Е-декларування: Рада мститься антикорупціонерам?

Е-декларування: Рада мститься антикорупціонерам?

18:13,
23 Березня 2017
6634

Е-декларування: Рада мститься антикорупціонерам?

18:13,
23 Березня 2017
6634
Е-декларування: Рада мститься антикорупціонерам?
Е-декларування: Рада мститься антикорупціонерам?
З вечора 22 березня у соціальній мережі Facebook представники медіаспільноти, громадські діячі та депутати обговорюють зміни щодо електронного декларування

Як писав «Детектор медіа», вчора, 22 березня, Комітет з питань запобігання та протидії корупції рекомендував Верховній Раді прийняти поправку до Закону України «Про запобігання корупції», яка мала б зобов'язати керівників та засновників ЗМІ подавати електронні декларації. Автором поправки є народний народний депутат України від «Народного фронту» Тетяна Чорновол.

А вже сьогодні, 23 березня, Верховна Рада України ухвалила Закон «Про внесення зміни до статті 3 Закону України "Про запобігання корупції"», внесений президентом Петром Порошенком 14 березня і прийнятий за основу 14 березня зі скороченням строку підготовки до другого читання. За документ проголосували 268 ндепутатів. Він був затверджений із правками, внесеними в тому числі з голосу. Були враховані поправки пані Чорновол. Зокрема нею пропонувалося зобов’язати до е-декларування громадські організації, що здійснюють антикорупційну діяльність, а також всіх контрагентів установ та організацій, що отримують кошти з програм міжнародної технічної допомоги, спрямованих на протидію корупції.

Водночас пані Чорновол відкликала внесену раніше норму про вимогу декларування доходів редакторів та засновників ЗМІ.

Пані Чорновол на своїй сторінці у Facebook пише, що чесному антикорупціонеру, редактору ЗМІ або члену ГО «немає проблем заповнити е-декларацію». Вона також зазанчає, що не розуміє, чому «у "найчесніших в світі" антикорупціонерів – батьків е-декларування почалася істерика».

Медіаюрист Інституту масової інформації Роман Головенко також вважає, що у документі немає нічого сумнівного.

«Я не бачу ніц страшного в тому, щоби редактори (менеджмент) ЗМІ подавали декларації», – пише він.

Голова НСЖУ Сергій Томіленко, який обурюється документом, вважає, що таким чином відбувається спроба «змусити журналістів служити владі а не суспільству».

«В жодній демократичній країні світу журналісти не здають владі жодних декларацій. Це намагання вивернути їх кишені, поставити їх під контроль»,  – пише він.

Народний депутат України від «Блоку Петра Порошенка» Сергій Лещенко назвав Закон «найгіршою російською практикою боротьби з інакомисленням».

Виконавча директорка Інститутут масової інформації Оксана Романюк вважає, що документ торкнеться журналістів, і розцінює прийняття цього закону як тиск на роботу медійників.

Виконавчий директор «Центру протидії корупції» Дар’я Каленюк звернула увагу на те, що згідно прийнятому сьогодні Верховною Радою Закону «Про внесення зміни до статті 3 Закону України "Про запобігання корупції"» декларувати свої статки доведеться також і підрядникам, які працюють з ГО, що займаються антикорупційними проектами за рахунок донорів.

Журналістка видання «Новое время» Христина Бердинських вважає, що проголосувавши за цей закон, «Рада мстить антикорупціонерам».

 

Керівник відділу «Реанімаційного пакету реформ» Володимир Міський також обурюється документом, який, за його словами, торкнеться громадських активістів, а не олігархів.

«Вітаю всіх з пробиттям чергового дна!» – написав він.

Народний депутат України, голова «Всеукраїнського об’єднання малого та середнього бізнесу "Фортеця"» Оксана Продан: «Тепер громадські діячі подаватимуть електронні декларації та за помилки в них нестимуть кримінальну відповідальність через контроль ними за корупціонерами та активну позицію в будівництві країни; наступним кроком буде введення плати за заняття волонтерською діяльністю чи електронне декларування пенсіонерами в разі отримання ними пенсій нижче прожиткового мінімуму?!». 

Виконавчий директор Transparency International Ukraine, головний експерт групи «Реанімаційного пакету реформ» Ярослав Юрчишин також обурюється: «Тепер всі прибирльниці, постачальники води в офіси антикорупційних ГО та інші наші підрядники (треті особи) мають подавати е-декларації».

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду