Польський історик закликав українців не сприймати фільм «Волинь» як створений під тиском Росії

Польський історик закликав українців не сприймати фільм «Волинь» як створений під тиском Росії

7 Листопада 2016
1774
7 Листопада 2016
19:27

Польський історик закликав українців не сприймати фільм «Волинь» як створений під тиском Росії

1774
Польський історик, заступник директора Центру польсько-російського діалогу та порозуміння Лукаш Адамський закликав не сприймати появу будь-яких книг чи фільмів у Польщі щодо спільного історичного минулого з Україною, як до прикладу стрічку «Волинь», як скоординовану польську акцію, здійснену під тиском РФ.
Польський історик закликав українців не сприймати фільм «Волинь» як створений під тиском Росії
Польський історик закликав українців не сприймати фільм «Волинь» як створений під тиском Росії

Про це він заявив на прес-конференції у Києві, повідомляє «Укрінформ».

«Сумно, що будь-який публічний коментар чи поява книги або фільму сприймається як скоординована польська акція, яка була зроблена під тиском Росії», - сказав Лукаш Адамський.

Він запевнив, що фільм не є антиукраїнським, оскільки критикує не лише українців, а й поляків та євреїв.

Разом з тим, історик поінформував, що нещодавно у Польщі вийшла книга-репортаж про українців, які рятували поляків під час Другої світової війни.

«Я з великим сумом спостерігав за розвитком польсько-українських стосунків протягом останніх місяців і бачу, скільки емоцій і непорозумінь повстало. Маємо парадоксальну ситуацію, бо є дві країни, які об’єктивно повинні співпрацювати, які мають дуже багато подібних поглядів - це питання безпеки, курс стратегічного політичного вибору, а також постійний ріст суспільних контактів між поляками та українцями, але маємо, якщо говорити по науковому - конфлікт пам’яті і неадекватне сприйняття сусіда. Можна уже озвучити певні тези, до чого призвела польсько-українська Волинська дискусія», - підкреслив Лукаш Адамський.

Утім, історик погоджується, що конфлікт пам’яті між обома країнами викликає великі емоції і взагалі деструктивно впливає на польсько-українські стосунки.

«Загалом я хочу заспокоїти і закликати не піддаватися емоціям. Не знаємо, як фільм "Волинь" вплине на поляків щодо образу України, але не треба сприймати його як радикальну дію», - наголосив Лукаш Адамський.

Нагадаємо, 20 січня прес-служба російського уряду Криму повідомила, що на півострові перебуває делегація польських журналістів, які були запрошені московським фондом «Російсько-польський центр діалогу і згоди».

Пізніше російські  ЗМІ згадали тільки одного «польського журналіста» - Матеуша Піскорського, який начебто «у складі делегації представників ЗМІ та блогерів Польщі» відвідав анексований Крим у січні поточного року і провів прес-конференцію за підсумками візиту. Насправді пан Піскорський є одіозним главою проросійської партії «Зміна», яку видання The Times називає нацистською.

27 січня Польської асоціації журналістів заявила, що поширена російськими телеканалами інформація про візит польських журналістів до анексованого Росією Криму, який начебто відбувся на запрошення російської сторони, не відповідає дійсності.

Пізніше Лукаш Адамський пояснив, що «Центр польсько-російського діалогу та порозуміння» не співпрацює з аналогічною російською організацією - «Російсько-польським центром діалогу і згоди», що стала інструментом російської пропаганди.

«Я розумію, що назва може лякати багатьох українців. Але я поясню. Це польська державна установа, яка була створена польським сеймом, у 2011 році. Установа має сприяти діалогові громадянською суспільства Польщі та Росії, в тому числі інтелектуальних еліт, поширювати знання про Росію в Польщі та поза її кордонами та проводити дослідження про Росію та польсько-російські стосунки у минулому та теперішньому.

Подібна установа була створена російською владою. Називається Фонд «Росcийско-польский центр диалога и согласия». Але виявилося, що те, як діє цей фонд - директор якого є ідейним нащадком Чорної Сотні і багато разів публічно закликав, між іншим, до знищення української держави – є карикатурою первісної ідеї та нам абсолютно унеможливлює будь-яку співпрацю з ними. Я говорю про це, бо часом нас плутають, хоч ми ми жодним чином один з одним не пов’язані. Російська установа – це і інструмент російської пропаганди. Вона організувала, наприклад, екскурсії польських школярів у Крим у минулому році. Також вони порушують міжнародне право, політизують обмін молоді і публічно висловлюють підтримку абсолютним радикалам», - заявив Лукаш Адамський.

На фото – Лукаш Адамський

Фото: kuriergalicyjski.com/aLeon Tyszczenko

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1774
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду