Один з «беркутівців», який два роки тому напав на Станко і Реуцького і якого захищав Геращенко, міг втікти до Росії (ДОПОВНЕНО)

Один з «беркутівців», який два роки тому напав на Станко і Реуцького і якого захищав Геращенко, міг втікти до Росії (ДОПОВНЕНО)

15 Квітня 2017
2529
15 Квітня 2017
17:04

Один з «беркутівців», який два роки тому напав на Станко і Реуцького і якого захищав Геращенко, міг втікти до Росії (ДОПОВНЕНО)

2529
Генеральна прокуратура України поки не має підтвердження інформації про втечу до Росії чотирьох екс-співробітників спецпідрозділу «Беркут», які підозрювалися в убивствах активістів Євромайдану. Один з них - колишній харківський «беркутівець» Віталій Гончаренко, який не тільки підозрюється у вчиненні злочинів проти протестувальників на Майдані, але й був одним із організаторів нападу на журналістів «Громадського ТБ» 29 січня 2015 року.
Один з «беркутівців», який два роки тому напав на Станко і Реуцького і якого захищав Геращенко, міг втікти до Росії (ДОПОВНЕНО)
Один з «беркутівців», який два роки тому напав на Станко і Реуцького і якого захищав Геращенко, міг втікти до Росії (ДОПОВНЕНО)

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Напередодні у зверненні, оприлюдненому в Youtube, звільнений з-під варти судом колишній співробітник харківського «Беркуту» Віталій Гончаренко та троє його колег заявили, що залишили територію України. Колишні «беркутівці» Олександр Костюк, Владислав Мастега, Артем Войлоков і Віталій Гончаренко заявили, що у ході подій а Майдані у 2013-2014 роках «виконували свій конституційний обов'язок» і «забезпечували громадський порядок, протидіяли радикалам, захищаючи життя і здоров’я законослухняних громадян».

У відеозвернені вони також заявили, що протягом трьох років «піддаються кримінальному переслідуванню з боку державних органів» і перебувати на території України їм небезпечно.

Прокурор відділу ГПУ Олександр Ковальчук заявив, що в Генеральній прокуратурі України не мають підтвердження інформації про втечу до Росії цих чотирьох екс-співробітників спецпідрозділу «Беркут».

«Ця інформація наразі перевіряється... Зараз зроблено відповідні запити. У нас офіційних даних про те, що вони виїхали в Росію, немає», – сказав Ковальчук в ефірі телеканалу «112 Україна» .

Водночас начальник департаменту спецрозслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк заявив, що інформація про перетин екс-беркутівцями кордону підтверджується.

«На сьогоднішній день з прикордонної служби ще не надійшли відповіді на наші запити. Але, за попередніми даними, дійсно, перетнули кордон Російської Федерації», - сказав Горбатюк в ефірі «112 Україна».

Він висловив переконання, що дані особи могли втекти з України будь-коли: «Це було можливо в будь-який момент, виходячи з тих запобіжних заходів, які були обрані стосовно них. Тобто частина були з особистими зобов’язаннями, тобто на їхню волю покладався суд, обираючи запобіжний засіб, інші – домашній арешт "нічний" так званий – це з 23:00 годин до 7:00 ранку, і в інший час доби – жодних стримуючих факторів не існує. Ну а стосовно Гончаренка, за рішенням Апеляційного суду в нього не було жодного запобіжного заходу. На нього поклали лишень зобов’язання про те, щоб з’явитися тоді, коли буде наступне обрання йому запобіжного заходу у районному суді».

Як писав «Детектор медіа», 23 червня 2016 року слідчими Генеральної прокуратури України було затримано чотирьох колишніх співробітників харківського «Беркуту», які підозрюються у побитті і вбивстві євромайданівців 18 лютого 2014 року в Києві.

Адвокат «Небесної сотні» Євгенія Закревська заявила, що серед них – співробітник Нацполіції Віталій Гончаренко, який разом з двома іншими колишніми «беркутівцями» напали на журналістів на посту ДАІ у селі Пісочин (Харківська область) у січні 2015 року.

Віталій Гончаренко разом з трьома іншими екс-бійцями «Беркуту» був затриманий в Харкові. Усі четверо на момент затримання працювали у поліції. Двох із них  — Олександра Бєлова та Віталія Гончаренка звинувачували у вбивстві трьох майданівців 18 лютого 2014 у Кріпосному провулку в Києві, ще двох - в тому, що вони скинули з колонади на вулиці Грушевського 20 січня 2014 двох мітингувальників.

ЗМІ повідомляли, що до матеріалів справи прокурори намагатимуться долучити епізод із побиттям журналістів «Громадського ТБ» на посту ДАІ Пісочин під Харковом.

У лютому 2017 року Печерський суд Києва змінив запобіжний захід колишньому харківському «беркутівцю» Віталію Гончаренку з утримування під вартою на домашній арешт. За словами начальника Департаменту спецрозслідувань Генеральної прокуратури України Сергія Горбатюка, ризик втечі, три вбивства, які інкримінують Віталію Гончаренку, а також напади на журналістів для суду не є переконливим доказом для арешту.

У ніч із 9 на 10 березня 2017 року Печерський районний суд Києва змінив екс-«беркутівцю» запобіжний захід із домашнього арешту на тримання під вартою на 60 діб. Із відповідним клопотанням до суду звернувся прокурор Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України Олександр Ковальчук. За даними прокуратури, Гончаренко порушив умови домашнього арешту, на який його раніше випустили з-під варти.

6 квітня 2017 року Апеляційний суд Києва відпустив з-під варти колишнього співробітника харківського «Беркуту» Віталія Гончаренка. Суд задовольнив скаргу захисту Гончаренка і зобов’язав його з’являтися до суду за першим викликом.

14 квітня 2017 року на відео, оприлюдненому в Youtube, звільнений з-під варти судом колишній співробітник харківського «Беркуту» Віталій Гончаренко та троє його колег заявили, що залишили територію України.

Нагадаємо,  29 січня 2015 року, «екс-беркутівці» Гончаренко, Костюк та Ріяко зупинили журналістів Анастасію Станко та Костянтина Реуцького для перевірки документів, коли ті повертались із відрядження із зони бойових дій.

Костянтин Реуцький, луганський правозахисник і журналіст інтернет-видання informator.lg.ua і «Громадського ТБ», який висвітлює події в зоні АТО, був побитий екс-«беркутівцями», співробітниками МВС.

У Реуцького вилучили фотоапарат, з допомогою якого він знімав відеорепортажі в Дебальцевому, Попасній, Маріуполі (Донецька область), також на камері могли бути зафіксовані деталі злочину працівників МВС. Згодом камеру підкинули назад у машину, але без карти пам'яті.

Свідками нападу були журналістка «Громадського ТБ» Настя Станко, яку міліціонери штовхали, та журналіст польського видання «Критика політична» Павел Пеньонжек.

Костянтин Реуцький звернувся до міліції із заявою про напад. Харківська міліція почала службову перевірку за фактом інциденту. Міліціонерів, які несли службу на блок-посту, було відсторонено від виконання службових обов'язків на час з'ясування всіх обставин події, але згодом вони повернулися до виконання своїх обов’язків.

30 січня 2015 року прокуратура Харківської області розпочала досудове розслідування за фактом нічного інциденту на посту ДАІ у селі Пісочин між працівниками міліції та представниками ЗМІ.

Водночас радник міністра внутрішніх справ, народний депутат Антон Геращенко не тільки стверджував, що конфлікт стався з вини журналістів, але й заявив, що буде клопотати перед керівництвом МВС про нагородження трьох працівників Харківського загону міліції, колишніх «беркутівців», які 28 лютого 2015 року затримали автомобіль з двома військовослужбовцями одного з добровольчих підрозділів, що незаконно перевозив зброю.

Журналістка «Громадського ТБ» Анастасія Станко звернулась до очільника МВС Арсена Авакова з вимогою притягнути до кримінальної відповідальності правоохоронців, колишніх співробітників «Беркуту», які на посту ДАІ в селі Пісочині Харківскої області напали на групу, в якій були журналісти і правозахисник.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2529
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду