В Україні активісти протестують проти затримань у Білорусі правозахисників й журналістів

В Україні активісти протестують проти затримань у Білорусі правозахисників й журналістів

26 Березня 2017
1463
26 Березня 2017
14:05

В Україні активісти протестують проти затримань у Білорусі правозахисників й журналістів

1463
Сьогодні, 26 березня, в Києві біля Посольства Білорусі в Україні о 18.00 пройде акція солідарності із затриманими білоруськими активістами. Організатор висувають вимоги білоруській владі, серед яких – припинити перешкоджання журналістам. Вчора у Києві та Харкові вже відбулися акції протесту проти затримання учасників мітингів у «День Волі» у Білорусі.
В Україні активісти протестують проти затримань у Білорусі правозахисників й журналістів
В Україні активісти протестують проти затримань у Білорусі правозахисників й журналістів

Як повідомляє в Facebook Медійна ініціатива за права людини, українські правозахисники поширили звернення до міжнародних організацій щодо необхідності привернення максимальної уваги до подій в Білорусі.

«Незважаючи на абсолютно мирний характер мітингів (відбуваються по всій країні після прийняття "Декрету про дармоїда") владою країни були організовані репресії щодо учасників і організацій акцій. Під хвилю репресій потрапили лідери і активісти політичних партій, громадських організацій, правозахисники, блогери та журналісти незалежних ЗМІ, звичайні громадяни. Влада використовувала широкий спектр гірших репресивних практик: довільні затримання, масове використання адміністративних арештів, обшуки в офісах демократичних сил і приватних приміщеннях, великі штрафи», - йдеться у зверненні.

Особливе занепокоєння викликають випадки переслідування правозахисників і журналістів у зв'язку з професійною діяльністю.

«Масові репресії за сприяння влади супроводжуються пропагандистською кампанією в державних ЗМІ, спрямованої на нагнітання істерії і атмосфери страху з метою залякування суспільства», - зазначають українські активісти.

Білоруська опозиція в неділю, 26 березня, має намір провести черговий мітинг. Зазначається, що мітинг буде проведено на знак протесту проти насильницького придушення, арештів та побиття учасників акції з нагоди «Дня Волі», що відбулася у субботу, 25 березня.

Представники правозахисної громадськості Білорусі вимагають від влади:

-негайно зупинити нагнітання істерії і атмосфери страху в білоруському суспільстві;

-звільнити всіх осіб, які зазнали безпідставних затримань або адміністративним затриманням, взятих під варту в рамках заведеної кримінальної справи; утриматися від будь-яких форм тиску на учасників кримінального процесу, в тому числі – адвокатів;

-забезпечити права громадян на мирні зібрання та висловлювання своєї думки, утриматися від використання насильства в їх відношенні, не перешкоджати журналістам у їхній професійній діяльності.

«Ми приєднуємося до вимог білоруської громадськості та вимагаємо від державних органів Білорусі негайно припинити репресії щодо учасників мирних зібрань, а також правозахисників і журналістів», - йдеться у зверненні.

Нагадаємо, 25 березня у різних містах Білорусі силовики затримали понад 30 журналістів, деякі з них були звільнені через кілька годин. У Білорусі цього дня відзначалося недержавне свято День свободи - річниця заснування БНР. По всій країні були заплановані вуличні акції, які припали на протести проти введеного так званого «податку на дармоїдів».

Білоруська асоціація журналістів повідомила про побиття силовиками трьох білоруських журналістів у Мінську. На Жовтневій площі Мінська омонівці побили журналістів Катерину Бахвалову, Ігоря Ілляша, Ольгу Давидову.

Увечері 25 березня стало відомо, що у столиці Білорусі ОМОН відпустив 57 правозахисників і журналістів, які були затримані в офісі правозахисного центру «Вясна».

Британський фотограф, радіожурналіст, який працює на англійську службу Міжнародного французького радіо , радіостанцію «Німецька хвиля» та інші ЗМІ Філіп Ворвік заявив, що був побитий під час затримання білоруськими силовиками під час акцій «Дня Волі» 25 березня у Мінську. Також повідомляється про побиття французької журналістки Ольги Морво.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1463
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду