КЖЕ відхилила скаргу голови Кодимської міськради щодо «порушення Кодексу етики українського журналіста» редактором районної газети

КЖЕ відхилила скаргу голови Кодимської міськради щодо «порушення Кодексу етики українського журналіста» редактором районної газети

2 Березня 2017
2546
2 Березня 2017
11:15

КЖЕ відхилила скаргу голови Кодимської міськради щодо «порушення Кодексу етики українського журналіста» редактором районної газети

2546
До Комісії з журналістської етики (КЖЕ) надійшла скарга Кодимського міського голови Володимира Склярука, в якій він скаржиться на відмову головного редактора газети «Вісті Кодимщини» Жанни Савіцької розмістити інформацію щодо скликання 12 чергової сесії міської ради.
КЖЕ відхилила скаргу голови Кодимської міськради щодо «порушення Кодексу етики українського журналіста» редактором районної газети
КЖЕ відхилила скаргу голови Кодимської міськради щодо «порушення Кодексу етики українського журналіста» редактором районної газети

Про це йдеться у рішенні КЖЕ від 15 лютого 2017 року.

Як зазначено у скарзі Склярука, підставою для відмови розміщення інформації редактра була вимога заключити угоду про співфінансування між редакцією та Кодимською міською радою. При цьому, як зазначено, «не було надано жодних пояснень щодо змісту та категорично було відмовлено в наданні зразка даної угоди».

Пан Склярук зауважує, що районна газета «Вісті Кодимщини» є комунальним друкованим засобом масової інформації, «засновником якого є Кодимська районна рада і який повністю утримується за рахунок місцевого бюджету».

«Це єдиний офіційний засіб масової інформації на території Кодимського району, з якого отримують необхідну інформацію більшість мешканців міста, які не є користувачами мережі Інтернет», – написав він.

Голова також повідомляє, що до міської ради неодноразово надходили скарги від мешканців міста з приводу відмови головним редактором «Вістей Кодимщини» розміщувати їх запропоновані листи та статті в газеті, та посилається на статтю 34 Конституції України, яка гарантує свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань.

Комісія з журналістської етики розглянула звернення Склярука і не вбачає в діях головного редактора «Вісті Кодимщини» порушення Кодексу етики українського журналіста.

КЖЕ зазначила, що відповідно до статті 5 ЗУ «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації» порядок фінансування засобів масової інформації по висвітленню діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування, засновниками чи співзасновниками яких є ці органи, визначається в договорах між органами державної влади та органами місцевого самоврядування і редакціями засобів масової інформації, а також у статутах редакцій цих засобів масової інформації.

Таким чином, незалежно від джерел фінансування, органи місцевого самоврядування зобов’язані укладати угоди на висвітлення їх діяльності в засобах масової інформації незалежно від форм власності ЗМІ.

Відповідно до статті 31 ЗУ «Про друковані засоби масової інформації (пресу) України», виробничі, майнові та фінансові відносини засновника (співзасновників), редакції, видавця, розповсюджувача друкованого засобу масової інформації будуються на основі чинного законодавства і договору.

КЖЕ також зазначила, що Кодимська міська рада не є засновником газети «Вісті Кодимщини», тому стаття 2 ЗУ «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації» забороняє представникам органів державної влади та органів місцевого самоврядування чинити на редакції тиск та втручатись у їх виробничий процес. Теж саме заборонено статтею 6 ЗУ «Про друковані засоби масової інформації (пресу) України».

«Відповідно до статті 36 ЗУ «Про друковані ЗМІ (пресу) України» ніхто не має права зобов'язати редакцію опублікувати відхилений нею твір, лист, інший матеріал або повідомлення, якщо інше не передбачено цим Законом або статутом редакції. Редакція не зобов'язана відповідати на листи чи пересилати їх до інших інстанцій», – зазанчили в КЖЕ.

КЖЕ вирішила відхилити скаргу Склярука у зв’язку з відсутністю порушень Кодексу етики в діях головного редактора газети «Вісті Кодимщини» Ж.Б.Савіцької, які зазначені в скарзі.

Зазначимо, що до КЖЕ за останній час надійшло ще три звернення: від Буданової О.Б. щодо перевірки законності дій журналіста Житомирської обласної газети «Відлуння» Вадима Кіплінга; Старости І.І. щодо неетичної та непрофесійної поведінки журналістів Олега Болотського та Євгена Бондарева (якого у зверненні помилково названо Бондаренком), які представлялися членами МГО «Міжнародний конгрес захисту та свобод людини «Світ» та кореспондентами газети «Конгрес «Світ» та скарга від Думич Н.А. на розповсюдження наклепу про неї в серії публікацій журналістського розслідування у газеті «Експрес» та на її веб-сайті.

Фото: Громадський простір

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2546
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду