Справи українських журналістів Сущенка і Семени залишаються серед найважливіших питань Міятович

Справи українських журналістів Сущенка і Семени залишаються серед найважливіших питань Міятович

30 Грудня 2016
1408
30 Грудня 2016
19:25

Справи українських журналістів Сущенка і Семени залишаються серед найважливіших питань Міятович

1408
Представниця ОБСЄ з питань свободи медіа Дуня Міятович заявила, що її Бюро було єдиним міжнародним міжурядовим органом, який офіційно й публічно висловлювався щодо арешту у Росії кореспондента «Укрінформу» Романа Сущенка і переслідування окупаційною російською владою Криму журналіста Миколи Семени.
Справи українських журналістів Сущенка і Семени залишаються серед найважливіших питань Міятович
Справи українських журналістів Сущенка і Семени залишаються серед найважливіших питань Міятович

Про це вона сказала в ексклюзивному інтерв’ю «Детектору медіа», відповідаючи на питання: «Як ви думаєте, чи достатніх зусиль ви докладаєте, щоби вплинути на російську владу, яка переслідує українських журналістів Миколу Семену та Романа Сущенка? Чому немає офіційних заяв ОБСЄ, які вказують на грубі порушення прав журналістів в обох випадках?».

За словами Дуні Міятович, твердження, що не було ніяких заяв ОБСЄ про ці випадки, не відповідає дійсності.

«Зверніть увагу на публічні заяви, які я опублікувала, коли Миколу Семену було затримано у квітні й коли російська Федеральна служба фінансового моніторингу включила його до списку терористів та екстремістів у липні 2016 року.

У жовтні 2016 року я втрутилася у справу Романа Сущенка, закликавши російську владу звільнити його. Я написала листа міністру закордонних справ Російської Федерації Сергію Лаврову, в якому висловила прохання відвідати Сущенка (стор. 22-23)», - нагадала вона.

Представниця ОБСЄ з питань свободи медіа також заявила, що під час її нещодавнього візиту до Києва та зустрічей із представниками української влади вона наголосила, що справи Романа Сущенка і Миколи Семени залишаються серед її найважливіших питань.

«Я постійно згадувала ці два випадки при зустрічах із представниками влади Російської Федерації, зокрема під час двосторонньої зустрічі на Раді міністрів закордонних справ країн – членів ОБСЄ, що проходила в Гамбурзі у грудні 2016 року. Я також підтримую зв'язок із Романом Сущенком та його адвокатом Марком Фейгіним.

Насправді моє Бюро є єдиним міжнародним міжурядовим органом, який офіційно й публічно висловлювався про ці два випадки, й заявляти щось протилежне буде просто помилковим», - підсумувала Дуня Міятович.

Повний текст інтерв’ю Дуні Міятович «Детектору медіа» можна прочитати тут.

Нагадаємо, у квітні 2016 року російська ФСБ в окупованому Криму провела обшук і порушила кримінальну справу проти позаштатного журналіста «Радіо Свобода» Миколи Семени за статтю, у якій начебто містяться «заклики до порушення територіальної цілісності РФ».

Міжнародна та Європейська федерації журналістів повідомили про солідарність із кримським журналістом та про підтримку своїх членів в Україні – Національної спілки журналістів та Незалежної медіа-профспілки. Зокрема, у спільній заяві МФЖ і ЄФЖ наприкінці квітня йшлося про заклик до російської влади «відмовитися від необгрунтованих звинувачень проти Семени». Своє занепокоєння справою проти Миколи Семени висловила і Представник ОБСЄ з питань свободи медіа Дуня Міятович.

Нагадаємо, власного кореспондента інформаційного агентства «Укрінформ» у Франції Романа Сущенка затримали 30 вересня 2016 року у Москві, куди він прибув з приватним візитом. Увечері 2 жовтня російські ЗМІ повідомили, що журналіста тримають у СІЗО «Лефортово» і звинувачують у «шпигунстві».

3 жовтня пані Міятович звернулася до російської сторони у справі Сущенка. Тоді вона написала лист із вимогою негайно звільнити полоненого в Москві журналіста. Натомість, російська влада відповіла представнику ОБСЄ, що затримання Сущенка не пов'язане з його професійною діяльністю.

У грудні Кремль відмовив у відвідуванні представником ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуні Міятович затриманого в Москві журналіста «Укрінформу» Романа Сущенка, аргументуючи це відсутністю відповідних повноважень з боку ОБСЄ.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1408
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду