«Вековые комплексы» Вілкула проти «генетики» Нищука

«Вековые комплексы» Вілкула проти «генетики» Нищука

25 Листопада 2016
1542
25 Листопада 2016
10:00

«Вековые комплексы» Вілкула проти «генетики» Нищука

Євген Середа
Журналіст
1542
Доморощені «телегенетики» і фейсбучні «паразиціонери» не заспокоюються та йдуть далі у своїх історико-психологічних дослідженнях
«Вековые комплексы» Вілкула проти «генетики» Нищука
«Вековые комплексы» Вілкула проти «генетики» Нищука

Давайте пограємо у «Що? Де? Коли?». Уявіть, що ви живете в Україні 2016 року. Надворі — листопад, у країні триває війна. Усі «попередники» довели ситуацію до ручки, головна заслуга нинішніх «реформаторів» — підняття комунальних тарифів. Стан економіки — стабільно критичний, рівень соціальної напруги — стабільно високий, у суспільстві — маса невирішених протиріч. Але країна не вмирає. Вона тримається, даючи зрозуміти своїм ворогам та їхнім «корисним ідіотам», що вибереться з цього лайна й житиме надалі. Всупереч усьому тому і всім тим, хто тягне її на дно…

І тут на телеекрані з'являється культурний діяч на прізвище Нищук і ділиться результатами власного генетичного дослідження, не побоявшись кинути виклик не кому-небудь, а власне здоровому глузду. Але сталося якесь непорозуміння: його вислови чомусь зачепили кореневі почуття жителів відразу двох частин країни. Погляньмо на цитату:

«Ситуація, що склалася на сході і півдні, — прірва свідомості. Більш того, коли ми говорили про генетику в Запоріжжі, на Донбасі, то це — міста завезені. Немає там ніякої генетики, це — свідомо завезені (міста. — Авт.). Черкаси — славний гетьманський і шевченківський край. Саме місто Черкаси наполовину завезене. Чому? Тому що боялися шевченківського духу. Це була технологія Радянського Союзу».

За свої сміливі та експериментальні міркування Нищук був розкритикований і висміяний українською громадськістю. Але деякі, пішовши проти вітру, підтримали його, не залишивши героя один на один із невблаганним здоровим глуздом.

Проте, зваживши всі «за» і «проти», цей діяч іде на парадоксальний хід: приносить вибачення за сказане, але своєї провини не визнає, запевняючи, що його слова вирвали з контексту. (Насправді контекст, як і підтекст, були цілком зрозумілі, але як ще він міг захистити власну честь.) Ось що сказав Нищук:

«Це вирвано з контексту програми. Я говорив про те, що потрібно збільшити увагу культурного діалогу та обміну в східних областях, оскільки довгий час було спотворення недофінансування тих чи інших проектів. Саме в цьому руслі я хотів сказати… Довгий час історичні та культурні проекти недофінансовувалися, в цьому руслі я говорив, що формується момент духу. Всіх зачепило слово “генетика”. Якщо воно когось зачепило, я щиро перепрошую. Насправді у мене не було ніяких бажань образити. Я говорив тільки про те, що зараз потрібно збільшити увагу до культурного діалогу та обміну».

Наступного дня пристрасті начебто вщухли. Але раптом у новинній стрічці Facebook з'являється діалектичний допис іншого держдіяча на прізвище Вілкул, що належить до класу тих, хто паразитує на опозиційності та опозіціонує на паразитуванні (скорочено — «паразіціонери»).

Як відомо, характерна особливість цієї братії полягає в тому, що протягом п'ятнадцяти років вона показувала дива жонглювання політичною свідомістю саме тієї частини країни, яка стала об'єктом дослідження Нищука. (Ну а після п’ятнадцятирічних фокусів там почався неочікуваний «салют», який триває вже третій рік…). Задекларувавши подарунок від дружини в розмірі 25 мільйонів гривень і будучи фахівцем із медійної демонстрації своєї церковності, Вілкул опублікував свій допис під грифом «реклама».

Ставши на захист тих, кого він вважає своєю цільовою аудиторією, цей держдіяч відзвітував про власне історико-психологічне дослідження. Зовсім випадково його висновки виявилися невтішними для населення іншої частини країни:

«Внес в ВР постановление о снятии министра культуры за высказывание о “генетических недоукраинцах”, которые живут на Востоке, Юге и даже Центре страны. Последний раз “генетика” в политических целях использовалась в фашистских концлагерях когда черепа циркулем меряли. Нищук на “Свободе слова” на ICTV, а ранее Парубий в Раде. Посмотрите видео. Вековые комплексы, культивируемые на протяжении веков в одной части Украины, дали свои бурные всходы, заложниками которых стала вся страна. Украина — это сложный государственный организм, требующий особо аккуратного и взвешенного подхода, а не принципов, характерных для пещерного национализма нищуков и парубиев».

Тут варто оцінити відразу три майстерних прийоми:

1) згадка фашистських концтаборів;

2) те, як відводиться полум'я провини від своєї братії та спрямовується туди, де електорального врожаю особливо не збереш;

3) те, як після фрази «вековые комплексы, культивируемые на протяжении веков в одной части Украины, дали свои бурные всходы, заложниками которых стала вся страна» слідує «Украина — это сложный государственный организм, требующий особо аккуратного и взвешенного подхода»...

Уявімо, що в голові кожного політика є чорна скринька, де належить зберігатися трьом давнім реліквіям: совісті, розуму та відповідальності. А тепер, увага, запитання. Що знаходиться в цій «чорній скриньці» в доморощених «телегенетиків» і фейсбучних «паразиціонерів»?

Фото: gordonua.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1542
Читайте також
24.11.2016 16:18
Детектор медіа
«Детектор медіа»
1 358
24.11.2016 09:00
Юрій Луканов
для «Детектора медіа»
3 510
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду