НСТУ шукає Мері Поппінс. Медіапідсумки 30 січня – 5 лютого 2017 року

НСТУ шукає Мері Поппінс. Медіапідсумки 30 січня – 5 лютого 2017 року

6 Лютого 2017
3328
6 Лютого 2017
12:30

НСТУ шукає Мері Поппінс. Медіапідсумки 30 січня – 5 лютого 2017 року

3328
НСТУ шукає Мері Поппінс. Медіапідсумки 30 січня – 5 лютого 2017 року
НСТУ шукає Мері Поппінс. Медіапідсумки 30 січня – 5 лютого 2017 року

4 лютого відбувся перший півфінал національного відбору «Євробачення-2017», організованого телеканалами СТБ і «UA: Перший». Хто вийшов у фінал та що відбувалося за лаштунками телешоу, читайте в нашому репортажі. Попереду – ще два півфінали та фінал, за якими можна буде спостерігати на каналах-організаторах щосуботи, починаючи з 19:00. А хто переможе і представлятиме Україну на пісенному конкурсі – дізнаємося 25 лютого.

Для мене це особлива магія: великі офлайнові події, за якими цікаво спостерігати тут і зараз і які в багато разів збільшені за допомогою медійного висвітлення. А ще я люблю жанр репортажу. Мене часто запрошують на всілякі заходи як відвідувача, я легко відгукуюся і не шкодую часу, а професійний досвід дозволяє помічати багато деталей з роботи колег-журналістів. Останнім часом я накопичила кілька цікавих спостережень щодо того, як працюють журналісти, котрі приїжджають висвітлювати якусь подію:

- найбільше мене вразила історія про те, як в одному місті кілька фотографів конкуруючих видань домовилися між собою, що вони ходитимуть виключно на одні й ті ж самі заходи і зніматимуть усе з одних і тих самих ракурсів. Це була змова проти їхніх редакторів: аби ті не мали змоги вказати своїм підлеглим, що в конкурентів щось зроблено краще. Що цікаво, це відбулося в тому сегменті медіа, де робота фотографів оплачувалася дуже добре: так вони захищали стабільність своїх місць та не допускали нових претендентів на них;

- буває й кооперація конкурентів від бідності. Іноді журналістам у редакціях встановлюють такі нормативи виробітку, що вони фізично не встигають приїхати на якусь прес-конференцію. На цей випадок між ними заведено обмінюватися аудіозаписами чи навіть розшифровками;

- а буває кооперація від лінощів. Іноді на події потрібно чекати невідомо скільки – наприклад, коли фігуранти домовляться між собою та вийдуть зі спільною заявою. Можна побачити, як частина журналістів ідуть пити каву, а якщо пропускають заяву, то беруть матеріал у конкурентів;

- бувають такі події, на які, щоб добре їх висвітлити, потрібно приїхати години за три до початку. Є журналісти, які так і роблять. Але є й такі, які приїздять вже після початку події та починають посеред якого-небудь поважного засідання встановлювати апаратуру та шукати для неї розетку;

- швидкість, з якою знімальні групи добігають до місця, де який-небудь учасник події раптово починає робити якусь заяву, прямо корелює з рейтингами каналів, на які вони працюють. Тобто в тих ЗМІ, де в цілому порядок, і команди мотивовані правильно.

1 лютого в Комітеті Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики відбулося перше установче засідання робочої групи з напрацювання законопроекту про аудіовізуальні медіапослуги. Як відомо, це не перший підхід комітету до цього снаряду. Минулого року приблизно в цей самий час над законопроектом уже працювала робоча група. Отриманий в результаті документ заступниця голови Нацради Уляна Фещук влітку називала таким, що «став нічим», та порівнювала його з листом із Простоквашина, куди кожен вписав щось своє. До складу створеної зараз робочої групи входять переважно ті ж організації, які працювали над законопроектом і рік тому. Сподіваюся, що в комітеті врахували минулий досвід та придумали, як змодерувати процес роботи над законопроектом, щоб отримати ефективний документ.

3 лютого наглядова рада нещодавно зареєстрованого ПАТ НСТУ оголосила конкурс на зайняття вакантної посади голови правління суспільного мовника та оприлюднила вимоги до кандидатів. Чи любили ви в дитинстві казку «Мері Поппінс»? Пам’ятаєте, яку няню шукало для своїх дітей подружжя Бенксів? «Джейн, Майкл, Джон і Барбара Бенкс (не кажучи вже про їхню маму) потребують найкращої в світі няні за найскромнішу платню, причому терміново», – так звучало оголошення в книжці. В НСТУ теж потребують своєї Мері Поппінс: медіаменеджера зі сфери телебачення, радіо або інтернету з п’ятирічним стажем, вищою освітою, вільним володінням державною мовою та без олігархічних зв’язків. Обіцяють зарплатню в розмірі 76,8 тис. грн. плюс премії. Документи просять подавати до 16 березня.

На минулий тиждень припали й два гучних спростування. Голова правління радіогрупи «Тавр Медіа» Ігор Чернишов спростував заяву керівниці холдингу «Вести Украина» Ольги Семченко про нібито домовленості групи «Тавр» з Нацрадою про виділення «Тавру» київської частоти «Радио Вести» 104,6 МГц у разі непродовження «Радио Вести» ліцензії. А народний депутат від БПП, а в минулому заступник голови Нацради Григорій Шверк назвав фейком оприлюднений народним депутатом від БПП Сергієм Лещенком документ під назвою «План действий по проекту 112».

Обидва медіа – і «Радио Вести», і канал «112 Україна» – поєднує проблема непрозорої власності та постійних скандалів довкола начебто тиску на них із боку влади. Неприємно, коли ЗМІ використовують не за їхнім прямим призначенням, а як інструмент політтехнологій, що ми роками й спостерігаємо у випадку цих мовників.

Фото: screenrant.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3328
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Media Sposterigach
2606 дн. тому
А чому Мері Попінс у кольорах терористичної "днр"?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду