Немає жодної офіційної інформації щодо можливого відсторонення України від участі в «Євробаченні» - Нищук

Немає жодної офіційної інформації щодо можливого відсторонення України від участі в «Євробаченні» - Нищук

6 Травня 2017
1083
6 Травня 2017
12:13

Немає жодної офіційної інформації щодо можливого відсторонення України від участі в «Євробаченні» - Нищук

1083
Наразі інформація про те, що Україну можуть відсторони на три роки від участі в міжнародному пісенному конкурсі «Євробачення» через скандал щодо учасниці від Російської Федерації Юлії Самойлової, не є достоменно підтвердженою.
Немає жодної офіційної інформації щодо можливого відсторонення України від участі в «Євробаченні» - Нищук
Немає жодної офіційної інформації щодо можливого відсторонення України від участі в «Євробаченні» - Нищук

Про це повідомив міністр культури Євген Ніщук в інтерв’ю Eurovision.ua, відповідаючи на питання, чи насправді ця ситуація може скінчитися таким чином для України.

Раніше голова оргкомітету «Євробачення» Франк-Дітер Фрайлінг сказав, що допускає введення санкцій проти Росії і України за порушення статуту конкурсу. Це може бути штраф або заборона участі країн у конкурсі до трьох років. За його словами, рішення щодо поведінки обох країн Європейська мовна спілка прийматиме на наступному засіданні, яке пройде на наступному тижні.

Голова оргкомітету пояснив, що Україна зобов'язалася забезпечити виступи всіх конкурсантів у Києві, але вони не зробила цього відносно РФ. «З української точки зору юридична ситуація зрозуміла, але з точки зору ЄМС це є порушенням статутів», – сказав пан Фрайлінг.

Що стосується Росії, її представники делегації не були присутні на обов'язкових зустрічах на початку року, і це ще одне порушення статуту. Він додав, що спектр санкцій щодо порушень досить широкий.

У свою чершу Євген Нищук заявив, що наразі Україна немає ніяких офіційних повідомлень щодо можливого покарання за порушення статуту.

«Поки не готовий коментувати цю ситуацію, тому що інформація щодо дискваліфікації України на три роки – лише чутки. Ми не маємо ніяких офіційних листів, щоб про це говорити», – сказав міністр культури.

«Україна – відкрита мультикультурна країна, проте ситуація із представницею Російської Федерації на Євробаченні – це очевидна провокація. І тут всі насамперед розуміли, що є конкретні закони України. Ми перебуваємо фактично у стані війни. У кожній країні є закон, і питання закону не обговорюється. Тому ми зробили все так, як того вимагав закон», – пояснив посадовець.

Нагадаємо, на «Євробаченні» до Києва мають приїхати 42 делегації, наразі прибуло 36 конкурсанти. Росія не візьме участь у конкурсі і відмовилася транслювати «Євробачення-2017».

«Первый канал» Росії останнім зі всіх країн вибрав свою учасницю і делегував Юлію Самойлову, яка з дитинства має першу групу інвалідності і пересувається на інвалідному візку, на «Євробачення-2017» у Київ. У 2015 році вона виступала в окупованому Криму, порушивши Закон України.

23 березня гендиректорка ЄМС Інгрід Дельтенре у листі попросила прем’єр-міністра Володимира Гройсмана забезпечити участь в «Євробаченні-2017» представниці Росії Юлії Самойлової нарівні з усіма конкурсантами. Інакше, за її словами, деякі країни можуть відмовитися від участі у цьогорічному конкурсі, а Україна може бути відсторонена у подальшому від «Євробачення».

3 квітня члени Наглядової ради Суспільного мовлення закликали директорку ЄМС Інгрід Дельтенре, та, в її особі, Європейську мовну спілку поважати суверенітет України, не перетворювати Європейську мовну спілку на інструмент підсилення чужих політичних маніпуляцій і не перешкоджати такими заявами нормальному проведенню конкурсу – як цього року, так і у майбутньому.

Відповідно, СБУ заборонила Юлії Самойловій в'їзд на територію України терміном на три роки.

Півфінали 62-го пісенного конкурсу «Євробачення» відбудуться у Міжнародному виставковому центрі на лівому березі Дніпра 9 та 11 травня. Фінал «Євробачення-2017» – 13 травня. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1083
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду