У Білорусі показали антиукраїнський фільм, що повторює тези російської пропаганди

У Білорусі показали антиукраїнський фільм, що повторює тези російської пропаганди

7 Березня 2017
2347
7 Березня 2017
18:36

У Білорусі показали антиукраїнський фільм, що повторює тези російської пропаганди

2347
Шостого березня в Білорусі по центральному телеканалу показали фільм «Дзвінок другу», який проводить паралель між мирними протестами в Білорусі проти декрету Лукашенка, який зобов'язує безробітних громадян сплачувати податок у сумі близько 150 доларів, і розстрілом на Інститутській, пожежею в Будинку профспілок в Одесі, війною на Донбасі. Експерти називають цей фільм пропагандистським і кажуть, що мета його – налякати людей, які планували виходити на акції протесту.
У Білорусі показали антиукраїнський фільм, що повторює тези російської пропаганди
У Білорусі показали антиукраїнський фільм, що повторює тези російської пропаганди

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

У фільмі «Дзвінок другу» кадри мирного протесту в Мінську перемежовуються кадрами розстрілів і загибелі людей під час Євромайдану у Києві.

У фільмі також з'являється київський політолог Кость Бондаренко, який підводить «підсумок» протестів у Києві 2013-2014 років: «Все це завершилося кривавим побоїщем на Майдані і загибеллю великої кількості людей».

Кость Бондаренко робить висновок, що причина нинішньої політичної дестабілізації в Білорусі – не декрет Олександра Лукашенка, а «бажання багатьох взяти під контроль основні транзитні потоки між Росією і ЄС, які тепер пішли через Білорусь».

У фільмі громадян Білорусі лякають «пролиттям білоруської крові»: «Залишається піднести сірник, щоб рвонуло. На Майдані це була перша, білоруська кров. Гомельчанин Михайло Жизневський, боєць Самооборони Майдану. Ніхто не виключає, що це зробили свої, зробили ритуальною жертвою. Спочатку була перша кров, потім вогонь і братовбивство. Розстріл в спину на Інститутській в Києві, Небесна сотня, десятки спалених заживо в одеському Будинку профспілок, понад 10 тисяч загиблих на Донбасі».

«Сьогодні українські націоналісти набули бойового досвіду, об'єднані в добровольчі батальйони під різними вивісками і готові вбивати будь-кого, хто не поділяє їхніх поглядів, наприклад, про Бандеру і Шухевича, на честь яких проводять смолоскипові марші», – заявило білоруське телебачення.

Експерти констатують, що київський Майдан став головною «страшилкою», яку використовує білоруська влада.

«Шукати логіку в пропагандистських фільмах не доводиться. Вона там і не потрібна. Чорний антипіар не повинен звертатися до раціональних аргументів. Він за допомогою відеоряду покликаний створювати певне міфологічні поле, впливати на емоції. Головною страшилкою став київський Майдан. Автори фільму відкинули всяку політкоректність щодо України, повторили всі тези російської пропаганди»,– сказав білоруський політолог Валерій Карбалевич.

Поет і колишній кандидат в президенти Білорусі Володимир Некляєв впевнений, що фільм частково досяг мети і деякі люди побояться йти на мітинги: «Абсолютно непрофесійна робота, наскрізь брехлива і провокаційна. Там більше України, ніж Білорусі. Нагнітання крові, смерті, полум'я, диму, війни в Білорусі з метою налякати людей. Той, хто вже виходив на мітинги, які не злякається цієї страшилки. Але нові люди, які хотіли вийти на протести, подивившись фільм, можуть і побоятися».

Нагадаємо, міністерство культури Білорусі не включило у новий перелік творчих спілок альтернативні офіційним об'єднання письменників і журналістів. Виключення зі списку відносить літераторів, поетів і журналістів, які перебували в невизнаних владою союзах, до розряду нероб, які повинні платити податки «за дармоїдство».

На фото - під час протестів у Білорусі

Фото: ВВС

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2347
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду