Фукуяма назвав Росію головним маніпулятором соціальними медіа

Фукуяма назвав Росію головним маніпулятором соціальними медіа

2 Січня 2017
1954

Фукуяма назвав Росію головним маніпулятором соціальними медіа

1954
Відомий американський філософ, політичний економіст Френсіс Фукуяма назвав обрання Дональда Трампа президентом США відображення нового світу «пост-фактів», в якому все надійні джерела інформації виявилися під питанням - їм протистояли факти сумнівної якості та походження.
Фукуяма назвав Росію головним маніпулятором соціальними медіа
Фукуяма назвав Росію головним маніпулятором соціальними медіа

Про це він написав у своїй статті «Ласкаво просимо у світ Дональда Трампа», яку опублікувало у перекладі видання «Новое время».

Френсіс Фукуяма сказав, що поява на початку 2000-х соціальних мереж дала людям можливість мобілізуватися, що стало основою для ряду демократичних «кольорових революцій» по всьому світу - від України до Бірми (М'янми) і Єгипту.

Водночас, за його словами, існувала й темна сторона того, що відбувається.

«Старі авторитарні сили почали вчитися контролювати інтернет - як в Китаї з його десятками тисяч цензорів, або за допомогою вербування легіонів тролів і запуску ботів заповнювати мережу неправдивою інформацією, як в Росії. Ці тренди стали особливо яскраво помітні в 2016 році - як у внутрішній, так і в зовнішній політиці», - написав філософ.

За його словами, головним маніпулятором соціальними медіа виявилася Росія.

«Російський уряд запускав відверті фейки - як, наприклад, "факти" розп'яття українськими націоналістами маленьких дітей, або заяви про те, що це українські війська збили малайзійський Боїнг в липні 2014 року. Ці ж "джерела" брали участь в дебатах щодо незалежності Шотландії, Brexit і голландського референдуму щодо Угоди про асоціацію з Україною, роздуваючи будь-який сумнівний факт, який послабив би проєвропейські сили», - стверджує Френсіс Фукуяма.

На його думку, використання недостовірної інформації авторитарними силами в якості зброї відбилася на виборчій кампанії в США.

«Під час недавніх американських президентських дебатів Трамп заявляв, що ніколи не підтримував війну в Іраку і ніколи не називав зміна клімату "фальшивкою". Після виборів він сказав, що переміг би і на загальнонаціональному голосуванні (він програв з відривом у понад 2 млн.), якби не сфальсифіковані голоси. Це було не просто маніпулювання фактами, але відкрита брехня - брехня, яку було легко перевірити. Те, що він поширював її, було погано саме по собі, але гірше було те, що виборці-республіканці, схоже, ніяк не покарали його за це», - пише філософ.

За його словами  такий традиційний засіб захисту від фальшивок як просування правди, яка має бути на ринку ідей буде більш затребувана, майже не працює в світі соціальних медіа, повному тролів і ботів.

«За різними оцінками, в цю категорію потрапляють від чверті до третини всіх користувачів Twitter. Інтернет повинен був звільнити нас від володарів інформації; і дійсно, тепер інформація надходить до нас з усіх можливих джерел - і всі вони розглядаються як рівноцінні. Немає підстав вважати, що "хороша" інформація здолає "погану"», - вважає Френсіс Фукуяма.

Нагадаємо, Репортер The Washington Post Філліп Бамп опублікував додаток до браузера Chrome під назвою RealDonaldContext. Розширення автоматично проводить факт-чекінг твітів обраного президента США Дональда Трампа. Як пише The Washington Post, головна мета цього плагіну - дати більше контексту словами Трампа. Команда активно працює над проектом і зараз намагається оперативно додавати інформацію по останні записи.

На фото - Френсіс Фукуяма

Фото: forbes.net.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1954
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду