Політика та економіка залишаються «чоловічими» темами в українських інтернет-ЗМІ

7 Березня 2017
1774
7 Березня 2017
17:52

Політика та економіка залишаються «чоловічими» темами в українських інтернет-ЗМІ

1774
Жінки коментують лише кожен сьомий матеріал (14%) в загальноукраїнських інтернет-медіа, що на 3% менше, ніж в минулому році (17%). В основному, у якості експерток жінки представлені в темах правозахисту, шоу-бізнесу, спорту, здоров’я, міжнародних новин та визволення полонених.
Політика та економіка залишаються «чоловічими» темами в українських інтернет-ЗМІ

Такими є результати моніторингу гендерного балансу в 10 загальноукраїнських інтернет-ЗМІ, що проводився Інститутом масової інформації (ІМІ) у лютому-березні 2016 року, повідомляє сайт ІМІ.

Найбільше жінок-експерток в новинах було зафіксовано у виданнях «Ліга.net» (25% від загальної кількості новин), «Укрінформ» (22%), УНІАН та LB.ua (по 19%), найменше – в «Українській правді» (8%), «Обозревателе» (7%), та «Корреспонденте» (0%).

В якості героїнь матеріалів жінки представлені в середньому практично у кожній третій новині – у 27% від загальної кількості матеріалів (для порівняння, в минулому році цей показник склав 23%). Найбільше жінок в якості героїнь новин зафіксовано у виданнях 112.ua (38%), УНІАН (37%), та «Укрінформ» (32%), найменше – в LB.ua (22%) та «Лізі.net» (13%).

Найчастіше жінки виступали героїнями «жовтих новин», новин про міжнародну політику, спорт, культуру, здоров’я, схуднення, особисте життя. Такі теми, як політика та економіка, лишаються в українських ЗМІ «чоловічими».

Лише до 8% всіх новин, в яких згадуються жінки, були присвячені українським жінкам-політикам, причому в ЗМІ найчастіше фігурували два прізвища – народних депутаток Ірини Геращенко та Надії Савченко. Поодинокі згадки в ЗМІ траплялися про голову НБУ Валерію Гонтареву, першу заступницю міністра інформаційної політики Еміне Джеппар, в.о. міністра охорони здоров'я Уляну Супрун.

Серед закордонних політикес було найбільше згадок про радницю Дональда Трампа Келліенн Конвей, постійну представницю США в ООН Нікі Хейлі та лідерку ультраправої партії, кандидатку в президенти Франції Марін ле Пен.

За даними ІМІ, в українських інтернет-ЗМІ чоловіки пишуть блоги активніше від жінок – в період моніторингу 77% блогів було написано авторами-чоловіками, порівняно до 23% блогів від авторок-жінок. Найменше блогів авторства жінок виявилося на сторінках «Страна.юа» (13%), «Укрінформ» (11%) та «Цензор.нет» (10%).

Моніторинг проводився експертами ІМІ у 10 загальнонаціональних інтернет-виданнях («Українська правда», «Ліга. net», «Обозреватель», УНІАН, LB.ua, «Цензор.нет», «Укрінформ», «Страна.юа», 112.ua, «Корреспондент»). Моніторингу та оцінці підлягали всі новини, блоги та статті на вказаних ресурсах, що вийшли в період з 27 лютого  по 1 березня 2017 року.

Детальніше з  методологією моніторингу можна ознайомитись ТУТ.

Нагадаємо, як показують результати соціологічного опитування, проведеного компанією Research & Branding Group, сьогодні найбільш популярними серед українців ЗМІ у якості джерел новин є телебачення та Інтернет. При цьому телебачення приблизно вдвічі обходить Інтернет за частотою згадування в якості використовуваного джерела для отримання інформації. Всі інші ЗМІ «відстають» від лідерів з даного показника.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1774
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду