МФЖ і ЄФЖ вимагають звільнення Романа Сущенка і Миколи Семени

МФЖ і ЄФЖ вимагають звільнення Романа Сущенка і Миколи Семени

27 Січня 2017
1185
27 Січня 2017
20:02

МФЖ і ЄФЖ вимагають звільнення Романа Сущенка і Миколи Семени

1185
Міжнародна і Європейська федерації журналістів (МФЖ і ЄФЖ - IFJ і EFJ) приєднались до закликів негайно звільнити представників українських ЗМІ Романа Сущенка, який незаконно ув'язнений в Росії, і Миколу Семену, проти якого в окупованого Росією Криму відкрито кримінальну справу і висунуто звинувачення у «сепаратизмі».
МФЖ і ЄФЖ вимагають звільнення Романа Сущенка і Миколи Семени
МФЖ і ЄФЖ вимагають звільнення Романа Сущенка і Миколи Семени

Про це йдеться в спільній заяві організацій, оприлюдненій в п'ятницю, 27 січня, передає «Укрінформ».

«Українські журналісти Микола Семена й Роман Сущенко кинуті до в'язниці зі звинуваченнями з боку російської влади у сепаратизмі й шпигунстві, відповідно. Міжнародна і Європейська федерації журналістів (IFJ та EFJ) разом з іншими організаціями із захисту прав людини закликають зняти ці звинувачення негайно», - йдеться в поширеній заяві.

IFJ та EFJ приєдналися до закликів своїх українських філій, Незалежної медіапрофспілки України (НМПУ) та Національної спілки журналістів України (НСЖУ), «щоб засудити переслідування незалежних ЗМІ і журналістів, які виступають з критикою на адресу російської влади, особливо в анексованому Росією Криму».

При цьому підкреслюється, що обидва ув'язнених представника українських медіа - Роман Сущенко і Микола Семена є членами НСЖУ.

У заяві нагадується, що 20 січня незалежний журналіст «Радіо Свобода» Микола Семена був офіційно звинувачений у «закликах до дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Російської Федерації». Це стало наслідком публікації, яку він оприлюднив у вересні 2015 року проти російської окупації Кримського півострова. Дата суду над ним досі не встановлена. Йому загрожує до п'яти років ув'язнення. НМПУ і НСЖУ наполягають на тому, що ці звинувачення сфабриковані.

Як повідомляв «Детектор медіа», власного кореспондента інформаційного агентства «Укрінформ» у Франції Романа Сущенка затримали 30 вересня 2016 року у Москві, куди він прибув з приватним візитом. Увечері 2 жовтня російські ЗМІ повідомили, що Сущенка тримають у СІЗО «Лефортово» і звинувачують у «шпигунстві».

15 грудня Московський міський суд відхилив скаргу на арешт журналіста агентства «Укрінформ» Романа Сущенка, за допомогою якої захист намагався змінити запобіжний захід на домашній арешт. Суд залишив у силі рішення Лефортівського районного суду Москви від 28 листопада 2016 року про продовження утримання українця під вартою до 30 січня 2017 року.

Міністерство закордонних справ України (МЗС) висловило рішучий протест у зв’язку з рішенням російського суду продовжувати тримати під вартою українського журналіста Романа Сущенка.

25 січня Лефортовський районний суд Москви відмовився приймати лист від Головного управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України (МОУ), в якому заявлено, що Сущенко не є співробітником управління та продовжив арешт незаконно затриманого в РФ журналіста Сущенка ще на три місяці, до 30 квітня 2017 року.

Як писав «Детектор медіа», у квітні 2016 року російська ФСБ в окупованому Криму провела обшук і порушила кримінальну справу проти позаштатного журналіста «Радіо Свобода» Миколи Семени за статтю, у якій начебто містяться «заклики до порушення територіальної цілісності РФ». Після цього журналіста кілька годин допитували у ФСБ. Згодом Миколу Семену відпустили під підписку про невиїзд.

28 квітня Миколу Семену перевели у статус обвинуваченого. Його адвокат Олександр Попков заявив, що журналіста можуть узагалі позбавити свободи пересування.

Міжнародна та Європейська федерації журналістів повідомили про солідарність із кримським журналістом та про підтримку своїх членів в Україні – Національної спілки журналістів та Незалежної медіа-профспілки. Зокрема, у спільній заяві МФЖ і ЄФЖ наприкінці квітня йшлося про заклик до російської влади «відмовитися від необгрунтованих звинувачень проти Семени». Своє занепокоєння справою проти Миколи Семени висловлювала Представник ОБСЄ з питань свободи медіа Дуня Міятович, а також Міністерство закордонних справ України, яке вимагає припинити переслідування пана Семени.

Київський районний суд Сімферополя, підконтрольний Росії, 29 серпня, відхилив скаргу адвоката Миколи Семени на дії слідчого ФСБ. На початку вересня адвокат журналіста Олександр Попков заявив, що шанси на винесення справедливого і виправдувального вироку російським судом дорівнюють нулю.

6 грудня 2016 року стало відомо, що російська ФСБ закінчила слідство у справі кримського журналіста Миколи Семени.

20 січня в окупованому Росією Криму журналісту Миколі Семені вручили обвинувальний висновок у справі про «сепаратизм». Згідно нього, кримський журналіст «підготував статтю під назвою «Блокада – необхідний перший крок до звільнення Криму», в якій були виявлені заклики до порушення територіальної цілісності Росії».

Адвокат журналіста Еміль Курбедінов заявив, що здійснена ФСБ експертиза абсолютно необ'єктивна і не відповідає дійсності. 26 січня в Бахчисараї (Крим) співробітники ФСБ затримали адвоката кримського журналіста Миколи Семени Еміля Курбедінова. Пізніше в його будинку та офісі пройшли обшуки. Залізничний районний суд Сімферополя в окупованому Росією Криму обрав запобіжний захід Емілю Курбедінову. Адвоката заарештували на 10 діб

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1185
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду