Рівень довіри до українських телеканалів знизився – дослідження КМІС на замовлення «Детектора медіа»

Рівень довіри до українських телеканалів знизився – дослідження КМІС на замовлення «Детектора медіа»

13 Лютого 2017
3736
13 Лютого 2017
16:17

Рівень довіри до українських телеканалів знизився – дослідження КМІС на замовлення «Детектора медіа»

3736
Також суттєво зросла кількість громадян, які отримують найбільше інформації про стан справ в Україні з неформальних джерел – родичів, друзів, сусідів.
Рівень довіри до українських телеканалів знизився – дослідження КМІС на замовлення «Детектора медіа»
Рівень довіри до українських телеканалів знизився – дослідження КМІС на замовлення «Детектора медіа»

13 лютого ГО «Детектор медіа» представила результати дослідження впливу російської пропаганди на суспільну думку в Україні. Опитування проводилося Київським міжнародним інститутом соціології на замовлення «Детектора медіа» за фінансової підтримки Посольства Швеції в Україні з 3 по 12 грудня 2016 року. Проведено 2040 інтерв’ю з респондентами, які проживають у 110 населених пунктах України (лише на територіях, що контролюються урядом України).

У 2015 році ГО «Детектор медіа» вже проводила подібне дослідження. З того часу результати опитування за схожими запитанням суттєво змінилися.

Перш зав все, суттєво зросла кількість людей, які отримують інформацію про стан справ в Україні від родичів, друзів, сусідів. У 2015-му їх було 24%, у 2016-му їх число зросло до 47,7%. Щоправда, зросла й кількість людей, які отримують інформацію від українських телеканалів. У 2015-му це число складало 83%, нині це 87,1% громадян.

При цьому довіра до українських телеканалів суттєво зменшилася – з 50% у 2015-му до 40,4% у 2016 році. Водночас інформації російських ЗМІ про події на Донбасі довіряють лише 1,3% українців. На думку голови ГО «Детектор медіа» Наталії Лигачової, такі тенденції цілком логічні: «Коли мешканці сходу і півдня бачать по телевізору одне, а своїми очима інше, – вони не будуть довіряти телебаченню. Адже воно не надає повної і правдивої картини того, що відбувається. Не можна замовчуванням і приховуванням фактів перебити вплив російської пропаганди».

Голова ГО «Детектор медіа» Наталія Лигачова

Основними телеканалами, з яких українці отримують інформацію про збройне протистояння на Донбасі та про Крим, уже два роки поспіль залишаються «Інтер» та «1+1». Але відбулася зміна позицій між ними: у 2015 році першу позицію займав «Інтер» (він був джерелом для 42%, а «1+1» - для 36% опитаних), цьогоріч його обійшов «1+1» - 43,1% проти 34% у «Інтера». Різниця між ними зараз становить 9,1%.

Виконавча директорка ГО «Детектор медіа» Діана Дуцик

Громадяни стали отримувати менше новин про події на Донбасі та про Крим з російських телеканалів. У 2015 ситуація виглядала так: «Россия 1» – 8%, «Первый канал» – 10%, НТВ – 5%. У 2016 вони залишилися джерелом інформації для меншої кількості респондентів: «Россия 1» – 1,7%, «Первый канал» – 1,1%, НТВ – 0,9%.

У порівнянні з минулим роком зріс відсоток людей, які недоотримують інформацію про жертви серед мирного населення – з 28% у 2015-му до 35,6% у 2016-му, та про втрати серед українських військових – з 26% у 2015-му до 39,6% у 2016-му.

Також зріс відсоток скепсису у сприйнятті Революції гідності. У 2015-му – 27% українців погоджувалися,що події на Майдані – це незаконний збройний переворот. У 2016-му їх число зросло до 34,3%. Знизилася кількість людей, які вважають, що події зими 2014 року – це народна революція: з 61% у 2015-му до 56,4% у 2016-му.

У 2016 році основні тези російської пропаганди лунали так: Україна не відбулася як держава, українська економіка в занепаді та країну чекає дефолт, в Україні безчинствують націоналісти, є загальне беззаконня. Найбільше протягом 2016 року російські ЗМІ критикували Президента Петра Порошенка та українських військових.

Детальні результати дослідження читайте тут.

Фото: Олена Зашко

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Олена Зашко, для «Детектора медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3736
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду