Reuters опублікував супутникові знімки обстріляної ракетами сирійської авіабази (ДОПОВНЕНО)

Reuters опублікував супутникові знімки обстріляної ракетами сирійської авіабази (ДОПОВНЕНО)

8 Квітня 2017
3025
8 Квітня 2017
11:02

Reuters опублікував супутникові знімки обстріляної ракетами сирійської авіабази (ДОПОВНЕНО)

3025
Інформагенція Reuters опублікувала супутникові знімки авіабази Шайрат у Сирії, по якій американські військові випустили майже шість десятків ракет «Томагавк».
Reuters опублікував супутникові знімки обстріляної ракетами сирійської авіабази (ДОПОВНЕНО)
Reuters опублікував супутникові знімки обстріляної ракетами сирійської авіабази (ДОПОВНЕНО)

Про це повідомляє ТСН.ua.

На знімках видно масштабні руйнування аеродромів, літаків і заправних засобів, які, на думку Пентагону, використовувалися для хімічної атаки на місто Хан-Шейхун у сирійській провінції Ідліб.

Сирійська обсерваторія з прав людини зазначила, що внаслідок ракетного удару авіабаза Шайрат «майже повністю зруйнована», передає Fox News. За даними правозахисників, ракети пошкодили більше десятка ангарів, паливний склад і ППО бази.

За інформацією телеканалу, загинули щонайменше 7 сирійських військових, 9 отримали поранення. Два високопосадовця Пентагону розповіли Fox News, що близько 20 сирійських літаків були знищені. Чиновники сказали, що уся знищена техніка була літаками, а не вертольотами. При цьому жодного російського літака не було на авіабазі, але там перебували від 12 до 100 російських військових. При цьому американські військові не цілили в казарми, кажуть у Пентагоні.

Раніше, вночі 7 квітня,  американські есмінці USS Porter і USS Ross випустили 59 ракет по аеродрому сирійських урядових сил Шайрат. В результаті загинули шість осіб, повідомили в Міноборони Сирії. Операція проводилася у відповідь на хімічну атаку уряду Сирії 4 квітня у містечку Хан-Шейхун, в результаті якої загинули і отримали поранення 72 мирних мешканця, в тому числі жінки і діти. 

Глава Сполучених Штатів Дональд Трамп закликав «всі цивілізовані держави» приєднатися до США, щоб покласти край конфлікту в Сирії. Він заявив, що Вашингтон зобов'язаний «стримувати і запобігати поширенню і використанню смертоносної хімічної зброї», яку, за його словами, безсумнівно використовувала сирійська влада. 

Своєю чергою держсекретар США Рекс Тіллерсон заявив, що Росія виявилася «неспроможною» виконати свої зобов'язання 2013 року для захисту Сирії від хімічної зброї. За його словами, РФ є або співучасником, або «просто некомпетентною», оскільки не дотримується угоди щодо утилізації хімічної зброї в країні.

Глава РФ Володимир Путін заявив, що ця атака порушує міжнародне право.

Згодом стало відомо, що сирійські військові літаки відновили вильоти з авіабази Шайрат, яка зазнала ракетного удару США в ніч на 7 квітня. Про це повідомляє «Європейська правда» з посиланням на правозахисну групу Сирійський центр моніторингу прав людини.

За даними організації, з бази вилетіли два бомбардувальники Су-22, які завдали ударів по території на сході провінції Хомс, підконтрольної терористам "Ісламської держави".

Повідомляється також, що режим Асада і його союзники намагалися швидко відремонтувати злітно-посадкову смугу, щоб літаки змогли злетіти, і це стало своєрідною "моральною відповіддю" на американський ракетний удар.

Агентство Associated Press також повідомляє, що всього через кілька годин ракетного удару, сирійські військові літаки злетіли з авіабази Шайрат й уразили цілі опозиції на півночі і півдні країни, в тому числі одну в районі міста Хан-Шейхун, де у вівторок сталася атака із застосуванням хімічної зброї.

За даними телеканалу ABC News, представник уряду США підтвердив, що сирійські літаки злетіли з авіабази, але не підтвердив нанесення ударів.

Чиновник зазначив, що ракетні авіаудари знищили до 20 сирійських літаків, але додав, що ракети не були націлені на всі літаки, що були на базі, і що злітно-посадкова смуга також не була мішенню обстрілу.

Нагадаємо, раніше Reuters з посиланням на високопоставленого співробітника Агентства зв'язку та інформації НАТО повідомив, що організація вкладе € 1,7 млрд у розвиток супутникового зв'язку для кращої підтримки військ і кораблів та для допомоги при використанні безпілотних літальних апаратів (БПЛА). Також передбачається виділити близько € 800 млн на комп'ютерні системи, які покликані поліпшити управління протиповітряною і протиракетною оборони.

Інфографіка: Fox News

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3025
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду