Завтра Верховна Рада розгляне законопроект щодо квот на ТБ – Сюмар

Завтра Верховна Рада розгляне законопроект щодо квот на ТБ – Сюмар

15 Березня 2017
1972
15 Березня 2017
18:15

Завтра Верховна Рада розгляне законопроект щодо квот на ТБ – Сюмар

1972
16 березня на пленарному засіданні Верховна Рада розгляне законопроект №5313 «Про внесення змін до деяких законів України щодо мови аудіовізуальних (електронних) засобів масової інформації»
Завтра Верховна Рада розгляне законопроект щодо квот на ТБ – Сюмар
Завтра Верховна Рада розгляне законопроект щодо квот на ТБ – Сюмар

Про це сказала голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар на засіданні Комітету, повідомляє «Укрінформ».

«На завтра цей законопроект (№5313. – ред.) стоїть у порядку денному», - сказала Сюмар. 

Зазначимо, 13 березня Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики на позачерговому засіданні розглянув проект закону щодо збільшення частки україномовного продукту в телеефірі України.

Зокрема, проектом закону пропонується встановити на телебаченні обов’язкові квоти передач і фільмів українською мовою. Йдеться про 75% державної мови. На засіданні були присутні шестеро членів Комітету (голова Вікторія Сюмар, перший заступник голови Ольга Червакова, секретар Комітету Олена Кондратюк, заступник голови Сергій Висоцький, члени комітету Олександр Сочка та Дмитро Стеценко).

Цей законопроект зареєстрували 27 жовтня 2016 року народні депутати Микола Княжицький, Вікторія Сюмар та інші, а в лютому 2017 року вони ж подали доопрацьований варіант законопроекту.

13 березня 2017 року на погоджувальній раді керівників фракцій і голів комітетів голова Верховної Ради Андрій Парубій заявив, що цей проект можливо розглянуть вже цього пленарного тижня. За словами Парубія, проект закону може бути винесений до сесійної зали 16 березня.

Нагадаємо, 22 серпня 2016 року в Києві під час зустрічі з представниками української діаспори Президент України Петро Порошенко заявив, що частка української мови на деяких телеканалах є надто низькою і повинна бути збільшена.

6 вересня Петро Порошенко з трибуни Верховної Ради знову звернувся до власників і топ-менеджерів телевізійних каналів із закликом збільшити частку української мови в ефірі. У відповідь на звернення Президента України Вікторія Сюмар повідомила, що такий законопроект уже розробляється.

7 вересня голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар повідомила, що йдеться про обов'язкове ведення телевізійних новин українською мовою.

Стало відомо, що в профільному комітеті обговорюється законопроект, яким пропонується зобов'язати українські телеканали випускати новини виключно або переважно українською мовою.

На початку жовтня Вікторія Сюмар на чат-конференції «Детектора медіа» повідомила про свою роботу над законопроектом про 75% української мови в телеефірі.

27 жовтня народні депутати Микола Княжицький і Вікторія Сюмар зареєстрували законопроект № 5313 «Про внесення змін до деяких законів України щодо мови аудіовізуальних (електронних) засобів масової інформації», запропонувавши встановити на телебаченні квоту 75% передач і фільмів українською мовою.

Журналісти та активісти Одеси написали відкритого листа, в якому обурилися законопроектом № 5313 про 75% української мови на телебаченні.

Тим часом 8 листопада 2016 року набув чинності закон, який запровадив на радіо квоти на пісні українською мовою та ведення програм українською мовою. Квоти вводяться поступово, протягом трьох років.

На початку січня 2017 року експерт Координаційної ради з питань застосування української мови в усіх сферах суспільного життя України при Міністерстві культури України Олексій Курінний пропонував ввести квоти на україномовні пісні на ТБ на основі свого аналізу трансляції новорічних концертів українських телеканалів.

19 січня у Верховній Раді України був зареєстрований проект «Закону про державну мову» №5670 яким запропоновано значно розширити і закріпити використання української мови як державної у ЗМІ, виробництві і розповсюдженні фільмів й серіалів, а також у сфері реклами і книговиданні.

Згодом, у лютому 2017 року, Микола Княжицький і Вікторія Сюмар подали доопрацьований законопроект про мовні квоти на телебаченні.

9 березня, під час церемонії вручення національної премії імені Тараса Шевченка, Президент України Петро Порошенко заявив, що планує запропонувати Верховній Раді запровадити квоти української мови в ефірах телеканалів.

У відповідь голова парламентського комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар повідомила, що законопроект щодо збільшення частки україномовного продукту на ТБ готовий до голосування в парламенті.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1972
Читайте також
13.10.2017 10:19
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
14 926
23.05.2017 11:50
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
23 492
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду