Відома польська режисерка зніматиме фільм про журналіста-викривача сталінського Голодомору

Відома польська режисерка зніматиме фільм про журналіста-викривача сталінського Голодомору

12 Лютого 2017
1865
12 Лютого 2017
15:18

Відома польська режисерка зніматиме фільм про журналіста-викривача сталінського Голодомору

1865
Голова Європейської кіно академії, знана польська режисерка Аґнешка Холланд зніме художній фільм про журналіста Ґарета Джоунса, котрий першим на Заході написав про Голодомор 1932-33 років.
Відома польська режисерка зніматиме фільм про журналіста-викривача сталінського Голодомору
Відома польська режисерка зніматиме фільм про журналіста-викривача сталінського Голодомору

Про це повідомляє видання Variety , передає «Громадське радіо».

Фільм буде називатис «Ґарет Джоунс» і розповідатиме історію журналіста, котрий першим на Заході звернув увагу на сталінський Голодомор в Україні, написавши понад 20 статей на цю тему у різних виданнях. Для цього він відвідав Україну, порушивши заборону залишати Москву.

Зйомки фільму почнуться в жовтні цього року.

Variety, посилаючись на дослідників, пише, що репортера було можливо вбито за участі радянських агентів у переддень його 30-річчя. Його повідомлення про голод в Україні надихнули Джорджа Орвелла на написання  анти-тоталітарної «Скотоферми».

Авторка сценарію Андрея Халупа (по чоловікові Сердару-Барбул), яка є американкою українського походження, вперше запропонувала Аґнешці Холланд свій сценарій два роки тому.

«Від того часу ця історія стала ще більш актуальною. Ситуація довкола нас міняється і ви можете знайти деяку подібність до 1930-х», - сказала режисерка Variety.

Холланд каже, що вона отримує чимало сценаріїв на політичні теми, але цей - зовсім інший: «Я завжди цікавилася темами з політичним забарвленням, але я знаходжу більшість із них досить простими. Я не ставлю собі за мету робити банальні заяви про цей світ. Але цей був інший».

Режисерка каже, що особистість Джоунса є ключовою рисою проекту, особливо у так звану еру «постправди».

«Він спочатку був наївним, трохи нервовим молодим чоловіком; а тоді став трагічним супергероєм», - сказала Аґнешка Холланд.

Журналіст розривається між своїм знанням про звірства і усвідомленням, що хтось один навряд чи може це все змінити. Водночас він розуміє, що мас-медіа несуть відповідальність про донесення правди до цілого світу, «і це робить цей персонаж дуже сильним і актуальним».

«Обов’язок [журналіста] це пошук правди. І передача її світові, а не спотворення чи маніпуляція, не надання переваги над правдою власній кар’єрі чи добробуту є так само важливо у наш час. У деякому відношенні, Ґарет є дуже сучасним героєм», - сказала режисера.

Антиподом Ґарета Джоунса у цій історії є репортер «Нью-Йорк Таймс» Волтер Дюранті, котрий надає перевагу комфортному перебуванню в Москві і пише про успіхи Радянського Союзу у відповідності до постулатів сталінської пропаганди.

Аґнєшка Холланд каже: «Це контраст між тим, хто б’ється за правду і тим, хто будує свою кар’єру на брехні. Один є опортуністом, інший — героєм, але героєм, котрий платить за героїзм високу ціну; лише у голівудських фільмах він є переможцем».

«Ґарет Джоунс» зніматиметься в Польщі, Британії, Бельґії та Німеччині.

Аґнешка Холланд — визначна польська сценаристка і режисерка, котра писала сценарії для Анджея Вайди і Кшиштофа Кєсльовського. Її фільм «В темряві», про переховування євреїв під час Другої світової війни у підземній каналізації Львова був номінований на «Оскар» 2011 року. 

Сценаристка фільму Андрея Халупа розказала «Громадському радіо» півтора роки тому, що її «кіносценарій насправді сексі, привабливий, політичний трилер. Тут голод є таємницею, що розкривається». 

Нагадаємо, 26 листопада 2016 року перед «Українським культурним центром» в Москві, де повинен був відбутися показ фільму «Голод 33», російські громадяни, яких різні російські ЗМІ називають то «активістами», то «простими москвичами», влаштували акцію протесту. Після цього показ стрічки було скасовано.

Ілюстрація: ВВС

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1865
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду