«Яндекс.Новости» розкритикували за ігнорування масових протестів в Росії

«Яндекс.Новости» розкритикували за ігнорування масових протестів в Росії

27 Березня 2017
1599
27 Березня 2017
18:45

«Яндекс.Новости» розкритикували за ігнорування масових протестів в Росії

1599
Вчора, 26 березня, в Москві, Санкт-Петербурзі і багатьох інших містах Російської Федерації пройшли масові протести проти корупції в органах влади.
«Яндекс.Новости» розкритикували за ігнорування масових протестів в Росії
«Яндекс.Новости» розкритикували за ігнорування масових протестів в Росії

Про це повідомляє видання «Медуза».

Приводом масових протестів стало розслідування діяльності російського прем'єр-міністра Дмитра Медведєва, проведене Фондом боротьби з корупцією (ФБК) Олексія Навального. Воно давно опубліковано, набрало більше 14 млн переглядів, але влада на нього ніяк не відреагувала. В ході акцій тільки в Москві затримали близько 1000 чоловік.

Офіс ФБК вів онлайн-трансляцію протестів – її дивилося близько 150 тис. користувачів, але потім туди приїхала поліція, вилучила техніку і затримала працівників.

Багато федеральних ЗМІ не висвітлювали протести, але лідери думок рунета обурювалися не цим, а роботою топа «Яндекс.Новостей». Повідомлення про протести стали з'являтися там тільки через кілька годин після початку, а по ходу акцій топовими новинами на головній були повідомлення про фестиваль «Ворвись в весну» і про голову українського МЗС.

Топ Google в той же час виглядав по-іншому.

Олексій Навальний порівняв роботу «Яндекс.Новостей» з «Першим каналом».

Найвідоміший HR-експерт рунета Олена Володимирська написала в Facebook про те, що не хотіла б «сьогодні прокинутися Воложем» (мається на увазі Аркадій Волож, співзасновник «Яндекса» – ред.).

«Дорогі яндексоіди. Вчора і сьогодні багато статусів і закликів – якщо ти чесна людина, піди з "Яндекса". 1) Не ведіться – ніхто не має права за вас вирішувати. 2) Думайте про ближніх перед тим як писати заяву – вам їх утримувати, а не тим, хто закликає. 3) Але, будь ласка, давайте без ілюзій "це роблять якісь люди в новинах, а я роблю корисну фічу в авто, медицині або маркеті". Це дуже схоже на працівників їдалень концтаборів», – пише експерт.

У самій компанії спростовують такі звинувачення, кажучи про те, що це – особливості роботи алгоритму. У компанії підкреслюють, що «медіа сервер» – це автоматичний агрегатор новин зі ЗМІ, у нього немає редакції і ручного втручання в його роботу.

Новини про протести часом потрапляли в топ на головній, але потім їх витісняли інші сюжети.

«Топ весь час змінюється. При ранжируванні сюжетів в "Яндекс.Новостях" враховується не тільки кількість повідомлень в сюжеті, а й склад джерел, щільність потоку інформації і час повідомлень. Крім того, в певній мірі враховується і вага інших сюжетів на цю тему. В цілому по темам, пов'язаним з мітингами, була велика кількість повідомлень, сюжети по темі входили в топ (наприклад, з 12:00 до 13:00; ми також помічали їх о 14:23, 15:00, та ін.), але потім їх витісняли інші сюжети», – повідомили в прес-службі компанії.

Відзначимо, що з січня цього року в РФ працює закон про новинні агрегатори, за яким агрегатори на зразок «Яндекс.Новостей» зобов'язані перевіряти повідомлення джерела на достовірність, якщо він – не з офіційно зареєстрованих ЗМІ (таким чином, наприклад, новини «Медузи» в топ потрапити не можуть, їх можна знаходити тільки пошуком по новинах). У компанії підкреслюють, що цей закон не впливає на добірки новин в Україні та інших країнах.

Нагадаємо, що 25 березня також і у різних містах Білорусі силовики затримали понад 30 журналістів, деякі з них були звільнені через кілька годин. У Білорусі цього дня відзначалося недержавне свято День свободи - річниця заснування БНР. По всій країні були заплановані вуличні акції, які припали на протести проти введеного так званого «податку на дармоїдів».

Білоруська асоціація журналістів повідомила про побиття силовиками трьох білоруських журналістів у Мінську. На Жовтневій площі Мінська омонівці побили журналістів Катерину Бахвалову, Ігоря Ілляша, Ольгу Давидову.

Увечері 25 березня стало відомо, що у столиці Білорусі ОМОН відпустив 57 правозахисників і журналістів, які були затримані в офісі правозахисного центру «Вясна».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1599
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду