За три місяці в Україні зафіксовано 52 випадки порушень свободи слова – ІМІ

За три місяці в Україні зафіксовано 52 випадки порушень свободи слова – ІМІ

3 Квітня 2017
1129
3 Квітня 2017
15:35

За три місяці в Україні зафіксовано 52 випадки порушень свободи слова – ІМІ

1129
За перший квартал 2017 року Інститут масової інформації (ІМІ) зафіксував по Україні загалом 52 випадки порушень свободи слова, які сталися в 18 областях країни. Основними порушеннями за три місяці стали – перешкоджання професійній діяльності журналіста – 15 випадків, 9 випадків обмеження доступу до публічної інформації та 7 випадків погроз.
За три місяці в Україні зафіксовано 52 випадки порушень свободи слова – ІМІ
За три місяці в Україні зафіксовано 52 випадки порушень свободи слова – ІМІ

Такі дані подає щомісячний моніторинг ІМІ «Барометр свободи слова».

Трійкою лідерів з порушень за цей період стали Київ з областю (12 випадків), Донеччинна (п’ять випадків) та Дніпропетровщина з Миколаївщиною (по чотири випадки). Загалом порушували право журналістів на професію приватні особи, місцева влада і депутати, посадовці, судді, Верховна Рада, СБУ, політичні партії та інші.

В окупованому Росією Криму ІМІ зафіксував сім випадків порушень прав журналістів.

Експерти ІМІ відзначають збільшення порушень в категорії доступ до публічної інформації, зокрема дев'ять випадків з початку року у порівнянні з першим кварталом 2016 року, коли було зафіксовано три випадки.

У той же час ІМІ зафіксував зменшення кількості фізичної агресії стосовно журналістів, зафіксовано два випадки побиття у цьому році, у порівнянні з першим кварталом 2016 року, коли експерти відслідкували сім випадків.

Також негативною тенденцією є збільшення кількості випадків пошкодження майна  журналістів, з початку року - чотири випадки у порівнянні з 2016 роком, коли був зафіксований один випадок у січні.

Крім того, ІМІ звертає увагу на зростання випадків політичного тиску - за перший квартал зафіксовано три випадки. У 2016 році за весь рік було зафіксовано три таких випадки.

«Цього року випадки політичного тиску пов’язані з введенням електронного декларування для представників антикорупційних громадських організацій та їхніх контрагентів, тиск на члена Наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії з боку Радикальної партії Олега Ляшка та випадок пов’язаний з місцевою владою на Кіровоградщині», – повідомляє ІМІ.

Детальніше про стан свободи слова читайте на сайті ІМІ у рубриці «Барометр свободи слова».

Нагадаємо, за два місяці 2017 року ІМІ зафіксував по Україні загалом 36 випадків порушень свободи слова, які сталися в 18 областях країни. Основними порушеннями за січень і лютий стали – перешкоджання професійній діяльності журналіста – 12 випадків, 7 випадків обмеження доступу до публічної інформації та 6 випадків погроз.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1129
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду