Кібератаки на Україну коштують мільйони доларів – СБУ

Кібератаки на Україну коштують мільйони доларів – СБУ

2 Лютого 2017
1756
2 Лютого 2017
14:52

Кібератаки на Україну коштують мільйони доларів – СБУ

1756
Організація кібератак на українські держструктури може коштувати мільйони доларів. В правовому полі складно розкрити замовника атак, які йдуть з боку Росії
Кібератаки на Україну коштують мільйони доларів – СБУ
Кібератаки на Україну коштують мільйони доларів – СБУ

Про це в інтерв’ю Ліга.net розказав начальник профільного управления Служби безпеки України (СБУ) Максим Максимов (ім’я змінено).

«Великі атаки здійснені з серйозними напрацюваннями по вірусам типу BlackEnegry, які можна назвати кіберзброєю. Складно порахувати. Можна дивитися тільки за непрямими ознаками. Я думаю, мова йде про роботу, що коштує мільйони доларів. Ті ж типи вірусів використовуються і в інших країнах: Німеччині, США», – сказав співробітник СБУ.

Він також зазначив, що організація атак на Україну може йти з боку Росії.

«Дуже багато ознак про це свідчить. Якщо говорити про внутрішню впевненість, то вона є. Потрібно провести розслідування і отримати юридично значимі факти. У нас є з РФ договір про надання правової допомоги. Але, зі зрозумілих причин, він не працює. А значить, і неможливо в правовому сенсі до кінця розкрити того, хто стоїть за атакою, що йде з боку Росії», – зазначив Максимов.

Нагадаємо, за шість місяців 2016 року було зареєстровано 556 злочинів у сфері використання комп’ютерів, систем та комп’ютерних мереж і мереж електрозв’язку.

29 грудня стало відомо, що Рада національної безпеки і оборони України (РНБОУ) запровадила обмежувальні економічні та інші санкції проти РФ через продовження агресії проти України та наказала вжити заходів щодо забезпечення кібербезпеки, захисту критичної інфраструктури.

Того ж дня, під час засідання Ради Національної безпеки і оборони, Президент України Петро Порошенко заявив, що «впродовж останніх двох місяців на об’єктах п’яти відомств та тридцяти одного державного інформаційного ресурсу виявлено близько шести з половиною тисяч спланованих кібератак».

Перший заступник Міністра інфраструктури України Євген Кравцовзаявив, що державні підприємства транспортної галузі вводять особливий режим контролю та захисту IT-систем. Раніше хакери атакували сайти Держказначейства, Мінфіну та інших українських відомств.

Фото: Радіо Свобода

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1756
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду