Захист неповнолітніх від шкідливого контенту: досвід Нідерландів

Захист неповнолітніх від шкідливого контенту: досвід Нідерландів

16 Лютого 2017
4167
16 Лютого 2017
20:00

Захист неповнолітніх від шкідливого контенту: досвід Нідерландів

4167
«Детектор медіа» продовжує публікувати матеріали спеціального проекту «Саморегуляція і співрегуляція: світовий досвід», започаткованого нами спільно з НАМ і StarLightMedia. Шоста стаття з запланованого циклу публікацій присвячена аналізу моделі захисту неповнолітніх в медіа Нідерландів
Захист неповнолітніх від шкідливого контенту: досвід Нідерландів
Захист неповнолітніх від шкідливого контенту: досвід Нідерландів

Раніше ми писали про системи само- та співрегулювання медіа у Франції, Великій Британії, Канаді, Австрії та Німеччині.

Нідерландська модель спрямована насамперед на інформування батьків про зміст відеоконтенту та попередження появи потенційно шкідливих матеріалів в ефірі в ті часи, коли неповнолітні ймовірно можуть його подивитися. Головну роль в моделі має недержавний компонент – Нідерландський інститут класифікації аудіовізуальних засобів масової інформації (NICAM), що об’єднує асоціації мовників та індивідуальних мовників, як суспільних так і комерційних. Втім, держава активно підтримує систему організаційно та фінансово та має механізм контролю за якістю роботи цього органу. Мовники самостійно дбають про класифікацію контенту, але зобов’язані забезпечувати адекватну систему розгляду скарг, що є незалежною від мовників, на яких скаржаться.

NICAM був створений у тісній співпраці з Міністерством освіти, культури та науки, Міністерством охорони здоров’я, соціального забезпечення та спорту і Міністерством юстиції.

Місія та принципи

NICAM має ініціюючу і координуючу роль в розвитку Kijkwijzer – системи класифікації, яка попереджає батьків і вихователів дітей, що телевізійна програма або фільм можуть бути шкідливими. Фактично реалізація цієї системи класифікації знаходиться в руках самих аудіовізуальних установ і компаній.

NICAM ставить собі за мету сприяти наданню інформації про аудіовізуальну продукцію, яка може бути потенційно шкідливою для дітей та молоді, за допомогою відповідної класифікації.

Для цього NICAM розробляє узгоджену систему класифікації для аудіовізуальної продукції, спрямовану на саморегулювання аудіовізуального сектора, і розповсюджує знання серед мовників та проводить нагляд за незалежним функціонуванням системи.

Завдання NICAM:

  • оцінка контенту. В результаті класифікації аудіовізуальних продуктів потенційна шкода контенту для молоді позначається піктограмою. Серед піктограм: насильство – кулак; страх – павук; секс – ноги; нецензурна лексика – людина, що кричить; дискримінація – група людей з однією фігурою в іншому кольорі; зловживання наркотиками або алкоголем – шприц;

  • розробка критеріїв та стандартів для класифікації. Розробляє та впроваджує узгоджену систему класифікації для аудіовізуальної продукції, спрямовану на саморегулювання аудіовізуального сектору;
  • проведення незалежного нагляду за розглядом скарг. NICAM має право врегульовувати скарги, що підпадають під сферу його компетенції;
  • проведення переговорів з третіми сторонами, як на національному так і на міжнародному рівні у сфері регулювання аудіовізуальної продукції.

Структура

NICAM складається з представників комерційних мовників, суспільних мовників, дистриб’юторів фільмів і кінопрокатників, продавців відеоконтенту.

Керуючий орган – Генеральна Рада. Вона складається з 9 осіб (на чолі з головою) і обирається членами NICAM.

Наукова комісія – призначається Генеральною Радою абсолютною більшістю голосів. До неї входять фахівці з впливу медіа на дітей. В їх обов’язки входить формування та вдосконалення критеріїв оцінки контенту.

Державний регуляторCommissariaat voor de Media (CvM) – контролює адекватність критеріїв NICAM.

Операційна рада – 4 особи (переважно представники членів-мовників) займається поточними питаннями? не пов’язаними з розробкою критеріїв та безпосереднім оцінюванням.

Генеральна Рада абсолютною більшістю голосів призначає Комісію з розгляду скарг. Вона складається з 7 членів та 3 спостерігачів. Комісія розглядає скарги мовників на рішення щодо класифікації або скарги громадськості на той чи інший контент. Свої рішення вона приймає абсолютною більшістю голосів. Мінімум 2 і максимум 3 члени в комісію призначаються за рекомендацією імпортерів та виробників аудіовізуальної продукції.

У разі незгоди з рішенням Комісії з розгляду скарг є можливість звернення до Апеляційної комісії. До Апеляційної комісії входять 4 члени. Головна вимога до них – незалежність від мовників, засновників чи членів NICAM.

Членство

До NICAM входять об’єднання асоціацій мовників та інших організацій, що займаються створенням та розповсюдженням аудіовізуального контенту, а також індивідуальні члени-мовники. Отже, можливим є як колективне, так і індивідуальне членство.

Зокрема, в NICAM беруть участь:

  • Нідерландська Асоціація операторів кіно (NVB);
  • Нідерландська Асоціація прокатників фільмів (НВФ);
  • Нідерландська Асоціація виробників і імпортерів аудіо- та відеоносіїв (NVPI);
  • Нідерландська Організація ритейлерів відео (NVDO);
  • Нідерландська Асоціація ритейлерів розважального контенту (NVER);
  • Нідерландська мовна корпорація (НУО), яка представляє організації національного суспільного мовлення;
  • асоціація супутникового телебачення і радіомовлення (VESTRA), яка представляє організації комерційного мовлення в Нідерландах.

Фінансування

NICAM фінансується мовниками та розповсюджувачами контенту, але державний орган також має свою частку фінансування. Раніше держава надавала 50% бюджету організації, але зараз частка значно зменшена. На користь NICAM також перераховуються штрафи, що стягуються з порушників.

Теми

NICAM вивчає контент на відповідність Kijkwijzer – системі класифікації контенту. Kijkwijzerі застосовується практично до всієї аудіовізуальної продукції в Нідерландах, від телевізійних програм і кінофільмів до фільмів на DVD і відео.

Виняток робиться на телебаченні для новин та програм, що виходять в прямому ефірі, оскільки класифікувати їх заздалегідь не представляється можливим. Проте мовники зобов'язані брати до уваги ефірний час, в який виходять такі програми, а глядачі також повинні бути заздалегідь попереджені про шокуючі зображення.

Для оцінювання комп’ютерних ігор застосовується міжнародна система PEGI – дуже схожа на Kijkwijzer.

Kijkwijzer попереджає батьків і вихователів дітей до певного віку, що телевізійна програма або фільм може бути шкідливим. Kijkwijzer дає вікові рекомендації: прийнятне для різного віку, обмеження 6 років, 9 років, 12 років і 16 років.

Піктограми також використовуються, щоб показати причину рекомендації: насильство, страх, секс, дискримінація, наркотики та / або зловживання алкоголем, груба мова.

Уподобання і стандарти, що застосовуються батьками дуже різноманітні, тож Kijkwijzer просто попереджає про можливі шкідливі зображення в телевізійних програмах або фільмах. Остаточна відповідальність за те, що діти можуть побачити на екрані, залишається за батьками.

Правові застереження, які виносяться NICAM, стосуються лише вікових категорій. Наприклад: серйозний документальний фільм визначений як придатний для різного віку, оскільки він не містить шкідливих для дітей зображень. Але фільм може бути невідповідним для дітей молодшого віку, бо його зміст є занадто складним для дитячого сприйняття.

Розгляд скарг

Скарги направляються до Комісії з розгляду скарг. Члени комісії не працюють у сфері аудіовізуальних медіа, не мають у цій сфері жодних фінансових, матеріальних чи менеджерських інтересів, не залежать від засновників або членів NICAM.

Голова Комісії – досвідчений юрист, незалежний від аудіовізуального сектору, засновників чи членів NICAM. Голова призначається на 4 роки, переобирається лише раз. Рішення комісія ухвалює абсолютною більшістю голосів.

У разі незгоди із рішенням Комісії з розгляду скарг позивач може звернутися до Апеляційної комісії. Вона складається з 4 членів, які призначаються Генеральною Радою абсолютною більшістю голосів, незалежно від аудіовізуального сектору, засновників чи членів NICAM.

Санкції

Серед санкцій – попередження мовника або розповсюджувача контенту за неправильно класифікований аудіовізуальний продукт, штраф, призупинення членства в організації.

Штраф за порушення не перевищує 135 тис. євро. У випадку кількох свідомих порушень Комісія з розгляду скарг може рекомендувати виключити учасника з організації.

При визначенні необхідності накладення санкцій Комісія з розгляду скарг бере до уваги всі відповідні обставини, в тому числі серйозність порушення, обставини, за яких вони відбулись тощо. Комісія з розгляду скарг може обумовити у своєму рішенні, що санкція (частина санкції) може накладатися на тимчасовій основі.

Штрафи повинні бути оплачені протягом 30 днів з дати виставлення рахунку. Для кожного прострочення дня, який минає після закінчення цього 30-денного періоду, буде також додаватися певний процент від основної суми штрафу. Стягнені суми використовуються на користь NICAM.

Приклад 1

NICAM публікує свої рішення в порівнянні з аналогічними органами інших країн. До вашої уваги – остання порівняльна таблиця:

Приклад2

Фільм «Зоряні війни» (Star Wars. The Force Awakens) визнаний з віковим обмеженням 12 років та попередженням, що містить сцени насилля та бійок.

Зв'язок із державним регулятором

NICAM щороку подає звіт про:

  • розглянуті скарги (кількість та зміст);
  • результати внутрішньої перевірки адекватності застосування критеріїв;
  • опис інших заходів, вжитих для підтримки якості самих критеріїв та якості їх застосування (звіти про тренінги).

CvM може скасувати акредитацію, якщо система не працює.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4167
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду