ПАРЄ ухвалила резолюцію щодо захисту журналістів

ПАРЄ ухвалила резолюцію щодо захисту журналістів

25 Січня 2017
1171
25 Січня 2017
09:58

ПАРЄ ухвалила резолюцію щодо захисту журналістів

1171
За підтримку резлюції проголосувало 110 депутатів, проти - 15, утрималися - 9.
ПАРЄ ухвалила резолюцію щодо захисту журналістів
ПАРЄ ухвалила резолюцію щодо захисту журналістів

Про це пише видання «Європейська правда» з посиланням на власного кореспондента в Страсбургу. 

Документ закликає російську владу звільнити режисера Олега Сенцова, журналіста Романа Сущенка, зняти звинувачення на адресу кримських журналістів, звинувачених у сепаратизмі через згадку про незаконну анексію Криму, а також розслідувати вбивство Павла Шеремета.

Також документ містить критику та рекомендації на адресу влади Туречини, Угорщини, Грузії, Польщі, Греції, а також зауваження про те, що в Білорусі практично відсутня свобода слова.

Автором проекту є переобраний президент комітету ПАРЄ з питань культури, освіти та науки Володимир Ар’євПід час обговорення резолюції від представників вірменської делегації звучали звинувачення на адресу Володимира Ар’єва через критику щодо окупованого Вірменією Нагорного Карабаху  та через відсутність ключових критичних зауважень на адресу Азербайджана.

За підсумками дискусії до документу додали вимоги та додаткові претензії на адресу Азербайджану. Водночас, ПАРЄ не підтримала пропозиції вірменських депутатів щодо пом’якшення формулювань щодо територій, підконтрольних Єревану.

Також асамблея пом’якшила низку формулювань документу щодо тиску на ЗМІ в Грузії, однак зробила жорсткішими формулювання щодо Польщі.

Ухвалений документ не містить претензій на адресу України, натомість відзначає реформи в медіасфері, здійснені Києвом.

Нагадаємо, 19 січня міністр інформаційної політики України Юрій Стець зустрівся з Генеральним секретарем Ради Європи Торбйорном Ягландом і порушив питання стану свободи ЗМІ та безпеки журналістів на окупованих Росією територіях Криму і Донецької та Луганської областей.

3 жовтня 2016 року, після арешту українського журналіста,  представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович звернулася до російської сторони у справі Сущенка. Вона написала лист із вимогою негайно звільнити полоненого в Москві журналіста. Натомість, російська влада відповіла представнику ОБСЄ, що затримання Сущенка не пов'язане з його професійною діяльністю.

У грудні 2016 року Кремль відмовив у відвідуванні представником ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуні Міятович затриманого в Москві журналіста «Укрінформу» Романа Сущенка, аргументуючи це відсутністю відповідних повноважень з боку ОБСЄ.

У січні представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович висловила занепокоєння у зв'язку з тим, що до затриманого в Москві журналіста «Укрінформу» Романа Сущенка не допускають священнослужителів УПЦ КП, а також дружину.

24 січня Представник ОБСЄ з питань свободи медіа Дуня Міятович в черговий раз висловила занепокоєння щодо утисків прав кримського журналіста Миколая Семени, який через свої публікації  звинувачений в окупованому Росією Криму в діях, що «ставлять під загрозу територіальну цілісність Російської Федерації».

В інтерв’ю «Детектору медіа» Дуня Міятович заявила, що під час її візиту до Києва та зустрічей із представниками української влади вона наголосила, що справи Романа Сущенка і Миколи Семени залишаються серед її найважливіших питань.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1171
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду