У Києві розпочався 14-й кінофестиваль Docudays UA

У Києві розпочався 14-й кінофестиваль Docudays UA

24 Березня 2017
1960
24 Березня 2017
23:01

У Києві розпочався 14-й кінофестиваль Docudays UA

1960
Сьогодні, 24 березня, у київському Будинку кіно відбулася церемонія відкриття 14-го Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA
У Києві розпочався 14-й кінофестиваль Docudays UA
У Києві розпочався 14-й кінофестиваль Docudays UA

Цього року на кінофорумі буде представлено 94 документальні стрічки з 47 країн світу в чотирьох конкурсних (Docu/Життя, Docu/Право, Docu/Коротко та Docu/Україна) і десяти позаконкурсних програмах.

У національному конкурсі, який було запроваджено минулого року, змагатимуться 13 короткометражних стрічок вітчизняних режисерів

Фільми об’єднано темою екології «Чотири градуси. Прощавай, людино!» Організатори фестивалю пояснюють, що саме на чотири градуси за Цельсієм, за прогнозами екологів, підвищиться середня температура на нашій планеті до кінця сторіччя, внаслідок чого рівень світового океану підніметься майже на дев’ять метрів, і це призведе до затоплення територій, які населяє понад 600 млн людей. 

«У час фальшивих новин, пост-правди та дезінформації документальне кіно й справді важливе. Хороше вдумливе документальне кіно може збудувати протиотруту від негативної інформації, а також від тієї пропаганди, що обрушується на нас щодня», – зазначив на відкритті Мартін Хагстрьом, посол Швеції в Україні. – Мені також дуже приємно, що темою цьогорічного фестивалю є захист довкілля, бо дуже важливими є питання зміни клімату й інші екологічні проблеми, які, на жаль, в нашому повсякденному житті майже не виходять на поверхню, оскільки в нас є стільки всього більш нагального, з чим ми боремося щодня. Дуже сподіваюся, що ці хороші документальні фільми змусять нас думати й виведуть питання екології в більш пріоритетні».

Про екологію під час церемонії відкриття фестивалю говорив і голова Державного агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко: «Така важлива тема, я впевнений, надихне багатьох людей на створення документального кіно, яким ми зможемо насолоджуватися».

Під час своєї вітальної промови пан Іллєнко зазначив, що цього року фінансову підтримку Docudays UA з боку Держкіно було збільшено вдвічі, а також привітав усіх присутніх із прийняттям Верховною Радою закону про державну підтримку кінематографа.

 

Фестиваль відкрився фільмом «The Yes Men: Згодні бунтують» режисерів Лори НіксЕнді Бічлбаума та Майка Бонанно. Це історія про знаменитий дует активістів, які протягом двох десятиліть створювали ефектні містифікації в ЗМІ, аби викривати злочини корпорацій. Нині ж активісти досягли середнього віку, і їм нелегко вдається зберігати ентузіазм у боротьбі проти зміни клімату.

Стрічку презентував Шон Девлін, один із найдосвідченіших представників команди Yes Lab, що організовує численні проекти The Yes Men.

30 березня фестиваль закриє документальний фільм «День звільнення» режисерів Уґіса Олте та Мортена Траавіка про гурт Laibach з колишньої Югославії, а нині зі Словенії, що став першим рок-гуртом в історії, який зіграв концерт у державі-фортеці Північна Корея.

Кожен конкурс оцінюватиме окремий склад журі. Свого переможця також оберуть студентське журі та глядачі. Організатори фестивалю традиційно вручать премію від Андрія Матросова.

Цьогоріч журі фестивалю Docudays UA увійшли: експертка з піар-кампаній фільмів Тесса Мой, засновник «Документальної фабрики» в Парижі Бенджамін Бібас та режисерка Ґульда Рос Ґуднадоттір (Docu/Життя); український фотодокументаліст Олександр Глядєлов, експерт з демократизації Іґор Блажевич і громадська діячка Валентина Потапова (Docu/Право); австралійська експертка із фестивальних стратегій Бріджит О’Шіа, український кінокритик Олександр Гусєв та грузинська режисерка Саломе Яші (Docu/Коротко та Docu/Україна); молодий журналіст Денис Пристай, кінознавчиня та учасниця громадської організації «СУК» Сабіна Асадова, студентка історичного факультету та активна волонтерка всеукраїнських мистецьких заходів Тетяна Мазур, філологиня Юлія Галета та організатор фестивалю соціальної урбаністики та міської культури «Урбанавт» Антон Алексасі (студентстське журі).

Docudays UA триватиме до 31 березня. Покази відбуватимуться в Будинку кіно (вул. Саксаганського, 6), у кінотеатрах «Київ» (вул. Велика Васильківська, 19) та «Кінопанорама» (вул. Шота Руставелі, 19). Квитки можна придбати в касах кінотеатрів або на офіційному сайті кінофестивалю.

Про найцікавіші події цьогорічного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA читайте в інтерв’ю з піар-директоркою Дар’єю Аверченко.   

Програму фестивалю та каталог фільмів можна завантажити тут

Фото - фейсбук-сторінка фестивалю

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1960
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду