Закон про реформування друкованих ЗМІ потребує змін – Наливайко

Закон про реформування друкованих ЗМІ потребує змін – Наливайко

20 Грудня 2016
2541
20 Грудня 2016
17:18

Закон про реформування друкованих ЗМІ потребує змін – Наливайко

2541
Голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко заявляє, що закон «Про реформування державних і комунальних друкованих ЗМІ» потребує суттєвих змін.
Закон про реформування друкованих ЗМІ потребує змін – Наливайко
Закон про реформування друкованих ЗМІ потребує змін – Наливайко

На цьому він наголосив під час засідання колегії Держкомтелерадіо 20 грудня, повідомляє «Укрінформ».

«Ми разом з медіаспільнотою повинні зараз підготуватися і внести зміни в закон за підсумками першого етапу реформування. Ми бачимо вже багато помилок. Рада Європи робила нам експертизу цього закону, але він приймався досить швидко. Одна з проблем пов'язана з тим, що рішенням засновників звільняються редактори, вносяться якісь кадрові зміни, вилучається майно, є відкрите перешкоджання виконанню своїх обов'язків місцевих влад, які не голосують за вихід обласних чи районних рад зі складу засновників. Тому в закон необхідно ці зміни внести», - заявив Олег Наливайко.

За його словами, вже підготовлено проект постанови Кабінету міністрів про разову фінансову допомогу, що закладена в законі.

«Разом з медіаспільнотою ми вийшли на цифру 50 тисяч на те чи інше видання, яке реформується. На жаль, проект проходить погодження, ми маємо критичне ставлення Міністерства фінансів до цієї допомоги. Але в наступному році це буде один з наших пріоритетів. Ми будемо вести дискусію, звертатись до уряду, щоб разову фінансову допомогу колегам все-таки надати», - сказав голова Держкомтелерадіо.

Водночас він згадав позитивний приклад Львівської області, яка запланувала 500 тисяч гривень допомоги з місцевого бюджету саме на реформовані видання, і назвав це «дуже важливою і цікавою ініціативою».

Олег Наливайко зазначив, що проблеми реформування ЗМІ  обговорювалися на конференції, яку днями провело Держкомтелерадіо разом зі Спілкою журналістів.

«Цілий ряд наших колег бачать, що майбутні, реформовані видання повинні знайти свою нішу і ця ніша - це антивладна позиція. Ми вели дискусію на цю тему. Ця ніша - антивладної позиції - вже давно зайнята комерційними структурами. І це помилкове враження редакторів видань. Місія Суспільного і місія громадських видань - це робити професійні, якісні комунікації із владою. Критичні», - вважає він.

Голова Держкомтелерадіо констатував також, що в процесі підготовки «загубили ряд газетних проектів, які не зголосились ані в перший етап реформування, ані в другий».

Нагадаємо, 1 6 грудня відбулася всеукраїнська нарада з питань реформування комунальних газет, організована Національною спілкою журналістів України (НСЖУ) та Держкомтелерадіо. Під час наради понад 130 редакторів комунальних ЗМІ отримали рекомендації щодо підготовки документів для проведення перетворення юридичної особи – редакції газети, які розробили юристи Української асоціації медіабізнесу та Інституту розвитку регіональної преси (ІРРП) в рамках проекту ОБСЄ.

Головні редактори деяких комунальних ЗМІ звернулися до віце-прем’єр-міністра з проханням вплинути на місцеві органи влади, а саме місцеві ради, які не хочуть ухвалювати рішення щодо реформування друкованих ЗМІ. 

23 листопада Кабінет Міністрів України ухвалив постанову, якою затвердив Перелік друкованих засобів масової інформації та редакцій, реформування яких здійснюється на першому етапі, згідно із законом «Про реформування державних і комунальних друкованих ЗМІ».

26 грудня 2015 року Президент України Петро Порошенко підписав  Закон України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації». Закон набув чинності з 1 січня 2016 року.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2541
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду