Замість штрафу Нацрада дала НТН чергове попередження

Замість штрафу Нацрада дала НТН чергове попередження

18 Листопада 2016
1178
18 Листопада 2016
17:23

Замість штрафу Нацрада дала НТН чергове попередження

1178
18 листопада Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оголосила попередження телеканалу НТН (ТОВ «Телестудія “Служба інформації”») за чергове порушення декомунізаційних норм закону «Про телебачення і радіомовлення».
Замість штрафу Нацрада дала НТН чергове попередження
Замість штрафу Нацрада дала НТН чергове попередження

Проведений Нацрадою моніторинг ефіру НТН виявив трансляцію 3 вересня випуску «Неймовірна втеча» телепроекту «Речовий доказ» (2014 року виробництва), присвяченого діяльності органів КДБ й зокрема позитивному образу полковника КДБ Мухіна. 29 вересня Нацрада призначила позапланову перевірку каналу, яка підтвердила результати моніторингу.

Регулятор вбачає в такому контенті НТН порушення частини 2 статті 9 закону «Про телебачення і радіомовлення», яка забороняє мовникам розповсюджувати аудіовізуальні твори, у яких «заперечується або виправдовується злочинний характер комуністичного тоталітарного режиму, … створюється позитивний образ працівників радянських органів державної безпеки, виправдовується діяльність радянських органів державної безпеки…».

У грудні 2015 року Нацрада вже фіксувала таке порушення в ефірі каналу (випуск серіалу «Легенди карного розшуку» під назвою «Кровавая вольница»), за яке 11 лютого оголосила НТН попередження. У своєму рішенні Нацрада спиралася на експертні висновки Інституту історії України НАН України, Українського інституту національної пам’яті, Незалежної медійної ради.

Законодавство передбачає, що за повторне порушення з порушника стягується штраф. І проект рішення Нацради, виведений на екран під час засідання 18 листопада, передбачав штраф для телеканалу НТН в розмірі 5% ліцензійного збору (317 тис. грн) за неусунення порушення.

Але під час засідання Нацрада навіть не обговорювала проект рішення про штраф. Член Нацради Сергій Костинський одразу запропонував інше – оголосити телеканалу попередження, оскільки йдеться не про неусунення порушення, а про нове порушення.

Заступниця голови Нацради Уляна Фещук назвала реакцію Нацради «останнім китайським попередженням» і запитала в генеральної директорки телеканалу НТН Марії Панченко, що вона обирає – 317 тис. грн штрафу чи попередження. Керівниця каналу відповіла, що в нинішні фінансово скрутні часи НТН буде складно виплатити таку суттєву суму штрафу.

На захист НТН Марія Панченко сказала, що показ цього випуску «Речового доказу» був редакторською помилкою: «Це передача тривалістю 30 хвилин, і на 28-й хвилині з’ясовується, що герой – агент КДБ під прикриттям. Людина просто неуважно дивилася випуск. Дійсно, факт ефіру був. Але ми вжили певних дисциплінарних заходів, щоб цього не повторювалося надалі».

Усі члени Нацради одноголосно підтримали рішення оголосити НТН попередження і не призначати штрафу. Протягом місяця канал має привести свою діяльність у відповідність до вимог законодавства та умов ліцензії.

Фото - стоп-кадр відео НТН

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1178
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду