Експерти та відвідувачі Музею новин обрали найважливіші новини України часів незалежності

Експерти та відвідувачі Музею новин обрали найважливіші новини України часів незалежності

3 Квітня 2017
1691
3 Квітня 2017
19:19

Експерти та відвідувачі Музею новин обрали найважливіші новини України часів незалежності

1691
У рамках проекту Музей новин 30 експертів із різних галузей визначили 100 найважливіших новин сучасної України. Під час роботи експозиції відвідувачі також мали змогу голосувати та створили власний рейтинг. Опитування тривало 22 дні, участь у ньому взяли понад 2700 людей з усіх регіонів України. Виявилося, що важливі новини для експертів та пересічних українців значно відрізняються.
Експерти та відвідувачі Музею новин обрали найважливіші новини України часів незалежності
Експерти та відвідувачі Музею новин обрали найважливіші новини України часів незалежності

Про це повідомляє компанія Gres Todorchuk PR.

Перше місце у рейтингу експертів посіла анексія Криму 18 березня 2014 року. На другому місці — 30 листопада 2013 року бійці спецпідрозділу МВС «Беркут» розігнали протестувальників на Майдані, почалася Революція гідності. Замикає топ-3 новина про розстріли на Інститутській та втечу Віктора Януковича до Криму.

Проголошення незалежності України, анексія Криму та обрання першого президента — саме ці новини визнали найважливішими вже пересічні українці.

«Ми хотіли почути думку своїх відвідувачів. Тож у Залі 100 новин усі охочі могли проголосувати і створити власний рейтинг новин за 26 років історії сучасної України. Мій особистий вибір співпав з версією гостей музею. Я досі пам’ятаю 24 серпня 1991 року: я тоді був саме у будівлі Верховної Ради і передавав агентству Reuters інформацію про голосування в парламенті», - розповідає організатор проекту, генеральний директор «1+1 медіа» Олександр Ткаченко.

У першу десятку також потрапили дві події, які відбулися у 2000 році: зупинка Чорнобильської АЕС (4 місце) та вбивство журналіста Георгія Гонгадзе (5 місце). Цікаво, що у переліку експертів новина про Гонгадзе посіла лише 9 місце, а Чорнобиль зовсім не потрапив у топ-10. Новини про перші насильницькі смерті під час Революції гідності та жорстокий розгон протестувальників на Майдані посіли 6-те і 9-те місця у голосуванні українців, і відповідно 7-му та 2-гу позиції в експертному рейтингу.

Важливість перемоги Джамали на «Євробаченні» (7 місце) та проведення у Києві фіналу чемпіонату «Євро-2012» (10 місце) високо оцінили лише відвідувачі виставки.

«Такі відмінності у рейтингах свідчать, що звичайні українці у державі, яка не здобула особливих перемог ні у політиці, ні в економіці, хочуть асоціювати своє життя хоч з якимось успіхом. Для нас цим успіхом в тому числі стали спорт і музика. Також це доводить, що в українському суспільстві є такий собі банальний націоналізм. Це не стосується теми Бандери, УПА тощо. Він виражається не у політичних програмах чи подіях, а в ось таких неполітичних перемогах. Адже простим людям дуже потрібно відчувати гідність», — говорить історик Ярослав Грицак.

Із повним списком 100 найголовніших новин України можна ознайомитися за посиланням

Нагадаємо, 2 березня у Києві відкрився Музей новин, присвячений 20-річчю ТСН, який став першим в Україні виставковим проектом про виробництво новин та їхній вплив на суспільство. За три тижні роботи виставку відвідали майже 100 тисяч людей.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1691
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду