Голова СБУ заявив, що влада Росії звільнить Сущенка в момент, коли це їй стане вигідно

Голова СБУ заявив, що влада Росії звільнить Сущенка в момент, коли це їй стане вигідно

22 Грудня 2016
1293
22 Грудня 2016
17:17

Голова СБУ заявив, що влада Росії звільнить Сущенка в момент, коли це їй стане вигідно

1293
Голова Служби безпеки України Василь Грицак заявив, що український журналіст Роман Сущенко є заручником влади Росії, яка не відпустить його у правовому полі, а чекатиме, коли це стане політично вигідно.
Голова СБУ заявив, що влада Росії звільнить Сущенка в момент, коли це їй стане вигідно
Голова СБУ заявив, що влада Росії звільнить Сущенка в момент, коли це їй стане вигідно

Таку думку він висловив в інтерв'ю «Укрінформу».

«У Романа професійні адвокати, обговорення його долі постійно триває у ЗМІ. З іншого боку, така публічність та увага до справи Романа спокушає російську сторону "грати на нервах", вигадувати нові звинувачення та затягувати процес... Журналіст Роман Сущенко є заручником офіційної політики Росії, яка не відпустить його у правовому полі, а чекатиме, коли їм це стане політично вигідно», - сказав голова СБУ.

За словами Василя Грицака, перемовини щодо звільнення заручників тривають постійно: «На сьогодні ми маємо інформацію про перебування у тюрмах терористів 109 наших хлопців та дівчат, ще 492 людини вважаються зниклими безвісти. Ми готові йти на поступки саме в цьому питанні, аби найшвидше повернути бранців до родин».

Голова СБУ нагадав, що Україна ініціювала обмін 59 підтверджених бойовиками заручників на 228 осіб, які перебувають під слідством, справи щодо яких розглядаються судами або вже відбувають покарання. Ха його словами, СБУ докладатиме максимум зусиль, щоб цей обмін відбувся до Різдвяних свят.

Раніше народний депутат України Мустафа Джемілєв заявив, що вважає журналіста «Укрінформу» Романа Сущенка політичним заручником і закликав шукає інші шляхи звільнення журналіста, крім обміну на «російських бандитів».

Як писав «Детектор медіа», власного кореспондента «Укрінформу» у Франції Романа Сущенка затримали 30 вересня у Москві, куди він прибув з приватним візитом. Увечері 2 жовтня російські ЗМІ повідомили, що журналіста тримають у СІЗО «Лефортово» і звинувачують у «шпигунстві».

Адвокат журналіста Марк Фейгін звертатиметься зі скаргою до Європейського суду. Він вважає, що повернути журналіста до України можна лише завдяки обміну.

27 жовтня, Московський суд відхилив апеляцію на арешт журналіста Романа Сущенка та залишив його за гратами. 

28 листопада Лефортовський суд Росії продовжив арешт Сущенка до 30 січня 2017 року (на два місяці).

Того ж дня Міністерство закордонних справ України висловило Росії ноту протесту у зв'язку з продовженням арешту журналіста Романа Сущенка до 30 січня 2017 року.

2 грудня стало відомо, що Кремль відмовив у відвідуванні представником ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуні Міятович арештованого у Москві журналіста «Укрінформу» Романа Сущенка, аргументуючи це відсутністю відповідних повноважень з боку ОБСЄ.

15 грудня Московський міський суд відхилив скаргу на арешт журналіста агентства «Укрінформ» Романа Сущенка, за допомогою якої захист намагався змінити запобіжний захід на домашній арешт. Суд залишив у силі рішення Лефортівського районного суду Москви від 28 листопада 2016 року про продовження утримання українця під вартою до 30 січня 2017 року.

Міністерство закордонних справ України (МЗС) висловило рішучий протест у зв’язку з рішенням російського суду продовжувати тримати під вартою українського журналіста Романа Сущенка.

На фото – Василь Грицак

Фото: censor.net.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1293
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду