У Вінниці аналітики визнали місцеві ЗМІ надто залежними від власників

У Вінниці аналітики визнали місцеві ЗМІ надто залежними від власників

24 Березня 2017
1674
24 Березня 2017
16:05

У Вінниці аналітики визнали місцеві ЗМІ надто залежними від власників

1674
За результатами опитування громадської організації «Подільська агенція регіонального розвитку», у Вінницькій області простежується низька оцінка стану ЗМІ. Найбільшою проблемою експерти відзначили залежність від власників місцевих ЗМІ, які «не є самоокупним бізнесом, а виконують роль рупора для органу влади чи приватного власника».
У Вінниці аналітики визнали місцеві ЗМІ надто залежними від власників
У Вінниці аналітики визнали місцеві ЗМІ надто залежними від власників

Про це повідомив аналітик ГО «Подільська агенція регіонального розвитку» Вадим Жигадло під час презентації результатів «Індексу демократичного розвитку областей України – 2016», опитування експертів, яке проводилось по всій Україні, пише ІМІ.

Зокрема, порівняно низьку підсумкову оцінку, на думку опитаних місцевих експертів, отримав блок «Стан ЗМІ» – 2,90 (з 5 можливих), за яким Вінницька область посідає 17-18 місце (середнє – 3,04, найкращий показник – 4,10, найгірший – 2,20).

До проблем також віднесли вплив власників на редакційну політику та порівняно невисокий професійний рівень журналістів, що спричиняє падіння якості та кількості авторських матеріалів.

Як повідомляв ІМІ, у 50% матеріалів регіональних газет джерелами інформації є прес-релізи, офіційні особи та сайти офіційних структур, а для інтернет-видань цей показник сягає 58%. До позитивів відносяться намагання дотримання журналістських стандартів та відносна збалансованість матеріалів, а також широкий спектр ЗМІ в області.

Під час опитування експерти вказували на потребу переходу обласних та районних ЗМІ на принцип самоокупності для зменшення їх залежності від власників, або, як альтернативу, – створення ЗМІ громадських організацій.

Фото: Status Quo

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1674
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Журналіст
2551 дн. тому
Це тільки верхівка айсберга. І навіть не верхівка. Всі газети і інші ЗМІ під жорствою п"ятою засновників. Деякі газети до сьогодні носять засновникам на вичитку. Влада області навіть не помічає утисків районних журналістів та редакторів. Майдана давно не було на всіх цих мордяк
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду