У Москві продовжили арешт журналісту, який міг мати стосунок до зламу пошти Суркова

У Москві продовжили арешт журналісту, який міг мати стосунок до зламу пошти Суркова

30 Січня 2017
1021
30 Січня 2017
19:12

У Москві продовжили арешт журналісту, який міг мати стосунок до зламу пошти Суркова

1021
Лефортовський суд Москви продовжив арешт журналіста Володимира Анікеєва, якого російські ЗМІ вважають творцем хакерської групи «Шалтай-Болтай» і звинувачують у незаконному доступі до комп'ютерних систем російських чиновників-високопосадовців і бізнесменів.
У Москві продовжили арешт журналісту, який міг мати стосунок до зламу пошти Суркова
У Москві продовжили арешт журналісту, який міг мати стосунок до зламу пошти Суркова

Про це повідомляє «Українська правда» з посиланням на низку російських ЗМІ – «Интерфакс», «Росбалт», РБК, «Ведомости».

За словами прес-секретаря Лефортовського суду Москви Катерини Краснової, суд санкціонував утримання під вартою Володимира Анікеєва до 8 березня. Йому пред'явлено звинувачення в скоєнні злочину, передбаченого ч.3 ст.272 КК РФ, за неправомірний доступ до комп'ютерної інформації, який здійснила група осіб за попередньою змовою.

Вона заявила, що Володимир Анікеєв знаходиться під вартою з 9 листопада 2016 року.

Раніше про його затримання повідомило російське агентство «Росбалт». За даними джерела, останнім часом журналіст проживав в Києві, проте співробітники спецслужб змогли виманити його в Санкт-Петербург, де і затримали.

За даними «Росбалта», Володимир Анікеєв почав відразу співпрацювати зі слідством. Після допиту журналіста стала відомо про зв'язок з групою «Шалтай-Болтай» заступника глави центру інформаційної безпеки ФСБ Сергія Михайлова (є версія, що саме він курирував діяльність хакерської організації).

Крім Анікеєва і Михайлова, фігурантами справи стало ще четверо людей, серед яких колишній глава відділу розслідувань комп'ютерних інцидентів «Лабораторії Касперського» Руслан Стоянов.

Кількох членів хакерської групи «Шалтай-Болтай», які проживають в одній з країн Прибалтики і Таїланді, оголошено в міжнародний розшук.

За інформацією «Росбалта», група «Шалтай-Болтай» підозрюється в розповсюдженні листування помічника президента Росії Владислава Суркова

Нагадаємо, у листопаді 2016 року українська група хакерів  опублікувала нові листи, які, як вони стверджують, мають стосунок до помічника російського президента Володимира Путіна Владислава Суркова.  

Листи містять плани, які показують, як соратники Суркова розробляли сценарій з дестабілізації Харківської області, досліджували українських політиків, намагаючись використати політичні розбіжності в Україні, і допомогли встановити керівництво сепаратистських груп у частині Донецької і Луганської областей.

Перша партія листів із «пошти Суркова»,  за словами аналітиків, свідчить про ретельне планування влади Росії напередодні анексії Криму і про пряму роль Москви в розпалюванні конфлікту на сході України.

Як зазначено, справжність попереднього масиву листів приймальні Владислава Суркова, викладених українськими хакерами, підтвердили одразу кілька міжнародних експертів.

Група «Кіберальянс» опублікувала відео, в якому натякає, що подібні публікації продовжаться.

У Кремлі, коментуючи публікацію українських хакерів, заявили, що Сурков не користується електронною поштою. За словами співрозмовника «Росбалта», листування передав українській групі саме Володимир Анікеєв.

Газета «Ведомости» в кінці січня повідомляла, що в зв'язку з публікацією «Кіберхунти» свою посаду залишив керівник апарату Суркова Олександр Павлов.

Пізніше стало відомо, що Служба безпеки України (СБУ) веде перевірку листів з пошти помічника президента Росії Владислава Суркова, які на початку листопада було оприлюднено українськими хакерами.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1021
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду