«Детектор медіа» створив перший в Україні онлайн-посібник з медіаграмотності для підлітків

«Детектор медіа» створив перший в Україні онлайн-посібник з медіаграмотності для підлітків

29 Листопада 2016
2142
29 Листопада 2016
12:00

«Детектор медіа» створив перший в Україні онлайн-посібник з медіаграмотності для підлітків

2142
ГО «Детектор медіа» презентувала 28 листопада 2016 року перший сучасний онлайн-посібник з медіаграмотності для підлітків «МедіаДрайвер».
«Детектор медіа» створив перший в Україні онлайн-посібник з медіаграмотності для підлітків
«Детектор медіа» створив перший в Україні онлайн-посібник з медіаграмотності для підлітків

Це інноваційний освітній проект, основна мета якого − навчити підлітків орієнтуватися у світі медіа та критично сприймати інформацію, яку вони отримують з різних медіаканалів. 

У посібнику 16 мультимедійних розділів з тестами та ігровими елементами. Спеціально для цього підручника було створено 4 мультиплікаційні ролики про критичне ставлення до медіа.

Авторський колектив складається зі знаних журналістів та експертів. Це зокрема Андрій Кокотюха, Лариса Денисенко, Ірина Славінська, Олексій Фурман, Діана Дуцик, Роман Шутов, Михайло Кольцов, Віталій Мороз, Любов Найдьонова, Артем Бабак, Марія Жданова, Тарас Назарук, Ярослава Куцай, Володимир Малинка, Андрій Приймаченко, Марія Тетерюк.

Виконавча директорка ГО «Детектор медіа» Діана Дуцик наголосила на тому, що «МедіаДрайвер» - це не тільки про те, як виявляти фейки, маніпуляції та протистояти їм: «Ми не ставили собі за мету написати цей посібник лише з прикладами в контексті інформаційної війни (хоча їх тут чимало). Адже вважаємо, що такий підхід звужує розуміння природи медіа. “МедіаДрайвер” - це про світ медіа, про те, як він розвивався, яким він є сьогодні, що його чекає в майбутньому. А також про те, по-перше, як навчитися використовувати його можливості в повсякденному житті та у роботі, по-друге, як навчитися критично сприймати все, що пропонують медіа».

«Коли ми вже протягом десяти років акцентували увагу на тому, що медіаграмотність необхідна, нам закидали, що, мовляв, вона може взагалі призвести до зниження довіри суспільства до медіа. Але зараз ми бачимо ситуацію, коли і медіаграмотність низька, і рівень довіри останнім часом знизився. Тож, напевне, треба допомогти аудиторії відрізняти якісну інформацію від неякісної, тоді й довіра до відповідальних ЗМІ зросте. Наша організація у своїх проектах в першу чергу концентрується на дорослому населенні, але на мою думку, ефективніше розпочинати медіаосвіту з юного віку. Цей продукт якраз для тінейджерів», - відзначила голова організації «Детектор медіа» Наталя Лигачова.

«Ми хочемо, щоби молода людина могла взяти максимум користі від медіа з мінімальними ризиками. Тобто мета цього проекту і медіаграмотності загалом - це формування активного користувача медіа, який замислюється над тим, що він бачить у новинах, що він бачить у своїй Facebook-стрічці, чи “Вконтакте”, оскільки ми знаємо, що підлітки, на жаль, багато сидять в цій соціальній мережі», - пояснила редакторка посібника та сайту MediaSapiens Марина Дорош. За її словами, у команді також прагнули посприяти розвитку відповідальності підлітка за той медійний контент, що він створює. «Ми не будуємо ілюзій, що підручник зможе позбавити від усіх медіавпливів, адже медіа впливають і на те, що ми купуємо, з ким дружимо, за кого голосуємо, але, принаймні, це буде один із тих продуктів, які стимулюватимуть мислення», - відзначила вона.

Більше про концепцію проекту розповів креативний редактор посібника Володимир Малинка: «Ми ставили перед собою завдання, щоби підлітки не лише клікали на розділи, а й дочитували їх до кінця. Тому вигадали такий хід як досягнення, щоб користувачі мали стимул до прочитання розділів і проходження тестів. За прочитання відзнака стане чорно-білою, за пройдений тест - кольоровою. І якщо підліток пройде всі тести на відмінно, то отримає посвідчення медіадрайвера. Наш слоган: “МедіаДрайвер” - твій навігатор у світі медіа». Тож користувач ніби подорожує по цьому світу, а кожен розділ - це свого роду локація».

Консультант-педагог та одна з авторів «МедіаДрайвера» Любов Найдьонова відзначила, що це перший підручник з медіаграмотності, який створений інтерактивним, креативним та цікавим. «Він зроблений таким, яким би його хотіли бачити діти. У медіаосвіті найголовніше те, що цей напрямок педагогічної діяльності є дуже цікавий дітям. Якщо на інших курсах педагоги постійно зіштовхуються з проблемою мотивації, то тут процес навчання фактично затягує як педагогів, так і школярів. Зараз ми дуже раді цьому підручнику, тому що з наступного року починається етап масового впровадження медіаосвіти в Україні», - зауважила завідувачка лабораторії масової комунікації та медіаосвіти.

Проект реалізовано за підтримки Міністерства закордонних справ Республіки Чехія. Другий секретар Посольства Зденька Цейсова заявила: «Уряд Чехії і наше посольство в Україні вже довгі роки підтримує три пріоритетні напрямки: громадське суспільство, освіту та сферу медіа. У цьому ж проекті поєдналися вони всі. Сфера медіаграмотності була дуже актуальною і у Чеській Республіці, де ще  років десять тому цим  теж почала займатися неурядова організація «Людина у скруті». Вони зробили дослідження, яке виявило, що молоді люди, тінейджери мають некоректне ставлення до нацменшин, ромів, гомосексуалів через те, що у медіа є некоректна щодо цього інформація. Тобто вони почали звертати увагу на це і будувати на цьому програму медіаосвіти, медіаграмотності. Зараз у них навіть є своя мережа шкіл по всій Чехії. І коли ви зіштовхнулись два роки тому з російською пропагандою, постало питання теж у просвіті – що така пропаганда взагалі є».

Посібник знаходиться у вільному доступі за адресою: mediadriver.online

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2142
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Олександр
2704 дн. тому
Зайшов на сайт - вибрав опцію поїхали перечитав трохи. І що я знайшов, панове? А те, що автори мало того, що пишуть не мовою підлтків, так ще і прямо програмують, що стать - це не вроджене явище, а більш ширше поняття під назвою ГЕНДЕР і воно формується під впливом різних факторів і є сферою самоідентиікації, а не доконаним природним фактом. Ще я знайшов, що автори подають гомосексуальність та бісексуальність як норму для розвиненого суспільства і навпаки - непогодження з цими речами як характеристики середньовіччя чи відсталих країн. І я вкрай здивований та обурений. ЦЕ ПІДРУЧНИК з МЕДІА БЕЗПЕКИ? Чи це черговий грантовий проект з пропаганди збочень? Це б моя 12тирічна донька мала би тут читати, що гей - це окей? Агов, друзі??? Хто це фінансує? Це обман - бо це не підручник з безпеки. Це один із способів донесення викривленого світосприйняття під соусом сучасних технологій та "розвиненого" суспільства. Іншими слова підручник каже підлітку: "Знаєш хлопче, твій тато відстав від життя, бо вважає гомосексуалізм хворобою та збоченням, а от сучасні відомі люди - вони краще в житті розбираються, тому якщо ти слухаєш леді Гагучи дивишся травесті диво Монро, то ти "продвінутий чувак". не те що твій старий". Народ, ви серйозно?????
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду