Федеріку Могеріні просять вплинути на Росію, аби звільнити Романа Сущенка

Федеріку Могеріні просять вплинути на Росію, аби звільнити Романа Сущенка

11 Листопада 2016
1098
11 Листопада 2016
18:10

Федеріку Могеріні просять вплинути на Росію, аби звільнити Романа Сущенка

1098
Група депутатів Європейського парламенту звернулася до високого представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріки Могеріні з проханням посприяти вирішенню справи незаконно затриманого в Москві журналіста «Укрінформу» Романа Сущенка.
Федеріку Могеріні просять вплинути на Росію, аби звільнити Романа Сущенка
Федеріку Могеріні просять вплинути на Росію, аби звільнити Романа Сущенка

Про це повідомляє «Укрінформ».

У листі зазначається, що російська влада 30 вересня незаконно затримала на своїй території українського журналіста Романа Сущенка.

«Ми, члени Європейського парламенту та члени групи ЄС «Друзі України в ЄС», закликаємо до звільнення Романа Сущенка і просимо Вас, Високого представника Європейського Союзу, закликати до його звільнення і вимагати від Росії поважати права українських громадян», - йдеться в листі, датованому 7 листопада 2016 року.

Звернення до Федеріки Могеріні підписали євродепутати Наталі Грізбек, Пятрас Ауштрявічус, Зімантас Бальчітіс, Міхаель Боні, Анна Марія КораццаБільдт, Марк Демесмакер, Анна Фотига, Анна-Марією Гомес  і Тунне Келам.

Текст листа опублікував у своєму Twitter адвокат журналіста Марк Фейгін.

Раніше Марк Фейгін повідомив, що 29 листопада – 3 грудня буде в Парижі з діловою поїздкою у справі свого підзахисного. Перед цим він відвідає посольство Франції в Москві (Росія), де обговорить деталі ділової поїздки до Парижа.

Нагадаємо, власного кореспондента інформаційного агентства «Укрінформ» у Франції Романа Сущенка затримали 30 вересня у Москві, куди він прибув з приватним візитом. Увечері 2 жовтня російські ЗМІ повідомили, що Сущенка тримають у СІЗО «Лефортово» і звинувачують у «шпигунстві».

Укрінформ», працівником якого є журналіст, зробив заяву щодо затримання у Москві Романа Сущенка й повідомило, що спільно з дружиною журналіста уклало угоду із адвокатом Марком Фейгіним, який захищатиме українця. 1 жовтня Лефортовський суд Москви заарештував Романа Сущенка на 2 місяці.

Міністерство закордонних справ впершу повідомило, що з’ясовує обставини затримання українського журналіста «Укрінформу» Романа Сущенка на території Росії, а згодом – що вимагаєвід Росії «невідкладного» його звільнення.

Українські громадські організації вважають, що арешт журналіста інформаційного агентства «Укрінформ» Романа Сущенка в Москві треба розцінювати як наступ на свободу слова та закликають український уряд і міжнародну громадськість захистити українських політв’язнів у Росії та окупованому Криму. В свою чергу, Міжнародна організація «Репортери без кордонів» закликає Росію до «негайного і безумовного» звільнення українського журналіста Романа Сущенка і зняття з нього всіх звинувачень.

Марк Фейгін звертатиметься зі скаргою до Європейського суду. Адвокат вважає, що повернути журналіста до України можна лише завдяки обміну, і це питання треба порушувати в Мінську, на трьохсторонній контактній групі з мирного врегулювання ситуації на сході України, яка має відбутися 9 листопада.

27 жовтня, Московський суд відхилив апеляцію на арешт журналіста Романа Сущенка та залишив його за гратами.

Більше за темою читайте тут.

На фото – Роман Сущенко

Фото: Facebook журналіста Романа Цимбалюка

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1098
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду