Ті, хто був у полоні на Донбасі, нарікають на брак підтримки від держави – НСЖУ

Ті, хто був у полоні на Донбасі, нарікають на брак підтримки від держави – НСЖУ

18 Листопада 2016
1743
18 Листопада 2016
13:00

Ті, хто був у полоні на Донбасі, нарікають на брак підтримки від держави – НСЖУ

1743
16 листопада в Національній спілці журналістів (НСЖУ) представники з різних регіонів України, які перебували у полоні бойовиків «ЛНР» та «ДНР», в тому числі й журналісти, обговорили створення Всеукраїнської громадської організації, яка ставить на меті об’єднання, захист прав та інтересів колишніх бранців.
Ті, хто був у полоні на Донбасі, нарікають на брак підтримки від держави – НСЖУ
Ті, хто був у полоні на Донбасі, нарікають на брак підтримки від держави – НСЖУ

Про це повідомляє НСЖУ.

На зібрання ініціативної групи з’їхались представники з Луганщини та Донеччини, Черкащини та Житомирщини, Одеси та Києва.

Ініціатор - блогер Анатолій Поляков, який, будучи громадянином Росії, підтримував захист інтересів Революції Гідності, а згодом, здійснював миротворчу місію на Донбасі, під час якою потрапив у полон.

Серед учасників ініціативної групи були також і журналісти та письменники, колишні полонені – Марія Варфоломєєва, Валерій Макеєв та Ганна Гузь (яка нещодавно презентувала у Києві свою книгу «Щоденник дончанки/гуцулки»).

За словами пана Макеєва, який у полоні в т.зв. «ЛНР» пробув 100 днів, серед головних завдань діяльності об’єднання, ініціатори вбачають допомогу особам, що перебувають у полоні та їх родинам, встановлення статусу як військових так і цивільних, які пережили полон, соціальна та просвітницька діяльність, захист прав  та інтересів колишніх бранців.

«Дуже важливо об’єднуватися, адже колишні полонені – цивільні особи – не мають жодного статусу, а відтак – і жодної допомоги з боку держави, відсутній системний підхід щодо захисту таких людей», – прокоментувала журналістка пані Варфоломеєва, яка пробула у полоні 15 місяців.

Як каже журналістка, ініціатори створення об’єднання наголошують на необхідності допомоги не тільки безпосередньо колишнім полоненим, а й їхнім родинам, а також на подальшій соціалізації та психологічній допомозі ув’язненим та сім’ям.

«На жаль, часто ті, хто побував у полоні, в подальшому мають серйозні проблеми зі здоров’ям, а держава жодним чином не підтримує їх, тому зараз намагаємося згуртуватися для того, щоб працювати спільно у цьому напрямку», – вважає журналістка.

 Після двогодинної зустрічі було вирішено готувати Статут Всеукраїнського громадського об’єднання, який має бути затверджений на з’їзді колишніх бранців орієнтовно у лютому 2017 року.

Нагадаємо, луганчанка Марія Варфоломеєва пробула в полоні терористичної організації «ЛНР» найдовше з усіх журналістів — 419 днів. Декілька разів її обмін зривався.

9 січня минулого року її затримали під час фотографування житлових будинків на одній із вулиць Луганська для харківського видання.

Згодом стало відомо, що бойовики «ЛНР» висунули їй звинувачення у причетності до «Правого сектора» та коригуванні артилерійського вогню. За цей їй загрожувало 15 років «ув'язнення». Російські ЗМІ знімали полонену для своїх пропагандистських сюжетів.

9 березня 2016 року Марію обміняли на цивільну й військового. Останні півроку вона провела в одиночній камері.

На фото - Марія Варфоломеєва

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1743
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду