Навіщо російська пропаганда проти України? Самі можемо не гірше!

Навіщо російська пропаганда проти України? Самі можемо не гірше!

19 Квітня 2017
2161
19 Квітня 2017
12:00

Навіщо російська пропаганда проти України? Самі можемо не гірше!

2161
Країна суцільної злочинності, де небезпека — під кожним кущем, — такою постає Україна з листівки для гостей Євробачення.
Навіщо російська пропаганда проти України? Самі можемо не гірше!
Навіщо російська пропаганда проти України? Самі можемо не гірше!

Міністерство внутрішніх справ спільно з Міністерством соціальної політики, ОБСЄ, національною поліцією та ДПС розробили пам'ятні листівки для гостей «Євробачення». Як їм належить поводитися під час перебування в українській столиці, щоб уникнути неприємних моментів. Оприлюднено поки що дрібні зображення, на яких частину тексту не виходить прочитати. Але досить і того, що прочитати виходить. Чесно кажучи, все крутиться й крутиться думка: а може, це російська пропагандистська спецоперація? Може, твітер МВС було зламано, може, це фальшивий акаунт? Але поважними є видання, які це оприлюднили, та й інші дописи є звичними й буденними.

Отже, у крайній лівій колонці — корисні номери телефонів. Чудово. А поруч із ними великим шрифтом, та ще й із величезним знаком оклику: «Help to stop human trafficking and exploitation!», тобто: «Допоможи зупинити незаконне транспортування людей (простіше кажучи, торгівлю людьми. — Б.Б.) та експлуатацію!» От уявіть: ви приїжджаєте до країни, вам вручають листівку, й найперше, що впадає вам в око, — це щойно процитований текст. Те, що вам стане незатишно, — гарантовано, а ще ви можете подумати, що для цієї країни написане — дуже й дуже болюча проблема. Або що ця країна підозрює в таких намірах вас — про що прозоро вам і натякає.

І — правила поведінки. Обов'язкові для виконання, треба гадати. Перший пункт: «Завжди майте при собі паспорт або посвідчення особи. Якщо вас зупинить поліція, це — єдині прийнятні для пред'явлення документи». В іноземного гостя одразу неодмінно має майнути думка: мабуть, поліція тут зупиняє перехожих на кожному кроці, зупиняти перехожих — це в української поліції таке хобі. Зазначмо: цей пасаж не дає жодного уявлення про некаральний характер української поліції, про те, що вона діятиме за ситуацією й допомагатиме в разі потреби. «Документи на стіл!» — і крапка.

Другий пункт: якщо поліція вас зупинить, вимагайте представитися, показати документи й пояснити причину; якщо поліцейський відмовиться, це — радше за все, шахрай. За логікою будь-якого сюжету, напруга все накручується, стає не на жарт лячно. Та й, до речі, чи всі поліцейські володіють англійською (німецькою, італійською, румунською)? А якою мовою написано в документах тих поліцейських? Ну то таке.

Пункт третій радить гостям знати телефонний номер посольства своєї країни в Києві — це дуже допоможе в разі, якщо гостя буде затримано або ув'язнено. От скажіть чесно: після цього третього пункту ви все ще хотіли б залишитися на території України бодай на дві години?

Четвертий пункт радить (а чи все ж наказує?) в разі в'їзду машиною мати чинні міжнародні водійські права. Взагалі-то, для добропорядних громадян таке нагадування є образою — ну от якби в ресторані до вас підійшов офіціант і суворо нагадав: «Мийте руки перед уживанням їжі!» У разі порушення правил гість має сплатити штраф через банк протягом 15 діб.

П'ятий пункт наполегливо радить бути обережними при використанні банківських карток, оскільки «в Україні здебільшого все ще готівкова економіка», й «пов'язане з грошима шахрайство є звичним».

Шостий пункт радить міняти гроші лише в банках та банківських пристроях і ніколи не користуватися послугами індивідуалів, хай навіть вони пропонують привабливий курс. «Боже, куди я потрапив?» — тільки й залишиться, що подумати гостеві.

Сьомий пункт застерігає не тримати гроші в доступних місцях, оскільки «кишенькові крадіжки є звичними, надто ж у велелюдних місцях, як-от громадський транспорт, ринки й нічні клуби». Я, наприклад, особисто знаю жінку, яку жодного разу не обкрадали на вулицях уКиєві, але обікрали в Брюсселі якраз напроти будівлі верховного суду — то що з того?

Країна суцільної злочинності, де небезпека — під кожним кущем, — такою постає Україна з листівки. Надто екзотична, одне слово, країна як для пересічного європейця — і її громадянам ще мають надати безвізовий в'їзд? Так, усі згадані пункти не те щоб не мали рації — але ж як це викладено! І, мабуть, усе ж таки почати варто було би з практичних, найімовірніших проблем, а не з майже неуникного, як випливає з листівки, спілкування з поліцією!

Але ходімо далі. Є ще й стовпчик того, що заборонено. Отже, гостям «Євробачення» категорично не можна: пити у громадських місцях, сідати п'яними за кермо (у Європі, на відміну від України, це, треба гадати, є загальноприйнятим?), брати участь в азартних іграх. А ще не варто купувати щось у стихійних, не обладнаних для цього місцях — треба, мабуть, розуміти, що в себе вдома європейці звикли купувати все просто з асфальту.

Особливе місце посідає застереження не підбирати незнайомі речі з землі. «Та в них там скрізь вибухівка, вибухнути може все й у будь-який момент!» — зробить висновок зовсім уже ошелешений читач, аж поки встигне дочитати: його просто попереджають, що шахраї можуть його звинуватити в тому, що він цю річ украв. Узагалі-то, ця пастка є відомою в усьому світі.

І вже зовсім для повноти картини, навіть на білому, а не на синьому, як решта листівки, тлі: іноземців суворо й категорично застерігають проти того, щоб вони чинили сексуальне насильство, примушували українок до проституції, незаконно транспортували, переховували або приймали людей проти їхньої волі задля експлуатації. Бо за це в нас (а в інших європейських країнах, мабуть, зовсім ні) — суворе кримінальне покарання. От тільки дивно: чому не написали, що в Україні суворо заборонено когось убивати, грабувати, обдурювати? Європейці ж можуть про це не здогадуватися! Недогляд, ой який недогляд!

А тепер запитання: після всього прочитаного ви все ще хочете до України? Ну в такому разі ви просто фанатик. А може, навіть маніяк. І коли кремлеботи залишають принизливі коментарі, це, звісно, ображає, але в даному контексті виглядає цілком логічним. Надто вже непривабливу картину України намалювали емвеесівці. «Ми абсолютно не такі, як усі європейці», — тільки й випливає з цієї картини. Після ознайомлення з цією листівкою гості «Євробачення» тільки й можуть, що вбачати в українцях загрозу для себе й бути переконаними, що Україна вбачає загрозу в них і їхньому приїзді. Й от же ще що. Якби це були часи СРСР, часи закритості, подібні листівки виглядали би цілковито «у стилі». Вони були би природними. Що ж, чергового разу переконуєшся: декомунізація — вона має відбутися в головах, у свідомості.

Фото: wallpapersafari.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2161
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Дмитро
2557 дн. тому
Авторе, ти ідіот. На Заході абсолютно так само, якшо ти десь ходиш, і тебе зупиняє поліція - ти обов'язково маєш пред'явити документи, у Польщі був випадок, коли отак затримали мужика без документів, поліцейські були відмороженими і забили до смерті безпаспортника. А ще зважай, шо в нас яка не яка війна, по всій Європі купа провокацій, шо тобі тут не подобається? Мені особисто, шо ти мислиш як даун. Про не купувати на стихійних ринках - у них так, може, й не прийнято, але коли потрапляєш з надто регламентованої країни у менш регламентовану, може тупо психологічно спрацювати послаблення самоконтролю, і через це турист поведеться на удавано легший, приступніший, моментальний товар, послугу, вигоду у валютника тощо. Це їм пересторога - голову на плечах не забувайте. Різні ж люди і там бувають, сам же ж ти написав. Про проституцію - у нас уже і так репутація гарної, але шлюхуватої нації. І коли приїжджає мужик і захоче пригод, спрацює стереотип, згідно з яким можна в нашій країні, тут вільно робити те, для чого українки й виїжджають. Це ще одне нагадування - ви тут не царі світу, пам'ятайте про це і поводьтеся пристойно. Так шо декомунізацію в головах треба проводити, але ще більше - треба елементарно й мислити навчитися, чого тобі й бажаю.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду