НАТО навчить, як протидіяти інформаційній війні, пропаганді й технічним кібератакам в енергосфері

НАТО навчить, як протидіяти інформаційній війні, пропаганді й технічним кібератакам в енергосфері

9 Лютого 2017
1210
9 Лютого 2017
19:49

НАТО навчить, як протидіяти інформаційній війні, пропаганді й технічним кібератакам в енергосфері

1210
Центр передового досвіду НАТО з енергобезпеки проведе восени спільні навчання з українськими інституціями з моделюванням конкретних сценаріїв протидії інформаційним, технічним, кібернетичним чи військовим атакам у сфері енергобезпеки.
НАТО навчить, як протидіяти інформаційній війні, пропаганді й технічним кібератакам в енергосфері
НАТО навчить, як протидіяти інформаційній війні, пропаганді й технічним кібератакам в енергосфері

Про це «Укрінформу» заявив керівник Центру передового досвіду НАТО з енергобезпеки Гінтарас Багдонас.

«Найголовнішим заходом 2017 року будуть спільні навчання з енергобезпеки з моделюванням конкретних сценаріїв, як протидіяти інформаційній війні і пропаганді, технічним кібератакам чи військовим атакам незалежно від того, чи це "зелені чоловічки", чи терористи», - сказав Багдонас.

Він додав, що цей захід відбудеться восени, зараз триває підготовча робота, а його співголовами будуть керівник Центру НАТО і заступник міністра енергетики України.

Гінтарас Багдонас зазначив, що Центр зі свого боку запросить на ці навчання американських фахівців, з якими постійно працює, спеціалістів з інших кібернетичних центрів, центру терористичної безпеки і центру стратегічної комунікації з Риги тощо. За його словами, уряд України ухвалив рішення, що там будуть присутні представники майже всіх вітчизняних інституцій.

Керівник Центру НАТО наголосив, що у плані побудови системи захисту критичної інфраструктури важливе не тільки міжнародне партнерство, а й співпраця всередині країни.

«Не треба думати, що хтось знає унікальний рецепт розв’язання всіх проблем. Це життя. Ніхто не може охороняти всі об’єкти, але треба спершу визначити, що таке критична інфраструктура, а для цього треба мати процедури. А тут - і це найголовніше, що ми хотіли порадити, - треба вчитися працювати разом усім інституціям України, зокрема, Міненерговугілля, Міноборони, МЗС, оскільки енергетичне поле, це не тільки Україна, існує багато зв’язків з іншими країнами, а також МВС з його службами», - зазначив Багдоніс.

Він зауважив, що кібератаки будуть завжди, і не слід думати, що від них можна захиститися раз і назавжди. «Виходячи з мого особистого досвіду в сфері безпеки, я мушу щиро визнати – абсолютна безпека неможлива у жодній сфері», - акцентував Гінтарас Багдоніс.

У цьому контексті він зазначив, що країни НАТО мають певний досвід у сфері енергобезпеки і продовжують весь час вчитися одна в одної.

«Але якщо зараз запитати рецепт, який чином будувати систему захисту критичної інфраструктури, зокрема у галузі енергетики, скажу, що треба співпрацювати з усіма і не боятися говорити про те, де є проблеми. Я знаю, що погано в плані кібербезпеки у нас у Литві взагалі або на місці моєї служби, а правильно сформульована проблема – це вже половина рішення. І тоді треба працювати. Так, це процес безперервний, але треба ставити реалістичні цілі», - резюмував керівник Центру передового досвіду НАТО з енергобезпеки.

Нагадаємо, щ0 29 грудня 2016 року Рада національної безпеки і оборони України (РНБОУ) запровадила обмежувальні економічні та інші санкції проти РФ через продовження агресії проти України та наказала вжити заходів щодо забезпечення кібербезпеки, захисту критичної інфраструктури.

Того ж дня, під час засідання Ради Національної безпеки і оборони, Президент України Петро Порошенко заявив, що «впродовж останніх двох місяців на об’єктах п’яти відомств та тридцяти одного державного інформаційного ресурсу виявлено близько шести з половиною тисяч спланованих кібератак».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1210
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду