«Батьки та діти», або Хвороба «місіонерської» самопрезентації

«Батьки та діти», або Хвороба «місіонерської» самопрезентації

20 Грудня 2016
1445
20 Грудня 2016
11:00

«Батьки та діти», або Хвороба «місіонерської» самопрезентації

Євген Середа
Журналіст
1445
Що треба враховувати лідерам думок та їхній аудиторії
«Батьки та діти», або Хвороба «місіонерської» самопрезентації
«Батьки та діти», або Хвороба «місіонерської» самопрезентації

Останнім часом у нас усе частіше критикують і висміюють творців громадської думки — журналістів, політологів, експертів, блогерів та інших інтерпретаторів політичного буття (чи, радше, того, що ним вважається), яких прийнято об'єднувати поняттям «лідери думок».

Утім, потреба суспільства в їхній діяльності навряд чи кудись подінеться в осяжному майбутньому. Навіть попри те, що цей прошарок, судячи з усього, все більше й більше наповнюватиметься різними «ботами», які працюють на чиїсь персональні чи корпоративні інтереси.

Але служити народу теж можна по-різному. Нібито просуваючи цілком демократичні трактування, лідери думок нерідко вдаються до не зовсім «рівноправного» стилю комунікації зі своєю аудиторією. Ідеться про те, коли вони позиціюються в ролі таких собі батьків, які повчають нетямущих дітей (телеглядачів, слухачів, читачів).

Стиль полеміки важливіший за її предмет, бо предмети змінюються, а стиль створює цивілізацію, зазначав філософ і культуролог Григорій Померанц. Переносячи цю логіку на реалії українського opinion making, стикаємося з тенденційною проблемою — «місіонерською» самопрезентацією багатьох тлумачів політреальності.

В одному зі своїх інтерв'ю ще далекого 1989 року філософ Мераб Мамардашвілі, говорячи про художників, висловив міркування, які в певному сенсі можна застосувати й до тих, кого нині називають лідерами думок: «... Ми очікуємо й вичитуємо урок — це неодмінний зворотний бік місіонерської установки художника. Він служить не “слову”, а “народу”, тобто повчає його, повідомляє якусь істину про нього, яку він усвідомити нібито не може через свою малість, виступаючи в ролі опікуваної дитини.

А художник (або мислитель) стає тоді в положення батька, дорослого піклувальника — ти за дитину думаєш і хворієш, за нього совісний і розумний.

Це — давня, класична, якщо завгодно, установка. І в моєму розумінні — суто недемократична. Служіння ж слову як таке набагато скромніше, передбачає особисту відповідальність і рівноправність із тими, хто тебе слухає».

Тут варто згадати й теорію психолога Еріка Берна. Він писав, що в будь-якої людини можна виділити три внутрішніх стани: «батько», «дорослий» і «дитина». «Батько» виражається в упередженнях, критичному або дбайливому ставленні до інших. «Дорослий» — в об'єктивності, несхильності до емоцій, відповідальності та усвідомленні наслідків своєї поведінки. «Дитина» — у спонуканнях, переживаннях і реакціях, що походять із дитинства.

За Берном, у кожний момент часу людина перебуває в одному з цих трьох станів. І, взаємодіючи одне з одним, люди грають ту чи іншу роль — «батька», «дорослого» або «дитини».

Це можна екстраполювати й на комунікацію між лідерами думок та аудиторією. Зрозуміло, найбільш демократичний варіант — коли «дорослий» ділиться власними роздумами з «дорослими». Утім, у нас часто трапляється інша історія — «батько» вчить «дітей». При цьому іноді спікери (райтери) намагаються створити ілюзію начебто спілкування «дорослого» з «дорослими», проштовхуючи мимохідь свої «батьківські» повчання.

Існують ще такі стратегії поведінки, як «контролер» і «наймач». Перший прагне змусити аудиторію прийняти своє бачення, нав'язати власне розуміння ситуації; досить часто вони справді досягають бажаного контролю над іншими. У свою чергу, «наймач» адаптується до аудиторії та, на відміну від «контролера», прагне не до «вертикальної», а до «горизонтальної» взаємодії. Щоправда, домогтися природності подібної поведінки складно, продовжуючи тримати в голові щось на кшталт «рабочие не могут выработать своего классового сознания».

Та заради справедливості варто зазначити, що великому колу глядачів, слухачів і читачів більш ніж зручно, щоби їм інтерпретували політичні події, процеси та явища, звертаючись до їхньої внутрішньої «дитини». Адже стан «дорослого» передбачає значну енерговитратність.

Якщо ж є попит, буде й пропозиція. З іншого боку, в так звану постмодерністську епоху попит усе частіше формується пропозицією.

Повертаючись до згаданого інтерв'ю Мамардашвілі, звернімо уваги на примітний фрагмент. На одній із відповідей журналіст його перервав і вставив свою думку щодо сказаного, але, не договоривши, вибачився за те, що перебив. На це філософ відповів: «Ні, ні, це дуже добре — визначає русло розмови, показуючи можливість відгуку і розуміння.

Якщо я стану віщати щось, що в душі співрозмовника ніяк не “вариться”, якщо він не буде впізнавати щось своє в моїх словах, таким чином я порушу якраз принцип демократизму, який взагалі, на моє переконання, має бути притаманний саме сучасній формі інтелектуальної праці, яка багато в чому змінилася в порівнянні з класичною».

Хтось заперечить — мовляв, іноді «батьківсько-дитяча» класика необхідна, зокрема в перехідних суспільствах. Проте часто це лише виправдання, за яким ховається бажання надалі отримувати задоволення від ролі «вихователя» та економія енергії на «дорослому» спілкуванні.

Слід враховувати й інший момент: прикидатися «наймачем» із маніпулятивною метою навряд чи ефективно. Із тієї простої причини, що народ справді розумніший, ніж про нього думають. І український народ — не виняток.

Фото: wikimedia.org

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1445
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду