Штрафи у сфері телерадіомовлення: чого не вистачає законодавству

Штрафи у сфері телерадіомовлення: чого не вистачає законодавству

13 Лютого 2017
2076
13 Лютого 2017
11:06

Штрафи у сфері телерадіомовлення: чого не вистачає законодавству

Андрій Соломаха
Експерт у сфері телерадіомовлення
Адвокат, керівний партнер адвокатського об’єднання Bsb Partners
2076
Національна рада має чітко визначити, що під порушенням, яке може бути підставою для відмови в продовженні ліцензії, мається на увазі лише непогашений штраф строком давності в один рік, а не попередження
Штрафи у сфері телерадіомовлення: чого не вистачає законодавству
Штрафи у сфері телерадіомовлення: чого не вистачає законодавству

Законом України «Про внесення змін до Закону України “Про телебачення і радіомовлення”» від 1 листопада 2016 року № 1715-VIII, який набув чинності 30 листопада 2016 року, з-поміж іншого запроваджено нову систему штрафів у сфері телерадіомовлення.

Штрафи були передбачені й попередньою редакцією Закону, але їх жодного разу не було застосовано. Така ситуація повністю влаштовувала ринок, оскільки санкція оголошення попередження має суттєве значення тільки для ліцензіатів користувачів радіочастотного ресурсу, при подовженні ліцензії. На провайдерів та мовників, що не використовують радіочастотного ресурсу, оголошення попередження фактично не має жодного впливу.

Перш ніж надати свою оцінку цій системі штрафів, зокрема певним її особливостям і суперечливим питанням, дамо коротку характеристику системи деліктів у сфері телерадіомовлення, як їх визначено статтею 72 Закону України «Про телебачення і радіомовлення».

Система порушень для телерадіоорганізацій і провайдерів програмних послуг складається відтепер із тринадцяти складів правопорушень. За родовою ознакою зазначені правопорушення можна умовно розділити на такі:

  • пропаганда агресивної війни або насильницької зміни конституційного ладу України;
  • пропаганда расової, релігійної або національної ворожнечі або субєктивної винятковості за окремими ознаками;
  • пропаганда органів держави-агресора (читай Росії. — П. А.) та їхніх окремих дій, які визнають окупацію території України;
  • розповсюдження або рекламу продуктів, що створюють загрозу моральності, здоров’ю населення, зокрема дітей або підлітків, створюють передумови до вчинення обману або неправомірного порушення прав третіх осіб;
  • трансляція програм або авторів, щодо яких є спеціальна заборона;
  • порушення умов ліцензії або окремих спеціальних вимог закону;
  • незабезпечення абоненту можливості перегляду програм універсальної програмної послуги.

Як видно з наведеного, склади багатьох правопорушень містять поняття, що допускають широке оцінне тлумачення, як-от «пропаганда дій… які визнають окупацію» або «пропаганда національної зверхності» тощо. За відсутності напрацьованої практики така ситуація створює ризики зловживання Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення своїми дискреційними повноваженнями. Чи всі рішення Нацради й національних судів у цьому питанні відповідатимуть багатій практиці Європейського суду з прав людини — покаже час.

Щодо системи санкцій за правопорушення у сфері телерадіомовлення Закон України «Про телебачення і радіомовлення» передбачає такі види санкцій (далі також — Закону):

  • оголошення попередження;
  • стягнення штрафу, причому за конкретні правопорушення встановлення абсолютно визначені санкції, які вираховуються у відсотках від суми ліцензійного збору відповідної компанії;
  • анулювання ліцензії на підставі рішення суду за позовом Національної ради.

Причому обов’язковою передумовою до накладення Національною радою на суб’єкта господарювання стягнення у вигляді штрафу, крім найбільш тяжких правопорушень, вичерпний перелік яких містить частина восьма статті 72 Закону (пропаганда агресивної війни або насильницької зміни конституційного ладу України, або пропаганда расової, релігійної або національної ворожнечі або суб’єктивної винятковості), є повторність вчинення відповідного правопорушення таким суб’єктом господарювання і накладення на нього раніше Національною радою стягнення у вигляді оголошення попередження.

Хоча й тут, при застосуванні нібито чітких та однозначних положень нового законодавства бувають нюанси. До прикладу, як можна зрозуміти з інтернет-джерел, на засіданні Національної ради, яке відбулося 9 лютого 2017 року, Національна рада вирішила накласти на субєктів господарювання стягнення у вигляді штрафу за частиною девятою статті 72 Закону без попереднього оголошення їм попередження.

До істотних вад чинної редакції Закону України «Про телебачення і радіомовлення» можна також віднести відсутність чіткого врегулювання строків, у межах яких особа вважається такою, на яку накладено стягнення у вигляді попередження.

До того ж важливим для телерадіоорганізації та взаємоповязаним із накладенням стягнень є питання безконкурсного продовження строку дії ліцензії на мовлення за статтею 33 Закону України «Про телебачення і радіомовлення». Адже незрозуміло, чи має для смислу цієї статті значення, в який період було вчинено порушення, та чи має телерадіоорганізації отримати в межах строку дії ліцензії декілька стягнень, чи достатньо одного стягнення.

Причому положення частини тринадцятої статті 72 Закону, якою визначено: субєкт господарювання вважається таким, що не притягався до відповідальності у вигляді штрафу, якщо протягом одного року з дня прийняття рішення про стягнення штрафу він повторно не вчиняв правопорушення, передбаченого цим Законом, — не містять аналогічного дублювання змісту в статті 33 Закону. І хоча системне тлумачення нібито призводить до очевидних висновків, позиція Національної ради в окремих справах може бути не на користь субєкта господарювання.

Та й що робити субєкту господарювання, на якого штраф накладено в період, менший за один рік до дати закінчення строку дії ліцензії на телерадіомовлення? Адже маючи таке ж саме стягнення, як і інші суб’єкти господарювання, він ставиться в питанні безконкурсного продовження строку дії ліцензії у невиправдано нерівне положення з іншими телерадіоорганізаціями, на яких випадково стягнення було накладене більше ніж за рік до завершення строку дії їхньої ліцензії. І при цьому Закон передбачає лише процедуру погашення штрафу в звязку із закінченням одного року, однак не передбачає процедури дострокового зняття такого стягнення, або раніше чинними порядком Нацради в частині накладення попередження.

На наш погляд, у цьому питанні Національна рада має чітко визначити, що під порушенням у смислі пункту «б» частини сьомої статті 33 Закону мається на увазі лише непогашений штраф строком давності в один рік, а не попередження. І по-друге, логічно та стверджено попередньою практикою Нацради, що крім строкового погашення штрафу, має існувати й затверджена Нацрадою процедура дострокового зняття такої обставини, як наявність у телерадіоорганізації стягнення у вигляді штрафу, якщо штраф накладено менше ніж за один рік до закінчення строку дії ліцензії на телерадіомовлення.

Якщо Національна рада не прийме відповідних положень щодо зняття санкцій та неоднозначного трактування позаконкурсного подовження ліцензій, постійно виникатимуть конфліктні ситуації між ліцензіатами та регулятором.

А взагалі, на нашу думку, штраф є найбільш дієвим та прозорим засобом впливу регулятора на ліцензіата.

Фото: belive.ru

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2076
Читайте також
30.11.2016 15:30
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
4 578
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду