«Я Савченко не слухав, але...»

«Я Савченко не слухав, але...»

20 Січня 2017
2228
20 Січня 2017
11:28

«Я Савченко не слухав, але...»

2228
Не казала Савченко того, що їй приписують, взагалі не казала
«Я Савченко не слухав, але...»
«Я Савченко не слухав, але...»

Публічні висловлювання та дії народного депутата Надії Савченко дуже часто викликають подив. І цілком зрозуміло, що ці дії та висловлювання здобувають у ЗМІ різко критичні оцінки. Так само дуже значною мірою обґрунтованим є те, що сама політикиня набула публічного іміджу непередбачуваності заради непередбачуваності. Бути білою вороною, аби лише бути білою вороною. І в тих самих ЗМІ, як і в їхньої аудиторії, вже виробився негативний стереотип сприйняття Надії Савченко та будь-яких її висловлювань: вони ставляться до неї упереджено. Бо, скажімо, як кадровий офіцер Збройних сил, Надія Савченко не може не знати: війна не припускає ситуацій «де сім господинь, там хата неметена», «хто до лісу, хто по дрова», «права рука не відає, що коїть ліва» або «лебідь, рак та щука». Не припускає з єдиної причини: такі ситуації створюють ворогові простір для маневрування. Розпорошують удар. Ведуть до поразки.

Але все це не скасовує й не може скасовувати основоположного правила: критикуючи ті або інші вчинки та висловлювання Савченко, ми мусимо критикувати саме її вчинки та висловлювання, а не перекручені догори дриґом їхні інтерпретації.

Останніми днями гучного розголосу набула буцімто висловлена політикинею в ефірі каналу «112 Україна» пропозиція звільнити Донбас ціною здачі (мабуть, правильнішим було би казати «здавання»?) Криму. Хай навіть тимчасового. Хвиля осуду зародилася в соцмережах і звідти вихлюпнулася у ЗМІ — у вигляді й авторських колонок, і цитат із фейсбукових постів відомих людей, і навіть коментарів офіційних осіб. Гадаю, наводити гіперпосилання є зайвим: навряд чи можна було обминути бодай коментар Рефата Чубарова, на який посилалися чимало видань.

Тож вашому авторові стало цікаво: що ж і як там сказала Савченко, як це виглядало? Запис знайшовся на сайті телеканалу. І — повний аут. Не казала Савченко того, що їй приписують, взагалі не казала!

Перш ніж увімкнути відеоролик, прогляньмо текстову частину згаданого матеріалу на сайті http://112.ua/. Гучний заголовок: «Вернуть Донбасс можно лишь путем сдачи на время Крыма, — Савченко». І підзаголовок: «Освободить Донбасс, по мнению парламентария, можно путем переговоров». Що вам кажуть заголовок укупі з підзаголовком, до якого висновку вас спонукають? До одного-єдиного: такими є думки Савченко, її ідеї, її й саме її особисті пропозиції. Цитата з тексту матеріалу: «Как бы ни кричали и не рвали на себе вышиванки некоторые народные депутаты, сколько бы они ни кричали, что мы не сдадим. Они должны отказаться от Крыма». Знову ж: як це виглядає? А виглядає це цілком однозначно — що буцімто це Савченко вважає, що депутати «должны» відмовитися від Криму.

Коли ж прослухати саму Савченко, стає зрозумілим: нічого подібного вона не мала на увазі. Можна слухати один раз, другий, третій — навіть у підтексті не знайти того, що викладено в текстовому матеріалі.

Передусім, виступала Савченко, як і завжди, українською мовою. В українській та російській мові набір дієслів, уживаних для висловлення повинності або вимушеності, є різним, і змістове навантаження в них є різним. І слово «должны» в тексті виникло саме внаслідок некоректності та приблизності перекладу: Савченко не вжила ані слова «повинні», ані слова «мусять».

От цитати з того, що вона сказала: «Якщо це буде зроблено мирним шляхом, то це буде обов'язково здачею Криму. Іншого і немає... Якщо вони говорять, що це буде невійськовим шляхом, то це буде так... Якщо це буде зроблено мирним шляхом...».

Зміст того, що казала Савченко, є цілком очевидним і недвозначним: вона вважає, що керівництво держави хоче «здати» Крим. Вона вважає, що іншого результату мирного шляху не існує. І, щоб не залишалося запитань, додає: «Іншого шляху я не бачу. Ні, бачу, але військовий». Судячи з усього, Савченко критикує владу за її намір повертати Донбас у мирний спосіб, який, як на її думку, призведе до відкладення повернення Криму. У своєму виступі вона, до речі, зробила застереження: йдеться не про «здачу» Криму, його буде визнано окупованим — а про відкладення реального повернення півострова під керування України.

Що зробив сайт «112.ua»? Він перекрутив слова Надії Савченко, приписавши реальну або удавану позицію, за яку вона критикувала державне керівництво, їй самій і видавши це за буцімто її власну ідею.  Хоча... Слова про те, що повернення Криму не буде швидким і що повернення Криму та Донбасу під реальний контроль України не можна розглядати «в пакеті» (а можна й треба розглядати «в пакеті» лише їхній статус окупованих територій), лунають нерідко й  уже давно — принаймні, з вуст шанованих експертів. І ніякого громадського осуду вони досі не викликали. Зважаючи чи то на авторство, чи то на розголос, наданий їм у ЗМІ.

Отут і треба сказати: ставши завсідником телеефірів, Надія Савченко є дуже зручним об'єктом для інформаційних маніпуляцій. (Чи не тому телеканали так і полюбляють її запрошувати?) По-перше, вона неакуратно формулює свої думки, приносячи точність і навіть елементарну зрозумілість у жертву образності й жорсткості. Через що її слова дуже легко витлумачити так або інакше, особливо якщо їх зовсім трошечки препарувати. Саме таким у даному разі, наприклад, стало слово «здача» Криму, коли фактично Савченко вела мову лише про неможливість швидкого його повернення. По-друге ж, Савченко прагне до лаконічності, яка перетворюється на конспективність: вона виголошує вихідну тезу й одразу висновок, часто парадоксальний і, скажімо так, нетривіальний. А всі свої логічні побудови, всю аргументацію опускає.

Тож чергового разу було роздмухано багато галасу з нічого.

А ще ажіотаж довкола буцімто готовності Савченко здати Крим виявив цікавий феномен: на чому світ стоїть тавруючи Надію Савченко, чимало хто, вочевидь, переглянув текст матеріалу каналу «112 Україна», але дуже мало хто подивився півторахвилинний ролик. Безпосереднє першоджерело нікого не цікавило — переказу виявилося цілком достатньо. Цей приклад, окрім усього іншого, мали би враховувати інтернет-ЗМІ: відеоматеріали мають свою специфіку (зокрема, їх неможливо переглянути по діагоналі), й тому аудиторія ставиться до них не так, як до текстових.

І ще один феномен. Коли йдеться про реальних друзів та добрих знайомих, ми найчастіше не сприймаємо того, що вони кажуть, зі стовідсотковою довірою: ми робимо поправку на можливість помилки або упередження. Коли ж ідеться про «друзів» із соцмереж, ми дуже часто сприймаємо їхню інформацію некритично. У даному разі соцмережі зіграли роль класичного «зіпсованого телефона», роздмухавши ажіотаж із перекрученого, а якщо називати речі їхніми іменами, відсутнього факту. «Я Пастернака не читав, але засуджую» — оце самісіньке воно й вийшло.

P.S. Після публікації матеріалу прес-служба каналу «112 Україна» повідомила «Детектору медіа», що телеканал «112 Україна» і сайт 112.ua мають різні редакції, які одна одній не підпорядковуються.

ДМ вніс відповідні правки в текст нашого автора Бориса Бахтєєва.

У свою чергу, на сайті 112.ua були внесені правки до новин про ефір Савченко.

Також на сайті була опублікована повна розшифровка розмови в студії з Надією Савченко.

Дякуємо колегам за оперативну реакцію на критику.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2228
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду