Українська газета в окупованому Криму виходитиме раз на квартал накладом 500 примірників

Українська газета в окупованому Криму виходитиме раз на квартал накладом 500 примірників

19 Лютого 2017
1549
19 Лютого 2017
11:55

Українська газета в окупованому Криму виходитиме раз на квартал накладом 500 примірників

1549
Директорка створеного окупаційною владою в Криму медіацентру ім. Гаспринського Оксана Лобода заявила, що пропозиція виходу на півострові газети українською мовою надійшла від організації «Українська громада Криму». Медіацентр планує сплачувати витрати на друк видання, яке має вихидити раз на квартал накладом 500 екземплярів.
Українська газета в окупованому Криму виходитиме раз на квартал накладом 500 примірників
Українська газета в окупованому Криму виходитиме раз на квартал накладом 500 примірників

Про це це вона написала у своєму Facebook.

Оксана Лобода визнала, що плани видавати в Криму газету українською мовою викликали бурхливе обговорення в соціальних мережах, і підтвердила, що це проект медіацентру ім. Гаспринського. Центр також продукує друковані та електронні ЗМІ, книжкову, поліграфічну, сувенірну, аудіо-, відео-, фото- і кінопродукцію, займається рекламною діяльністю, зокрема, випускає кримськотатарську газету «Мераба» російською мовою.

«Нічого спільного "Кримською світлицею", що існувала раніше, видання не має. Це новий проект з іншими цілями. Пропозиція про створення газети, що розповідає про культурне і громадське життя українців, які живуть в Криму, надійшла від організації "Українська громада Криму" - голова Олег Усик, заступник - Анастасія Гридчина. Члени громади і будуть писати матеріали. Тому мова про утримання окремої редакції не йде. Медіацентр ім. Гаспринського бере на себе лише витрати на друк.

Це не "нечувані" суми, а приблизно 5 тисяч рублів на тираж в 500 примірників, один раз в квартал. Тому звинувачення в "розпилі бабла" смішні. Якщо газета буде викликати інтерес і у неї з'являться передплатники, то тираж виросте. Назва, а також, чи повністю вона буде українською мовою - в стадії обговорення», - написала вона.

Очільниця центру заявила також, що не погоджується з нібито відсутністю потреби в створенні газети українською мовою на півострові.

«Українці - другі в Республіці Крим за чисельністю і складають близько 350 тисяч чоловік. На мій погляд, вони мають право на свою газету, як й інші національності, які проживають на півострові - кримські татари, греки, вірмени, німці, болгари, євреї та ін. Це частина державної політики Росії, спрямованої на підтримку ЗМІ на рідних мовах, їх розвиток . Крім того, в Республіці Крим українська мова набула статусу державної», - заявила Оксана Лобода.

За даними «Крим. Реалії», Оксана Лобода - кримська журналістка, яка до анексії півострова працювала в незалежних місцевих ЗМІ, зокрема співпрацювала з кримськотатарським телеканалом ATR. Вона деякий час була заступницею гендиректора телеканалу «Миллет», який створений окупаційною владою і частина мовлення якого здійснюється кримськотатарською. Після цього їй довірили управління медіацентром ім.Гаспринського.

Нагадаємо, на початку лютого глава так званого «держкомітету у справах міжнаціональних відносин і депортованих громадян» окупованого Росією Криму Заур Смирнов заявив російським ЗМІ, що на півострові найближчим часом з'явиться перша газета українською мовою.

На фото - Оксана Лобода

Фото: Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1549
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду