Мінкульт про раду з суспільної моралі: не хочемо створити орган цензури над ЗМІ

Мінкульт про раду з суспільної моралі: не хочемо створити орган цензури над ЗМІ

20 Січня 2017
1725
20 Січня 2017
09:53

Мінкульт про раду з суспільної моралі: не хочемо створити орган цензури над ЗМІ

1725
Міністерство культури пояснило, навіщо потрібна Експертна рада з питань захисту суспільної моралі
Мінкульт про раду з суспільної моралі: не хочемо створити орган цензури над ЗМІ
Мінкульт про раду з суспільної моралі: не хочемо створити орган цензури над ЗМІ

Роз'яснення опублікувала прес-служба відомства.

«Мінкультури розуміє стурбованість громадськості внаслідок поширеної інформації, що начебто під патронатом відомства відбувається відновлення діяльності Національної  комісії з суспільної моралі. Мінкультури офіційно заявляє, що не мало наміру і всіляко перешкоджатиме спробам створити орган, який здійснюватиме цензурний нагляд над медійним простором чи перешкоджатиме творчій діяльності митців або втручатиметься в неї», - йдеться у повідомленні. 

Також Мінкульт зазначає, що 11 січня у відомстві відбулася нарада, де обговорювали питання громадського контролю за додержанням законодавства у сфері захисту суспільної моралі.

У ній взяли участь представники Держкомтелерадіо, Міністерства фінансів України, Мінкультури та представники творчих спілок.

«Саме на творчі спілки згідно з статті 15 Закону України “Про захист суспільної моралі” покладено функцію громадського контролю за його виконанням», - наголошує міністерство.

А оскільки творчим спілкам непритаманна контрольна функція, Мінкультури виступило з ініціативою звернутися за роз’ясненнями, як саме реалізувати закон у згаданій частині, до профільних комітетів ВРУ, а саме – Комітету з питань культури і духовності, а також Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики.

Цей же закон покладає на Мінкультури затвердження «критеріїв віднесення продукції до такої, що має порнографічний характер».

«Оскільки Мінкультури не може виконувати експертну функцію в цьому питанні, було прийнято рішення створити експертний консультативно-дорадчий  орган Мінкультури - експертну раду з питань захисту суспільної моралі» - пояснює Мінкульт.

І наголошує: основною метою такої ради є виключно напрацювання критеріїв, які згодом – після широкого громадського і професійного обговорення та врахування позицій усіх залучених до процесу фахівців та спеціалістів – будуть затверджені Мінкультури.

«Після напрацювання таких критеріїв рада припинить своє існування, бо її завдання буде вичерпане», - акцентує відомство.

Нагадаємо, в січні 2017 року стало відомо, що Міністерство культури України має наміри розробити та затвердити персональний склад Експертної ради з питань захисту суспільної моралі з метою розробки критеріїв віднесення продукції до такої, що має порнографічний характер. Таке рішення було прийнято на нараді за участі представників Міністерства культури, керівників національних творчих спілок, а також представників Міністерства фінансів та Державного комітету телебачення і радіомовлення

Два роки тому, 10 лютого 2015 року, Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до Закону України "Про захист суспільної моралі" (щодо державного нагляду)», який передбачав ліквідацію Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі (НЕК) як державного органу. 3 березня Президент України Петро Порошенко підписав цей закон.

Із закону «Про захист суспільної моралі» були виключені положення щодо визначення статусу та засад діяльності НЕК. Контроль за додержанням вимог законодавства у сфері захисту суспільної моралі в межах своєї компетенції здійснюють Міністерство внутрішніх справ України, центральні органи виконавчої влади, що реалізують державну політику у сфері культури, кінематографії, податкову політику, митну справу, у сфері боротьби з правопорушеннями під час застосування податкового, митного законодавства, Держкомтелерадіо та Нацрада з питань телебачення і радіомовлення. А громадський контроль покладений на творчі спілки у сфері культури та мистецтва, журналістики. При цьому держава має забезпечити фінансову підтримку цього громадського контролю в порядку, визначеному Кабміном.

Для остаточної ліквідації НЕК потрібне було рішення Кабінету Міністрів. 31 березня 2015 року Кабмін звільнив голову НЕК Василя Костицького за власним бажанням. А 27 травня 2015 року уряд прийняв постанову про ліквідацію НЕК.

Ліквідації НЕК багато років добивалися медійні організації, які вбачали в діяльності комісії прояви цензури.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1725
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду