Треба покращити закон про реформування друкованих ЗМІ – Опришко

Треба покращити закон про реформування друкованих ЗМІ – Опришко

21 Грудня 2016
1606
21 Грудня 2016
12:41

Треба покращити закон про реформування друкованих ЗМІ – Опришко

1606
Необхідно внести низку змін до Закону «Про реформування державних і комунальних друкованих ЗМІ», щоб унеможливити конфлікти редакцій та засновників під час роздержавлення
Треба покращити закон про реформування друкованих ЗМІ – Опришко
Треба покращити закон про реформування друкованих ЗМІ – Опришко

Про це сьогодні, 21 грудня, повідомила адвокатка й медіаюристка Інституту розвитку регіональної преси Людмила Опришко під час прес-конференції в інформаційному агентстві УНІАН.

Вона нагадала, що під час першого етапу роздержавлення виникали ситуації, коли місцеві органи влади не відпускали друковані ЗМІ на реформування. Зокрема, як зазначила пані Опришко, є й практика, коли суди повідомляють, що не мають права втручатися у рішення місцевих рад, коли йдеться саме про реформування. Медіаюрист наголосила на недосконалості законодавства і необхідності його змін.

«Щоб покращити, зробити ефективнішим цей закон, усунути ці проблеми апріорі, щоб вони не могли виникати на практиці… Тобто, наше завдання, якомога менше питань віддати на розсуд депутатів місцевих рад, оскільки в даному випадку ми бачимо, що це йде всупереч державній політиці. Тому за допомогою саме законних механізмів, які дійсно існують, ми повинні покращили якість закону для того, щоб унеможливити такі конфліктні ситуації», – сказала вона.

Пані Опришко також повідомила, що групою медіаюристів вже підготовлені деякі зміни до закону.

Нагадаємо, 20 грудня голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко заявив, що перший етап роздержавлення показав, що Закон «Про реформування державних і комунальних друкованих ЗМІ» потребує суттєвих змін.

«Ми разом з медіаспільнотою повинні зараз підготуватися і внести зміни в закон за підсумками першого етапу реформування. Ми бачимо вже багато помилок. Рада Європи робила нам експертизу цього закону, але він приймався досить швидко. Одна з проблем пов'язана з тим, що рішенням засновників звільняються редактори, вносяться якісь кадрові зміни, вилучається майно, є відкрите перешкоджання виконанню своїх обов'язків місцевих влад, які не голосують за вихід обласних чи районних рад зі складу засновників. Тому в закон необхідно ці зміни внести», - заявив пан Наливайко.

Більше про аналіз першого етапу реформування державних та регіональних ЗМІ, який, відповідно до закону, має відбутися 2017 року, пані Опришко розказала у нещодавньому інтерв’ю «Детектору медіа».

Нагадаємо, 16 грудня відбулася всеукраїнська нарада з питань реформування комунальних газет, організована Національною спілкою журналістів України (НСЖУ) та Держкомтелерадіо. Під час наради понад 130 редакторів комунальних ЗМІ отримали рекомендації щодо підготовки документів для проведення перетворення юридичної особи – редакції газети, які розробили юристи Української асоціації медіабізнесу та Інституту розвитку регіональної преси (ІРРП) в рамках проекту ОБСЄ.

Головні редактори деяких комунальних ЗМІ звернулися до віце-прем’єр-міністра з проханням вплинути на місцеві органи влади, а саме місцеві ради, які не хочуть ухвалювати рішення щодо реформування друкованих ЗМІ. 

23 листопада Кабінет Міністрів України ухвалив постанову, якою затвердив Перелік друкованих засобів масової інформації та редакцій, реформування яких здійснюється на першому етапі, згідно із законом «Про реформування державних і комунальних друкованих ЗМІ».

26 грудня 2015 року Президент України Петро Порошенко підписав  Закон України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації». Закон набув чинності з 1 січня 2016 року.

Фото з архіву Людмили Опришко

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1606
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду