У Києві пройде #Wajdaweek — ретроспектива фільмів Анджея Вайди

У Києві пройде #Wajdaweek — ретроспектива фільмів Анджея Вайди

20 Лютого 2017
1096
20 Лютого 2017
18:24

У Києві пройде #Wajdaweek — ретроспектива фільмів Анджея Вайди

1096
27 лютого — 5 березня у Культурному центрі Кінотеатр «Київ» (вул. Велика Васильківська, 19) відбудеться тиждень показу фільмів, знятих видатним польським кінорежисером, лауреатом премії «Оскар» Анджеєм Вайдою.
У Києві пройде #Wajdaweek — ретроспектива фільмів Анджея Вайди
У Києві пройде #Wajdaweek — ретроспектива фільмів Анджея Вайди

Про це повідомляє Польський інститут у Києві.

У програмі ретроспективи буде представлено сім фільмів режисера, а саме:

- найвидатніша стрічка «польської школи кіно», що вже понад півстоліття  залишається культовою — «Попіл і діамант» (Польща, 1958). Своєрідний маніфест цілого покоління поляків на тлі непростої політичної ситуації, що склалася в Польщі наприкінці війни;

- польсько-фрацузький фільм режисера 1982 року «Дантон», у якому Вайда оповідає історію професійного адвоката, що повертається до Парижа з провінції та потрапляє у вир подій Французької революції;

- чи може одна втрата допомогти пережити іншу, — саме на це питання допоможе відповісти стрічка «Березняк» (Польща, 1970);

- дилему повернення в місце юності буде розкрито у психологічній драмі «Панночки з Вілька» (Польща, 1979);

- від «Пейзажу після битви» (Польща, 1970) про молодого поета — в'язня концтабору, що мріє про свободу, глядачі отримають масу емоційних вражень;

- цинізм соціалістичного суспільного ладу буде представлено у фільмі «Без наркозу» (Польща, 1978), у якому журналіст-міжнародник відстоює ідеали юності;

- останній фільм Анджея Вайди «Післяóбрази» (Польща, 2016) оповідає історію видатного художника й теоретика мистецтва Владислава Стшемінського — одного з лідерів польського авангардизму в міжвоєнні роки. 

У рамках ретроспективи у фойє кінотеатру працюватиме виставка плаката «Анджей Вайда. Від "Покоління" до "Післяобразів"», яка складається з 56 оригінальних плакатів із колекції Галереї плаката Пьотра Домбровського.

У Києві будуть представлені не лише ті плакати, які популяризували фільми майстра в Польщі, а й ті, які свого часу були представлені за кордоном. Авторами плакатів є Ян Лєніца, Войцех Фанґор, Войцех Замечнік, Францішек Старовєйський, Вальдемар Сьвєржи, Роман Цеслевич, Юзеф Мрощак та Рослав Шайбо.

Виставка працюватиме з 27 лютого до 5 березня.

Анджея Вайду вважають одним із засновників Польської школи кіно. В основу більшості фільмів покладено літературні твори. У фільмах часів комуністичного правління режисер активно вдавався до езопової мови. Окрім кіно, працював у театрі («Гамлет», «Злочин і кара»). У 1980-ті активно займався політичною діяльністю. Кавалер орденів Почесного легіону двох ступенів. Почесний доктор Вашингтонського та Ягеллонського університетів. Лауреат премії «Оскар» за особистий внесок у розвиток світового кінематографу.

2008 року під час перебування в Києві з нагоди Днів польського кіно Анджея Вайду було нагороджено Орденом Ярослава Мудрого. Його фільми увібрали в себе найкращі традиції європейського малярства й літератури. Кожна стрічка Анджея Вайди — високохудожній авторський твір. 

2001 року Анджей Вайда спільно з Войцехом Марчевським створили кіношколу Школа режисерської майстерності Анджея Вайди. На взірець кінооб’єднань вони скористалися методом роботи у групі та співпраці поколінь. Згодом, 2011 року, продовжуючи освітню діяльність, вони встворили Студію Вайди, яка займається виробництвом авторського фільму та міжнародною копродукцією.

Як політичний діяч режисер був причетний до політичного руху «Солідарність». Разом з іншими польськими інтелектуалами виступив на Ґданській судноверфі в переломний момент польської історії 1980 року. У 1989-1991 роках був сенатором РП.

Анджей Вайда — кавалер найвищих орденів Польщі, вищої нагороди Франції — ордена Почесного легіону, орденів Італії тощо. Коли 1987 року Вайда отримав престижну кінопремію Японії, він пожертвував усі кошти на спорудження у Кракові Музею японського мистецтва. Нині музей є одним зі знакових місць Кракова.

Нагадаємо, видатний польський режисер кіно і театру, зірка світового кінематографа, лауреат «Оскара» та численних премій міжнародних кінофестивалів Анджей Вайда помер увечері в неділю, 9 жовтня 2016 року, у віці 90 років від гострого запалення легенів.

У кінці вересня оскарівська комісія Польщі висунула останню картину Анджея Вайди Powidoki («Післяобрази») на премію Американської кіноакадемії «Оскар» в категорії «Найкращий фільм іноземною мовою».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1096
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду