У Києві презентували дві нові книги про історію українського кіно

У Києві презентували дві нові книги про історію українського кіно

3 Лютого 2017
4305
3 Лютого 2017
17:15

У Києві презентували дві нові книги про історію українського кіно

4305
2 лютого 2017 року у Синій залі Будинку кіно в рамках вечора з нагоди 120-річчя перших кінозйомок в Україні, здійснених Альфредом Федецьким, відбулася презентація книг «Історія українського кіно» (том ІІ, 1930-1945 рр) та «Кіно народжене Україною».
У Києві презентували дві нові книги про історію українського кіно
У Києві презентували дві нові книги про історію українського кіно

Книгу «Історію українського кіно», що розповідає про становлення вітчизняного кінематографа в 1930-1945 роки, уклав авторський колектив Інституту мистецтвознавства, фольклористики і етнології імені М.Рильського НАН України. Це другий том із п’яти запланованих.

Над розділами книги працювали історики та кінознавці Роман Бучко, Андрій Дорошенко, Леся Кульчинська, Оксана Волошенюк, Людмила Новікова, Ольга Пашкова та Роман Росляк.

Науковий редактор і один із авторів Сергій Тримбач наголосив, що ця робота має велике значення не лише для вітчизняної кіноіндустрії, але й для професійного розвитку її авторів, адже головною перевагою цієї книги є її комплексність – тут представлений і мистецький розвиток кіно за певний період, і те, яким чином держава скеровувала український кінематограф, історія кіноосвіти, преси тощо.

«Крім того, велика кількість фільмів має нове прочитання, а деякі взагалі прочитані вперше. Я вважаю, що подібного видання в нашій країні досі не існувало», – додав він.

Книгу «Історія українського кіно. ІІ том. 1930–1945» викладено в широкий доступ на сайті Інституту мистецтвознавства, фольклористики і етнології імені М.Рильського НАН України. Завантажити її можна тут.

Сергій Тримбач є автором ще однієї презентованої книги – «Кіно народжене Україною». Він зазначив, що це перша монографія з історії українського кіно з такою великою кількістю ілюстрацій. Їх автор добирав за допомогою Музею Національної кіностудії художніх фільмів імені О. Довженка та кінознавця Володимира Войтенка.

Створення книги було ініційовано видавництвом «Самміт-книга» в особі її директора Івана Степуріна. Монографію опубліковано за підтримки Держкомтелерадіо і державної програми «Українська книга» 2016 року та Міжнародного фонду «Відродження».

«Сергій Тримбач – дуже комфортний автор. Ми розпочинали роботу, коли ще не було жодного фінансування, але вже через кілька днів після нашої першої розмови про майбутню книгу, він презентував структуру, зміст, почав писати тексти. Я знаю, що він спав лише по кілька годин на добу. Це справжня самопожертва», – зазначив Іван Степурін.

Сергій Тримбач також розповів про своє бажання перевидати цю книгу до 125-річчя народження українського кіно, тобто через п’ять років, доповнити та вдосконалити її, можливо видати англомовний варіант.

Ілюстровану монографію «Кіно народжене Україною» вже зараз можна придбати в Будинку кіно, згодом книга з’явиться на полицях книжкових магазинів.

Голова Національної спілки кінематографістів України Тарас Ткаченко, присутній на презентації, зазначив, що представники галузі мають усвідомлювати свою відповідальність перед українським кіно та українським глядачем: «Нещодавно на зустрічі з кінотеатрами я почув, що вони хочуть, аби було більше легких комедійних жанрів, що в Україні забагато соціальних драм. Але якби ми їх слухали, не було би ні "Тіней забутих предків", ні "Землі", ні "Сну", нічого подібного. Бо є поняття "фондове кіно", яке назавжди. І таке кіно в нас є. Треба мати відповідальність перед історією українського кіно та знімати фільми, які через 20-30 років будуть цікавими. Я би дуже хотів, аби це відчуття відповідальності перед українським кіно було не тільки в мене, а й у людей, котрі візьмуть ці книги до рук».

Після презентації книг відбувся показ документального фільму про історію українського кіно «Важко перші сто років», знятого в 1996 році режисером Юрієм Терещенком за сценарієм Сергія Тримбача.

Режисер, коментуючи назву своєї стрічки, підкреслив, що помилявся, коли вважав, що «важко лише перші сто років», бо й тепер, через 120 років після народження українське кіно має багато перешкод на шляху свого розвитку.


Фото – Фейсбук-сторінка Сергія Тримбача.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4305
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду