та відвідування тимчасово окупованого Криму через тимчасово закриті пункти пропуску», - повідомили в прес-службі ДПС.

При цьому радник глави МВС України, народний депутат Антон Геращенко написав у Facebook, що «ніхто з тих російських журналістів, хто акредитований в Києві на Євробачення і хто раніше порушував державний кордон України, незаконно відвідуючи український Крим, не буде допущений на територію нашої країни».

Щодо доказів порушення Рамілем Сітдіковим українського законодавства Антон Геращенко послався на сайт «Миротворець»:  «Докази свого незаконного перебування на території українського Криму фотограф Russia Today Раміль Сітдіков надав прикордонникам і волонтерам Центру "Миротворець" сам, задокументувавши сам себе».

Нагадаємо, у квітні Державна прикордонна служба України створила і ввела в дію на своєму офіційному сайті інформаційний блок «Стоп-лист», який дозволяє громадянам на добровільних засадах повідомляти правоохоронцям про осіб, які незаконно потрапили до окупованого Росією Криму.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1475
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду